Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2016,
15.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

morje plaža Na sonce Siol z vami na dopustu Italija Nemčija Na dopustu

Sobota, 2. 7. 2016, 15.25

6 let, 6 mesecev

Najlepše plaže Italije in Nemčije: tako različne, tako čudovite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Plaže kolaž | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tako kot sta si različna italijanski in nemški temperament, se razlikujejo plaže v eni in drugi državi. Pred obračunom obeh nogometnih velesil smo preverili oboje, vi pa presodite, katere so vam bolj všeč.

Italija

Slovenci radi poudarjamo, da plaže v Italiji niso nič kaj prida. Običajno se nato pod drobnogledom znajde z nepregledno množico nabita mivka v bližnjih letoviščih Gradež in Lignano, nekateri pa omenijo še podobno stanje v Riminiju. A bodimo iskreni – je v našem Portorožu kaj drugače? K sreči italijanska obala meri ogromnih 7.600 kilometrov in na tej razdalji se najde kar nekaj čudovitih, mnogim še neznanih lokacij.

Maratea, Bazilikata

Maratea, Bazilikata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bazilikata je najmanj poseljena, najmanj znana in zato tudi najmanj turistično onesnažena italijanska dežela. Ima pa kar dve obali, na daljši, jonski se raztezajo dolge peščene ali prodnate plaže, obala ob Tirenskem morju pa je veliko bolj dramatična. Po naravnih lepotah tam najbolj slovi mestece Maratea, ki so ga poimenovali kar tirenski biser – zaradi divje lepote skalnate obale, ki jo prekinja več kot 20 peščenih plaž.

Pescocluse, Apulija

Pescocluse, Apulija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Apulijski Maldivi – potrebujete sploh še kakšen drug opis? To ime so namreč nadeli krajem oziroma plažam, ki obkrožajo konico pete italijanskega škornja. Bel pesek in plitvo turkizno morje sta magnet za družine in tiste, ki bolj uživajo v mirnem, toplem morju kot v globoki, hladni modrini.

Tuerredda, Sardinija

Tuerreda, Sardinija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ni dvoma, plaže na Sardiniji so med najlepšimi v Sredozemlju. Smaragdna obala na severovzhodu otoka slovi po vsem svetu in nič čudnega, da je postala priljubljena destinacija znanih in bogatih. Zato se tisti z ne tako zelo globokimi žepi raje odpravijo na južno konico Sardinije, kjer se skriva manj razvpita, a morda celo lepša peščena plaža Tuerredda. V njeni neposredni bližini je še nekaj podobnih lokacij, ki ponujajo fotogenično kombinacijo belega peska in turkiznega morja.


Nemčija

Nemške plaže? Seveda! Severno in Baltiško morje, ki oblivata nemško obalo, sicer do kopalcev nista tako prijazna kot Sredozemsko, njuna temperatura se redko dvigne na 20 stopinj Celzija, a nekaterim ustreza prav to. Predvsem pa so nemške plaže idealne za ljubitelje neskončnih peščenih plaž in tradicionalnega šarma letovišč, ki so tam cvetela že pred leti, desetletji in stoletji.

Heiligendamm

Heiligendamm | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

To letovišče na obali Baltika velja za najstarejše obmorsko zdravilišče v celinski Evropi, ustanovljeno je bilo konec 18. stoletja in je bilo priljubljeno zbirališče evropske aristokracije. Po drugi svetovni vojni je Heiligendamm obtičal v vzhodni Nemčiji in v turistično infrastrukturo se ni kaj preveč vlagalo, po združitvi Nemčij pa se je ponovno začel razvoj mesta, klasicističnim zgradbam in hotelom so povrnili stari blišč in Heiligendamm se spet vrača na poti stare slave.

Sylt

Sylt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav je najsevernejši nemški otok, je Sylt, eden od Frizijskih otokov, eno najbolj znanih in priljubljenih nemških letovišč. Je točno to, kar si predstavljamo, ko pomislimo na počitnice ob Severnem morju: neskončne peščene sipine, šopi trave in le malo dreves, veter in vrste pletenih počivalnikov na plaži. A Sylt je tudi veliko več kot to: je priljubljeno zbirališče znanih in bogatih, zaradi česar mu pravijo kar nemški St. Tropez.

Rügen

Rügen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Največji nemški otok leži v Baltskem morju, torej na drugi strani Danske kot Sylt. Poleti velja za priljubljeno kopališče Berlinčanov, če ne drugega, zato, ker je to najbolj osončeni del Nemčije – v povprečju je Rügen deležen 30 odstotkov več sončnih ur kot preostanek države. Njegov najbolj slovit in najlepši del so zagotovo apnenčasti klifi, ki se vzpenjajo iz morja, poskrbljeno pa je tudi za ljubitelje dolgih peščenih plaž.

Ne spreglejte