Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
8.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Dalmacija Hrvaška Šibenik

Četrtek, 11. 10. 2018, 8.47

5 let, 6 mesecev

Pri Šibeniku našli ostanke srednjeveške turške trdnjave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Šibenik | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Na hribu pri Skradinu nedaleč od Šibenika so našli ostanke turške trdnjave iz 16. in 17. stoletja, je sporočila ustanova za kulturno-zgodovinsko dediščino Trdnjava kulture Šibenik. Kot so pojasnili, so njihovi strokovnjaki odkrili ostanke srednjeveškega turškega oporišča pod obrambno infrastrukturo, ki je bila zgrajena med drugo svetovno vojno.

Trdnjava kulture Šibenik redno preučuje nekdanje šibeniške trdnjave, kot sta trdnjavi sv. Mihovila in Barone, in druge utrdbe ter njihovo vlogo v zgodovinskem in družbenem razvoju mest.

Ostanke turške trdnjave so našli med rednimi preiskavami območja, na katerem so med drugo svetovno vojno zgradili kamnite okope in zaklonišča. Gre za težko dostopno območje, ki je obraslo z makijo in iglavci.

Šibenik
Novice Dalmacija se spet trese: pri Šibeniku dva močnejša potresa

Kot ocenjujejo, je bila turška trdnjava zgrajena sredi 16. stoletja, da bi prebivalci pomembnega osmanskega mesta Skradina lahko nadzirali tamkajšnje Prokljansko jezero, s katerega je grozila nevarnost benečanskih napadov.

Benečani so sredi 17. stoletja zasedli mesto ter porušili trdnjave in džamije v Skradinu. Leta 1670 so nato mesto vrnili osmanskemu cesarstvu, med veliko dunajsko vojno leta 1684 pa so Skradin znova zasedli in začeli na novo razvijati, na svoji spletni strani pojasnjuje Trdnjava kulture Šibenik. Objavili so tudi več fotografij ostankov osmanske trdnjave.

Trendi Najboljše hrvaške gostilne: najbolje boste jedli v Šibeniku

Do zdaj so menili, da so bili osmanski vojaki nameščeni samo v trdnjavi Turina pri Skradinu, nove raziskave pa so pokazale, da je obstajala tudi trdnjava, ki so jo poimenovali Gradina. Po prihodu Benečanov Gradine niso več risali na svojih zemljevidih. V Šibeniku ocenjujejo, da bodo Gradino lahko kakovostno predstavili skupaj z arheološkimi raziskavami.

Možnosti za raziskave pri Skradinu so se sicer odprle pred kratkim, ko so začeli graditi kolesarsko stezo v hribih v zaledju Šibenika.

Čoln na plaži Jadrija
Novice Šibenik: Z gliserjem zapeljal med kopalce na plaži
Ne spreglejte