SiolNET. Trendi Potovanja
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred vstopom na letalo boste morali stopiti še na tehtnico

0,85

termometer

Letalska družba New Zealand | Novozelandska letalska družba bo v juniju tehtala potnike. | Foto: Shutterstock
Novozelandska letalska družba bo v juniju tehtala potnike. Foto: Shutterstock

Novozelandska letalska družba je sprejela zanimivo novost. Potniki, ki bodo s to družbo potovali z letališča v Aucklandu, bodo morali med 1. junijem in 2. julijem pred vstopom na letalo stopiti še na tehtnico. S tem bodo prispevali k raziskavi, s katero bodo povečali varnost potnikov in učinkovitost poletov.

Raziskava o teži potnikov je sicer prostovoljna, obstajajo pa tehtni razlogi za sodelovanje v pobudi, ki jo je predstavila novozelandska uprava za civilno letalstvo. 

Vaše teže ne bo videl nihče

"Zavedamo se, da je stopiti na tehtnico lahko zastrašujoče. Svojim strankam želimo zagotoviti, da njihove teže ne bo videl nihče. Niti mi. Raziskava je popolnoma anonimna in prostovoljna," je za Euronews povedal Alstair James, strokovnjak za izboljšanje nadzora obremenitve Air New Zealand.

Dodal je: "Je preprosto in prostovoljno, s tehtanjem pa nam boste pomagali, da boste vsakič varno in učinkovito leteli z nami."

Zakaj je pomembno, da letalske družbe poznajo težo potnikov?

Če piloti poznajo težo in ravnotežje natovorjenega letala, lahko namreč privarčujejo tudi pri porabi goriva. 

"Tehtamo vse, kar je na letalu. Od tovora in obrokov na krovu, do prtljage v prtljažnem prostoru. Za potnike, posadko in kabinsko prtljago uporabljamo povprečne teže, ki jih dobimo z raziskavo," je še povedal James. Trenutno sicer uporabijo "predpostavljeno maso", z omenjeno raziskavo pa bodo dobili točnejše podatke.

Ker letalske družbe ne vedo točne mase natovorjenega letala, vedno natočijo od 0,5 do en odstotek več goriva. Letno za gorivo sicer porabijo približno 186 milijard evrov, z omenjeno raziskavo pa bi lahko prihranili do 930 milijonov evrov na leto.

Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob. Novice Golob bo poleg falcona uporabljal zasebno letalo #video Letalo Novice Grozljivka na letalu: potnik med poletom odprl zasilni izhod #video Falcon Novice Falcon se je nekaj dni po popravilu v Švici spet pokvaril in pustil ministra na cedilu
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin