Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
22.29

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Indonezija Unesco Jurski park

Torek, 10. 8. 2021, 22.29

2 leti, 8 mesecev

V Indoneziji se nočejo odpovedati kontroverznemu projektu Jurski park

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Komodo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kljub opozorilom Unesca, da bi lahko imeli načrti negativen vpliv na okolje, bodo v Indoneziji nadaljevali gradnjo turističnega projekta Jurski park.

Dela na turističnem projektu v indonezijskem narodnem parku Komodo, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, so se začela začelo lansko leto.

Uradniki Unesca so izrazili zaskrbljenost na konferenci Odbora za svetovno dediščino, saj projekt ogroža lokalno gospodarstvo, zaradi nezakonitega ribolova vpliva na okolje in povzroča tveganje za naravni habitat komodoškega varana, vrste kuščarja, ki živi na otokih Komodo.  

"Ta projekt se bo nadaljeval ... Dokazano je, da nima vpliva," je za Reuters povedal predstavnik indonezijskega ministrstva za okolje.

Projekt predstavlja nevarnost za okolje komodoškega varana. | Foto: Reuters Projekt predstavlja nevarnost za okolje komodoškega varana. Foto: Reuters

Ni popolnoma jasno, kaj točno bo projekt predstavljal. Lansko leto je indonezijska vlada naznanila le, da na otoku gradi "vrhunsko turistično atrakcijo".

Ob tem so na ministrstvu za okolje zagotovili, da projekt v glavnem vključuje obnovitvena dela na obstoječih strukturah in da ne predstavlja nevarnosti za ogrožene komodoške varane.

Rima Melani Bilaut z indonezijskega foruma za okolje je dejala, da bi projekt lahko vplival na lokalno skupnost in komodoške varane. "Vlado pozivamo, naj razvije turizem, ki temelji na ljudeh. Tam živijo ljudje," je dejala.

Narodni park bodo spremenili v turistično atrakcijo. | Foto: Reuters Narodni park bodo spremenili v turistično atrakcijo. Foto: Reuters

Uporabniki družabnih omrežjem so projekt primerjali z "Jurskim parkom", potem ko so bile fotografije zmaja, ki stoji pred velikim vozilom, deljene na spletu.

Po vladnih podatkih v Indoneziji živi okoli 3.100 komodoških varanov. Edinstveni kuščarji zrastejo do 3 metre v dolžino in imajo rumeno razcepljen jezik, poroča CNN. 

Preberite tudi:

Lipica lipicanec kobilarna
Novice Slovenija oddala nominacijo za vpis reje lipicancev med nesnovno dediščino Unesca
Trendi Ena največjih znamenitosti Pariza, ki je mnogi sploh ne opazijo #video
Veliki koralni greben
Novice Avstralci proti Unescu: Veliki koralni greben ne sodi med ogrožena območja #video
Ne spreglejte