Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
18.09

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

#dopustujdoma Dolenjska #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Na dopustu turistična kmetija počitnice

Sreda, 29. 6. 2016, 18.09

3 leta, 11 mesecev

Turizem na kmetijah, najboljši posel na slovenskem podeželju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Domačija Belica, Medana | Foto Miha First

Foto: Miha First

Turistične kmetije se v Sloveniji razvijajo v vse močnejšo turistično-kulinarično panogo. Prihodki v njej namreč v zadnjih nekaj letih kažejo stalno rast, prav tako pa strmo raste število novih turističnih kmetij.

Lansko leto je bilo najuspešnejše za Belico, znano in izjemno priljubljeno domačijo v Medani v Goriških brdih, kjer se ob gostinstvu in oddajanju sob ukvarjajo tudi s pridelavo vina in pršuta. Po podatkih bizi.si so namreč leta 2015 zabeležili skoraj 729 tisoč evrov prihodkov, kar je največ med slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom. Ustvarili so tudi največji dobiček, skoraj 60 tisočakov.

 

Na drugem mestu je z dobrimi 544 tisoč evri prihodkov lani prvouvrščena kmetija Čož iz Leskovca pri Višnji gori, a Čoževi del prometa ustvarijo tudi s prevozništvom. Na tretjem mestu pa je z dobrimi 385 tisoč evri prihodkov Domačija Vodnik iz Adergasa na Gorenjskem.

Turizem na kmetijah v Sloveniji cveti

Leto 2015 je bilo po podatkih bizi.si uspešno za celotno panogo, pravzaprav se trend rasti prihodkov nadaljuje že nekaj let. Povprečni prihodki na podjetje so namreč leta 2013 znašali okoli 64 tisoč evrov, leta 2014 so zrasli na okoli 66 tisoč evrov, lani pa že na dobrih 71 tisoč evrov.

V panogi turističnih kmetij prihodki neprestano rastejo in ne kaže, da se bo rast kmalu ustavila. | Foto: Ana Kovač V panogi turističnih kmetij prihodki neprestano rastejo in ne kaže, da se bo rast kmalu ustavila. Foto: Ana Kovač

"Leta 2015 smo zabeležili desetodstotno rast nočitev, prav tako pa v panogi neprekinjeno rastejo prihodki," nam je podatke bizi.si potrdil Venčeslav Tušar, predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki je prepričan, da se ta trend rasti še ne bo kmalu ustavil. "Gostje vse bolj iščejo tovrstno preživljanje prostega časa."

Razlogov za vse večjo priljubljenost turizma na kmetijah je po Tušarjevih besedah več, vsekakor tudi ta, da ljudje potrebujejo in si želijo miru, ki ga na kmetijah zagotovo dobijo. "Prav tako ljudem ogromno pomeni dejstvo, da so na kmetiji v stiku s svojimi gostitelji."

Na slovenskih turističnih kmetijah, predvsem tistih v bolj odmaknjenih krajih, med gosti prevladujejo tujci. | Foto: Ana Kovač Na slovenskih turističnih kmetijah, predvsem tistih v bolj odmaknjenih krajih, med gosti prevladujejo tujci. Foto: Ana Kovač

Med gosti prevladujejo tujci

Tušar, ki ima tudi sam turistično kmetijo v Zakojci, pravi, da med gosti močno prevladujejo tujci. Pri njem obiskovalci iz tujine poleti, v visoki sezoni, predstavljajo 80 ali še več odstotkov gostov, podobno pa je po njegovih besedah tudi marsikje drugje po Sloveniji. "Več slovenskih gostov je recimo v zdraviliških krajih, medtem ko v odmaknjenih krajih prevladujejo tujci," je dejal.

Butično kmetijstvo, ki ga lahko izkusijo v Sloveniji, tujce preseneti, prijetno presenečen pa je tudi marsikateri Slovenec, je še povedal Tušar. "Veliko Slovencev je že dodobra spoznalo oddaljene destinacije, razne emirate in podobno, medtem pa svoje države sploh ne poznajo. Tudi sami to priznajo, marsikdo, ki pride k nam, reče, češ, kje smo pa do zdaj hodili, da tega vašega konca še nismo poznali."

"Na turistični kmetiji sam pobereš dodano vrednost svojega pridelka s tem, ko ga prodajaš gostom, namesto da bi z njim dobičke kovali drugi." | Foto: Ana Kovač "Na turistični kmetiji sam pobereš dodano vrednost svojega pridelka s tem, ko ga prodajaš gostom, namesto da bi z njim dobičke kovali drugi." Foto: Ana Kovač

Predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije je prepričan, da je turizem na kmetijah trenutno najbolj perspektivna panoga na slovenskem podeželju. Zgovoren je namreč podatek, da je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta v tej panogi ustanovljenih 47 novih podjetij, dve več kot v celotnem lanskem letu.

Priložnost, da sam pobereš dodano vrednost svojega pridelka

Eden od razlogov za rast števila turističnih kmetij je vsekakor ta, da je izključno s kmetijstvom težko preživeti, sploh na majhnih kmetijah, je poudaril Tušar. "Pomemben vidik je tudi ta, da na turistični kmetiji sam pobereš dodano vrednost svojega pridelka s tem, ko ga prodajaš gostom, namesto da bi z njim dobičke kovali drugi."

Turistične kmetije pritegujejo goste, ki si želijo miru, sprostitve v naravi in, seveda, pristne domače hrane. | Foto: Ana Kovač Turistične kmetije pritegujejo goste, ki si želijo miru, sprostitve v naravi in, seveda, pristne domače hrane. Foto: Ana Kovač

Če želiš, da ti uspe, moraš imeti rad ljudi

Marsikatera tovrstna kmetija pa se je po Tušarjevih besedah rodila iz želje biti sam svoj gospodar: "Ljudje v podjetjih so vse bolj le številke in marsikdo ugotovi, da ima priložnost za poslovni uspeh pravzaprav že pri sebi doma." A, kot je dodal, turizem na kmetijah ni lahka pot do zaslužka, če v gostiteljstvu ne uživaš, ne bo uspeha. "Bistveno je, da imaš rad ljudi. Gosti to začutijo in prav zato, zaradi osebnega stika tudi prihajajo."

Ne spreglejte