Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
20.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

2

Natisni članek

#dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Na dopustu Naj planinska koča pohodništvo Slovenci in pohodništvo na Instagramu

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 20.11

1 leto, 2 meseca

Najljubše planinske ture slovenskih instagramerjev

Top 10 pohodniških idej za izlet #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

2

Krn Jerneja Jesenko | Foto Arhiv Jerneje Jesenko

Foto: Arhiv Jerneje Jesenko

S pomočjo instagramerjev, ki informacije o pohodništvu širijo tudi na družbenih omrežjih, smo pripravili 10 pohodniških tur, ki jih lahko uresničite v teh dneh.

POZOR! Preden se podate v gore, si vzemite čas za:

1. Preverite vremensko napoved. Najdete jo tudi na naši spletni strani na povezavi www.vreme.siol.net.
2. Naštudirajte pot, ki ste si jo zamislili, in pripravite vso potrebno opremo. Več o tem si lahko preberete na povezavi: Brez kompleta prve pomoči, astronavtske folije ter kape in rokavic (tudi poleti) raje ne hodite v gore.
3. Če se znajdete v težavah, pokličite na 112. Če ste priča nesreči, pokličite na 112 in ostanite ob poškodovancu. O ukrepih v primeru helikopterske pomoči si preberite članek Zakaj je nevarno mahati reševalnemu helikopterju?

1. Virnikov Grintovec (1654 m)

Nataša Ravnikar, ki jo lahko spremljate na Instagram profilu www.instagram.com/pekoholik, med kopico planinskih tur najraje izbere Virnikov Grintovec. "Gre za zelo kratek izlet, približno poldrugo uro hoje v eno smer, z izjemnim razgledom. Najboljše je to, da skoraj vso pot hodiš pod drevesi v senci, kar je v vročih dneh še posebej prikladno. Na poti nazaj priporočam ohlajanje z mrzlim pivom ob čudovitem Planšarskem jezeru na Jezerskem."

 2. Kofce (1488 m) in Veliki Vrh (2088 m)

Vzpon na Kofce in Veliki vrh je najljubša pohodniška tura Anje Zavrl. | Foto: www.instagram.com/zavrla Vzpon na Kofce in Veliki vrh je najljubša pohodniška tura Anje Zavrl. Foto: www.instagram.com/zavrla

Morda se odločite za turo s Kofc (tamkajšnji Dom na Kofcah se je uvrstil v finale akcije Naj planinska koča 2017) nad Tržičem do Velikega vrha, ki ponuja prečudovit razgled po Košutnem grebenu. To je tudi najljubša tura Anje Zavrl. Zakaj?

"Ker tam doživiš neko posebno vzdušje, tudi kadar se odpraviš sredi noči gledat sončni vzhod. Tura v poletnem času ni zahtevna, ni pa primerna za tiste, ki se bojijo prepadov. Košutin greben se mi zdi fascinanten, saj je reliefno zelo razgiban, videti je, kot da ga je nekdo odrezal. No, tudi sončni vzhodi in zahodi so enkratni."

3. Blegoš (1562 m)

Blegoš, znan tudi kot biser Poljanske doline, je najljubši vrh instagramerke Jerneje Jesenko.  | Foto: Arhiv Jerneje Jesenko Blegoš, znan tudi kot biser Poljanske doline, je najljubši vrh instagramerke Jerneje Jesenko. Foto: Arhiv Jerneje Jesenko

Jutrišnji dan bo več kot primeren tudi za skok na Blegoš, 1.562 metrov visok biser Poljanske doline, ki je tudi najljubša tura Neje Jesenko.

"Do vrha poteka več poti, sama se tja največkrat odpravim iz Črnega Kala. Pot je označena in traja uro in pol. Blegoš je lep v vseh letnih časih in gora, na kateri so bile posnete moje najljubše fotografije. Gora, na kateri sem doživela največ sončnih vzhodov, in gora, s katere najraje opazujem sončne zahode, ki so naravnost čudoviti. Ni lepšega kot po napornem dnevu ali pred začetkom dneva, ko večina ljudi še spi, skočiti na Blegoš," razkriva 25-letnica iz Poljanske doline.

Na Krnu (2.244 m) vlada krasna energija, zagotavlja Jerneja Jesenko, ki ga najraje doseže iz smeri Krnskih jezer. | Foto: Arhiv Jerneje Jesenko Na Krnu (2.244 m) vlada krasna energija, zagotavlja Jerneja Jesenko, ki ga najraje doseže iz smeri Krnskih jezer. Foto: Arhiv Jerneje Jesenko

4. Krn (2.244 m)

Od višje ležečih gora ji je eden najljubših Krn (2.244 metrov). Tja se najraje odpravi po poti, ki pelje mimo Krnskega jezera. "Pot, ki jo začnemo pri Domu v Lepeni in je označena, traja pet ur in ponuja prečudovite razglede na najvišje vrhove Julijskih Alp. Tam gor vlada krasna energija," vabi Jerneja.

Krasno energijo (govorice o tem se že širijo po spletu in svetu) širita tudi Dejan Sel in Nives Brauner, mlad oskrbniški par iz Gomiščkovega zavetišča na Krnu, ki vas čaka le 60 metrov pod vrhom.

