SiolNET. Trendi Potovanja
3,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Susku, otoku brez avtomobilov, se je pojavil − avtomobil

3,52

termometer

Susak
Foto: Getty Images

Na hrvaškem otoku Susak so te dni precej razburkane strasti, razlog za to pa je avtomobil, ki ga je nekdo tja pripeljal brez dovoljenja. Na Susku avtomobilski promet namreč ni dovoljen in tudi ni primernih cest.

Na Susku, malem peščenem otoku v Kvarnerju, ki ima zunaj poletne sezone manj kot sto prebivalcev, te dni duhove buri novost, ki se je tam pojavila − avtomobil.

Otok brez avtomobilov in cest zanje

Čemu je otočane tako razburil običajni avtomobil? Ker na Susku avtomobilski promet ni dovoljen in zanj tudi ni primernih cest. Še bolj pa čudi dejstvo, da do tega otoka, ki je v bližini bolj znanega in večjega Lošinja, ne vozijo trajekti, zato ni povsem jasno, kako je tja prispel avto, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Susak Foto: Getty Images

"Prvemu nezakonitemu avtomobilu bi lahko hitro sledili še drugi," besede domačinov povzema Hina in dodaja, da ob tem vsi molčijo o identiteti lastnika vozila (gre za avtomobil znamke Smart z zagrebškimi registrskimi tablicami). Da je na otoku avtomobil, ki tam pravzaprav ne bi smel biti, so potrdile tudi lokalne otoške oblasti, ki pa so za Hino sporočile, da so za to problematiko pristojni njihovi nadrejeni na sosednjem Lošinju.

Dovoljena je le občasna uporaba traktorjev

Susak in sosednje otoke Ilovik, Unije ter Vele in Male Srakane so za območje brez avtomobilov razglasili leta 2011. Dovoljena je le uporaba majhnih traktorjev, s katerimi prevažajo živila in drugo blago, ki jim ga ladje dostavijo na otok, pa še te je dovoljeno voziti le ob določenih urah.

Susak Foto: Getty Images

Susak, peščeni jadranski posebnež

Otok Susak s površino manj kot štiri kvadratne kilometre je sicer pravi posebnež. Je edini jadranski peščeni otok in eden najbolj izoliranih.

Slovi po samosvoji govorici in še bolj samosvoji ženski narodni noši, ki vključuje kratko krilce zelo pisanih barv, pa tudi po tem, da so otočani nekoč "redno" poročali s člani sorodstva.

Susak Foto: Getty Images

Največ prebivalcev, skoraj 1.700, je Susak imel po 2. svetovni vojni, v 60. letih pa so se ti množično izselili v ZDA, natančneje v Hoboken v New Jerseyju, kjer jih zdaj, vključujoč potomce, prebiva celo do 20-krat več kot na domačem otoku.

Oglejte si še:

Legrad Trendi Mali hrvaški kraj vabi nove prebivalce s hišami za eno kuno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin