Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2015,
9.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

najboljše restavracije Hrvaška izbor lestvica top 10

Torek, 12. 5. 2015, 9.58

6 let, 7 mesecev

Najboljše hrvaške gostilne: najbolje boste jedli v Šibeniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pred začetkom poletne turistične sezone so na Hrvaškem že tradicionalno objavili izbor svojih najboljših gostiln. V primerjavi s prejšnjimi leti so se karte precej premešale.

Vse več ljudi počitnice načrtuje z dobro hrano v mislih. Nista dovolj le sonce in morje, blizu mora biti tudi kakšna dobra gostilna. Tega se dobro zavedajo tudi na Hrvaškem, kjer je časopis Jutarnji list v ponedeljek zvečer objavil rezultate letošnjega izbora Dobri restorani (Dobre restavracije) in naznanil, katere hrvaške restavracije so letos obveljale za najboljše. Da boste vedeli, kam, če boste to poletje dopustovali na hrvaški obali.

Letošnja lestvica prinaša kar precej sprememb. Naziv najboljše je prvič prejela restavracija Pelegrini v Šibeniku, ki je lani obtičala na drugem mestu lestvice. Restavracija na odlični lokaciji v starem mestnem jedru Šibenika na mizah sledi trenutno najbolj priljubljenemu kulinaričnemu trendu – lokalne surovine pripravljajo s sodobnimi tehnikami in v inovativnih kombinacijah. Ob tem gre pripomniti še, da imajo odličen vinski izbor, poudarjajo seveda okoliške vinarje, ki lahko ponudijo kar nekaj izvrstnih pridelkov.

 | Foto:

Na drugo mesto med najboljšimi hrvaškimi gostilnami, najvišje do zdaj, se je zavihtela samosvoja Mala Hiža iz Mačkovca v Medžimurju. Gostilna, ki je podobna našim prekmurskim, a ima več domišljije od marsikatere med njimi, predvsem pa se lahko pohvali z res lepim izborom lokalnih vin, je tudi občutno cenejša od zagrebških, istrskih in dalmatinskih postojank. Medžimurje je pač turistom manj zanimivo – čeprav povsem neupravičeno.

Za tretjo najboljšo restavracijo na Hrvaškem je letos obveljala restavracija Dubravkin put v Zagrebu. Pred kratkim so dobili novo okrepitev, tam zdaj kuha mojstrica, ki je prej ustvarjala v rovinjskem hotelu Lone, že leta pa veljajo za restavracijo z verjetno najobširnejšo vinsko karto na Hrvaškem. Če k temu dodate lokacijo – v samem središču Zagreba, a sredi mirnega in zelenega parka –, je jasno, zakaj je med najbolje ocenjenimi.

 | Foto:

Pri Jutarnjem listu namreč poudarjajo, da lestvice niso sestavljali le glede na tisto, kar restavracije ponudijo na krožniku, ampak glede na skupno zadovoljstvo oziroma "indeks sreče" po odhodu iz restavracije. Razumljivo – hrana je lahko še takšna mojstrovina, a če osebje ni prijazno in sposobno, prostor ni prijetno urejen, za v kozarec pa se najde le kakšno domače belo, celotna izkušnja ne more biti izjemna. Hrvaški izbor sestavlja 500-članska žirija iz vse Hrvaške, v kateri so poznavalci gastronomije, tako kuharji kot gostinci, novinarji in poslovneži, turistični delavci in vinarji.

Žirija si je sicer zelo očitno premislila glede favoritov prejšnjih let. Konoba Batelina iz okolice Medulina, ki je slavila lani, je namreč šele na sedmem mestu, zagrebški Bistro Apetit, ki je naziv najboljše restavracije nosil v letih 2013 in 2012, pa je šele osmi.

Ne spreglejte