Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
16.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Norveška restavracija arhitektura

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 16.31

5 let, 1 mesec

To je največja podvodna restavracija na svetu, ki lahko prenese "val stoletja" #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Podvodna restavracija Norveška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na jugu Norveške so odprli podvodno restavracijo, ki je prva takšne vrste v Evropi in v svoji kategoriji največja na svetu. Ob njej deluje tudi raziskovalni center morskega življenja, prve goste pa bo sprejela v začetku aprila.

Objekt restavracije Under in raziskovalnega centra je subtilno, a mogočno umeščen ob obalo, na pol potopljen v morje. Od zunaj deluje kot potopljeni periskop, masivna okna restavracije pa odpirajo pogled na morsko dno, ki se glede na vremenske razmere spreminja.

Medtem ko objekt na eni strani dobesedno vstopa v morsko okolje, na drugi strani njegova hrapava lupina deluje kot umetni greben. Debele betonske stene so tiste, ki vzdržijo pritisk razgibanih morskih razmer. Konstrukcija se lahko spopada z zelo ostrimi vremenskimi razmerami in je oblikovana tako, da lahko prenese tudi "val stoletja", je dejal Kjetil Traedal Thorsen, ustanovitelj norveškega arhitekturnega biroja Snoehetta, ki se podpisuje pod projekt.

Podvodno restavracijo Under in raziskovalni center so na jugu Norveške zasnovali v norveškem arhitekturnem biroju Snoehetta, kjer se podpisali tudi pod opero v Oslu in spomenik na napade 11. septembra v New Yorku. | Foto: Reuters Podvodno restavracijo Under in raziskovalni center so na jugu Norveške zasnovali v norveškem arhitekturnem biroju Snoehetta, kjer se podpisali tudi pod opero v Oslu in spomenik na napade 11. septembra v New Yorku. Foto: Reuters

Opazovanje resničnega življenja

Fascinantno je, kako se v stavbi z gladine premaknete pod vodo. Velika okna, ki se odpirajo k podvodnemu življenju, pa niso kot akvarijska, saj se na drugi strani odvija resnično življenje, je za Reuters povedal Thorsen.

Pohištvo restavracije opredeljujejo les in velika okna, skozi katera prodira zelena morska svetloba.

restavrasija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Restavracija Under je "naravni razvoj našega eksperimentiranja z mejami", je še dejal Thorsen. Kot nova znamenitost južne Norveške izpodbija tisto, kar določa naše fizično umeščanje v okolje. V stavbi se namreč hkrati znajdemo nad gladino in pod njo ter med kopnim in morjem, kar ponuja nove perspektive videnja sveta, je prepričan ustvarjalec.

Lokalne sestavine na krožniku

Ob stavbi, polni presežkov, si to v podvodni restavraciji želijo doseči tudi na krožnikih, ki bo po marčevskem odprtju prve goste na večerjo sprejela v začetku aprila. V kuhinji jedilnik ustvarja mednarodna ekipa, njen vodja pa je kuharski mojster Nicolai Ellitsgaard.

Za degustacijski meni z 18 jedmi, ki jih zaznamujejo lokalne in morske sestavine, bo s pijačo vred treba odšteti 380 evrov na osebo. Pričakujejo, da bo v norveški podvodni restavraciji večerjalo okoli 12 tisoč ljudi na leto.

Podvodna restavracija Norveška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podvodna restavracija Norveška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob restavraciji tudi raziskovalni center

Pod vodo pa na Norveškem niso zasnovali samo restavracije Under, temveč tudi interdisciplinarni raziskovalni center morskega življenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today marks the official opening of “Under”, Europe’s first and the world’s biggest underwater restaurant, designed by Snøhetta. Half-sunken into the sea, the building’s 34-meter long monolithic form breaks the surface of the water to rest directly on the seabed five meters below. The structure is designed to fully integrate into its marine environment over time, as the roughness of the concrete shell will function as an artificial reef, welcoming limpets and kelp to inhabit it. With the thick concrete walls lying against the craggy shoreline, the structure is built to withstand pressure and shock from the rugged sea conditions. Like a sunken periscope, the restaurant’s massive window offers a view of the seabed as it changes throughout the seasons and varying weather conditions. The building also functions as a research center for marine life, providing a tribute to the wild fauna of the sea and to the rocky coastline of Norway’s southern tip. 📷@ivarkvaal and @matografen @underlindesnes

A post shared by Snøhetta (@snohetta) on

Preberite še:

Under, podvodna restavracija, Norveška
Trendi Tako bo videti prva podvodna restavracija v Evropi #foto
Na vodi
Trendi Plavajoča hotelska soba, ki jo je mogoče zasidrati kjerkoli #foto
Ne spreglejte