5. Veliko Kladivo (2.094 m)

Če vas na poti v gore navdušujejo razgledi, potem nikakor smete spregledati Velikega Kladiva, desnega soseda Velikega vrha, če v gore pogledujemo iz Doma na Kofcah, ki ga kot enega najlepših izpostavlja tudi Nejc Suhadolnik. Na Instagramu ga lahko spremljate na profilu Neworx.

"Če že moram izpostaviti kakšno lepo turo, sta to verjetno Begunjščica in Kladivo. Obe namreč poleti in pozimi ponujata čudovite razglede," zagotavlja.

6. Begunjščica (2.060 m)

Begunjščico, razpotegnjeno grebensko goro v pogorju Karavank z več vrhovi, lahko obiščete z Ljubelja (čez Zelenico) ali iz Drage (mimo Poljške planine in Roblekovega doma). Zaradi lahkega dostopa je obiskana vse leto, tudi pozimi, ko jo zavzamejo turni smučarji.

Če nameravate v ta konec Slovenije, lahko obiščete tudi Roblekov dom na Begunjščici, ta je navdihnil legendarnega Slavna Avsenika (Na Roblek bom odšel), ki se poteguje za naziv Naj planinska koča 2017.

​Pozdrav soncu na Stolu, najvišjem vrhu Karavank.  | Foto: Osebni arhiv ​Pozdrav soncu na Stolu, najvišjem vrhu Karavank. Foto: Osebni arhiv

7. Stol (2.236 m)

Čudoviti razgledi se ponujajo tudi s Stola, 2.236 metrov visokega kralja Karavank, ki je navdušil tudi instagramerja Dejana Jelušiča, znanega lovca na sončne vzhode.

Za skrajšanje poti do Stola se lahko z avtom pripeljete do Valvasorjevega doma pod Stolom, ki ste ga lani izbrali za Naj planinsko kočo.

Korošica | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

8. Korošica (1554 m)

Priljubljena blogerka in instagramerka, ki organizira tudi delavnica fotografiranja z mobilnim telefonom, Urša Drofenik kot eno najljubših pohodniških tur izpostavlja krožno pot na Korošico. Navzgor se najraje poda s planine Podvezak, vrača pa se mimo Luckega dedca in Vodotočnega jezera.

Na Korošici se lahko pohvalijo tudi z najvišje ležečim nogometnim igriščem v Sloveniji, ki bo v soboto, 19. avgusta, gostilo že 21. turnir v malem nogometu.

Češka koča je ena najbolj markantnih in s 117 leti ena najstarejših koč v slovenskem visokogorju. | Foto: Klemen Korenjak Češka koča je ena najbolj markantnih in s 117 leti ena najstarejših koč v slovenskem visokogorju. Foto: Klemen Korenjak

9. Češka koča na Spodnjih Ravneh (1543 m)

Zadnja dva predloga smo pripravili v redakciji Siol.net. Prvi vabi na Češko kočo na Spodnjih Ravneh pod severno steno Grintovca. Kot pove že ime, je koča tesno povezana s Češko in češkimi planinci ter družino Karničar z Jezerskega, ki je od nekdaj skrbela za kočo. Trenutno je njena oskrbnica Karmen Karničar, nekdanja žena ekstremnega smučarja in alpinista Dava Karničarja.

Češka koča je najstarejša v izvirniku ohranjena koča pri nas. Letos mineva že 117 let od njene postavitve.

Krekova koča na Ratitovcu | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

10. Krekova koča na Ratitovcu (1642 m)

Flancati! Ti naj vam bodo motivacija, ki bi vas jutri lahko pripeljala tudi do Krekove koče na Ratitovcu, ki vas čaka na vršnem slemenu Ratitovca, najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp.

Prijazna koča nad Železniki, ki slovi po ponudbi flancatov, je lahko dosegljiva in primerna izbira tudi za družine z majhnimi otroki. Tudi letos ste jo izbrali med finaliste akcije Naj planinska koča 2017 (s klikom na glasovnico lahko oddate svoj glas).

Svete Višarje v Italiji so priljubljena romarska pot. Vrh lahko dosežete peš ali se pripeljete z žičnico. Vir fotografije: hribi.net. | Foto: Svete Višarje v Italiji so priljubljena romarska pot. Vrh lahko dosežete peš ali se pripeljete z žičnico. Vir fotografije: hribi.net.

BONUS PREDLOG: Svete Višarje (1.766 m)

Ker je 15. avgust verski praznik, venčku predlogov dodajamo romarsko pot, in sicer na Svete Višarje v severni Italiji v bližini Trbiža.

Na 1.766 metrov visoko goro v zahodnih Julijskih Alpah, znano kot Božjo pot Evrope, se lahko podate peš ali z žičnico. Pešpot iz vasi Žabnice v Kanalski dolini vam bo vzela dve uri pol, z žičnico pa boste vrh dosegli v 12 minutah. Na vrhu stoji cerkev, posvečena Višarski kraljici, ki je leta 2000 doživela popolno obnovo.
 

Ne spreglejte