SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razkošje za živalske potnike na newyorškem letališču JFK

1

termometer

 | Foto:
Ker čez mednarodno letališče JFK v New Yorku letno potuje na deset tisoče živali, bodo zanje zgradili poseben terminal, ki bo obsegal vse od veterinarske klinike do igrišča z bazenom.

Tudi plemenski žrebci, rodovniški psi in črede krav potujejo z letali, čez newyorško letališče John F. Kennedy (JFK) jih gre v povprečju 70 tisoč na leto. Prihodnje leto bodo zato tam odprli prvi letališki terminal na svetu, ki je namenjen izključno živalim.

Terminal, vreden dobrih 44 milijonov evrov, so poimenovali ARK (Noetova barka v angleščini), raztezal pa se bo na 16 tisoč kvadratnih metrih. Obsegal bo namestitve za vse mogoče živali, od običajnih hišnih ljubljenčkov do eksotov, tekmovalnih in vzrejnih živali. Večina živali, ki prispejo v ZDA, mora namreč nekaj časa preživeti v karanteni, to bivanje pa bo od prihodnjega leta precej udobnejše. Trenutno se morajo namreč drenjati v zgradbi iz 50. let prejšnjega stoletja, ki je postala odločno premajhna za ves živalski letalski promet.

Staje za konje in krave ter igrišči za pse in mačke Gradbena dela so se začela maja, prve skice načrtovanega terminala pa razkrivajo razkošne namestitve za živali. Staje bodo lahko sprejele do 70 konj in do 180 glav goveda, poseben razdelek bo namenjen pticam, pripravljajo pa tudi ograde za koze, prašiče in ovce.

Še lepše se bo godilo pasjim in mačjim hišnim ljubljenčkom. Psom bo namenjen skoraj dva tisoč kvadratnih metrov velik prostor z igriščem in bazenom, zanje pa bodo skrbeli z masažami in celo pedikurami. Mačke bodo medtem lahko skakale po svojem igrišču, polnem plezal.

Za vse živali bo 24 ur na dan odprta veterinarska klinika, veterinarji pa so sodelovali tudi pri sami zasnovi terminala. "V načrtovanje smo vključili veterinarje in druge svetovalce, da bi čim bolj zmanjšali stres, ki ga pri prevozu doživljajo živali," je za tiskovno agencijo AP pojasnil Cliff Bollmann, letališki arhitekt, ki nadzira projekt newyorške Noetove barke.

Razkošje ni poceni Vso to razkošje pa seveda ne bo poceni, dodaja AP. Vse namestitve bodo plačljive glede na storitev, ki jo bodo lastniki živali želeli – za najbolj luksuzno prenočitev za psa bo treba odšteti tudi čez sto evrov. Tudi sicer letalski prevoz živali ni poceni: pasji polet iz New Yorka v London stane okoli tisoč evrov brez letaliških taks in veterinarskih pregledov, prevoz konja pa še desetkrat več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin