SiolNET. Trendi Kulinarika
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako bo videti prva podvodna restavracija v Evropi #foto

0,75

termometer

Under, podvodna restavracija, Norveška
Foto: Snøhetta

Na južni obali Norveške bo nastala edinstvena zgradba, na pol potopljena v morje, v kateri bodo odprli prvo podvodno restavracijo na stari celini.

Podvodni bari in restavracije po svetu niso novost, a v Evropi takšnega lokala še ni. Prvi naj bi nastal na najjužnejši točki Norveške, na skalnati morski obali pri kraju Båly.

Under, podvodna restavracija, Norveška Foto: Snøhetta

Edinstveno zgradbo, ki je na pol potopljena v morje, je načrtoval norveški arhitekturni studio Snøhetta. Poimenovali so jo Under, kar v angleščini pomeni spodaj oziroma pod, v norveščini pa je mogoče to besedo razumeti tudi kot čudež.

Under, podvodna restavracija, Norveška Foto: Snøhetta

Restavracija bo nekako delovala tudi kot morsko raziskovalno središče - ne le da bodo gosti lahko skozi šipo neposredno spremljali dogajanje pod morsko gladino, o morski flori in favni jih bosta izobraževala tudi jedilnik in zgradba sama.

Meter debele betonske zidove, ki bodo kljubovali razburkanemu morju, bodo po pričakovanjih arhitektov sčasoma prekrile školjke, s tem pa bo zgradba postala del morskega dna in obale, medtem ko bodo školjke čistile morje in privabljale še več morskega življa.

Under, podvodna restavracija, Norveška Foto: Snøhetta

Glavni arhitekt Rune Grasdal je za CNN pojasnil, da so veliko pozornosti posvetili udobju gostov. "Pomembno je, da se ljudje počutijo varno, ne pa klavstrofobično. Seveda mora biti izkušnja vznemirljiva, a gostje se morajo ob tem tudi dobro počutiti." Da bi to dosegli, so v načrte notranjosti vključili veliko naravnih materialov, kot je les, in poseben poudarek namenili dobri osvetlitvi.

Under, podvodna restavracija, Norveška Foto: Snøhetta

Restavracijo bodo sestavljala tri nadstropja, ki bodo lahko skupno gostila do sto ljudi. V prvem nadstropju, nad gladino morja, bosta vhod in garderoba, v drugem nadstropju, ki bo označevalo prehod pod gladino, bo šampanjski bar, v najnižjem, tretjem nadstropju pa bo glavna jedilnica s štiri metre visokim oknom, skozi katerega bo mogoče opazovati morsko dogajanje.

Gradnja restavracije Under naj bi se začela februarja prihodnje leto, končana naj bi bila v prvi polovici leta 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin