Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
13.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Istra vino

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 13.47

5 let, 1 mesec

"Za vse je kriv Movia"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

V začetku oktobra so na slovenski trg vstopila vina Meneghetti, za katerimi stoji eden najvplivnejših hrvaških odvetnikov.

Miroslav Plišo Meneghetti | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin Miroslav Plišo se na svojem zagrebškem delovnem mestu ukvarja s korporativnim pravom, ko odloži suknjič, pa postane istrski oljkar in vinar. Je lastnik posestva Stancija Meneghetti pri Balah v hrvaški Istri, kjer je prostor za lasten oddih združil z luksuzno turistično ponudbo, pridelavo olivnega olja in vinarstvom.

"Že od nekdaj sem si želel, da bi počel nekaj takšnega, živel z zemljo, vedel pa sem tudi, da hočem v Istro. Posestvo, kjer bi lahko to uresničil, sem iskal dolgo, končno pa sem ga našel tukaj, kjer je zdaj Stancija Meneghetti." Ko je kupil posestvo, je začel razmišljati, da potrebuje nekaj, s čimer bo lahko pokril vsaj del stroškov, plačal delavce in podobno.

Prva zamisel je bilo oljkarstvo – zasadili so več kot tisoč oljk in začeli pridelovati olje. Leta 2002 pa je nasade prizadela zmrzal, v kateri je zmrznilo precej dreves, in v pogovoru s prijateljem Alešem Kristančičem iz kleti Movia se je rodila zamisel o vinarstvu. "Takrat mi je Movia rekel: 'Vidiš, to je božji prst, ki ti pravi, da moraš tukaj zasaditi trto.' Sprva sem se precej upiral, ker nisem imel pojma o vinogradništvu. Rad sem pil vino, kako se ga naredi, pa seveda nisem vedel. A mi je Aleš ponudil, da mi pomaga začeti, in tako smo zasadili prve trse. Naš prvi enolog je bil torej Movia, ki je v nekaj letih izučil našega zdajšnjega enologa Damirja."

"Naša vina niso vina iz supermarketa"

Ker je Miroslav vendarle predvsem odvetnik, se je odločil za partnerstvo z Goranom Hanžekom, ki ima dolgoletne izkušnje z vinarstvom in ima tudi sam pet hektarjev vinogradov. Tako površina vinogradov, kjer pridelujejo grozdje za vina Meneghetti, zdaj znaša okoli deset hektarjev, načrtujejo pa tudi širitev. Količina pridelanega vina strmo raste: "Še pred dvema letoma smo napolnili deset tisoč steklenic, lani 40 tisoč, letos pa že 80 tisoč." Razlog za povečano proizvodnjo je nova linija vin Soul of Istria, mlada letnika malvazije in merlota, ki ju prodajajo po nižjih cenah kot druga svoja vina, s čimer se želijo približati širšemu krogu potrošnikov. Polic supermarketov pa se bodo še naprej izogibali. "Naša vina niso vina iz supermarketa – niti po kakovosti, niti po ceni, niti po količini, ki jo proizvedemo. Prisotni želimo biti predvsem v vrhunskih restavracijah in hotelih," nam je pojasnil Miroslav. Ob cenejši liniji Soul of Istria, pri kateri vina cenijo na dobrih deset evrov, sta paradna konja vinarstva Meneghetti cuveeja Meneghetti belo in Meneghetti rdeče, za katere je treba v žep poseči tudi petkrat globlje.

Glede ekologije v vinogradu in kleti so izbrali pragmatičen pristop: "Zagovarjam ekološko pridelavo vina, a ne verjamem v skrajnosti, kot je biodinamika. Se pa zavzemam za to, da v vinogradih uporabljamo čim manj sredstev, kot so insekticidi in pesticidi. Naš pristop k vinarstvu bi lahko primerjal z načinom življenja v Mediteranu – tam ljudje živijo čim manj stresno, jedo čim bolj zdravo hrano in s tem skrbijo za svoje zdravje. K zdravniku po antibiotike gredo le, če res ni nobenega drugega načina, da bi ozdraveli. Enako mi delamo v vinogradih – škropiva so sredstva, ki jih uporabimo le v skrajni sili."

Po olju in vinu so se na posestvu Stancija Meneghetti sicer podali tudi v turizem. Kamnito istrsko hišo na 12 hektarjev velikem posestvu so preuredili v luksuzno vilo z notranjim in zunanjim bazenom, v kateri lahko prenoči deset ljudi. Za goste skrbijo štirje člani osebja, tudi lasten kuhar, ki poskrbi za kulinarično razvajanje.

Ne spreglejte