Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2023,
11.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

8

Natisni članek

Ptuj Kurentova hiša

Četrtek, 2. 2. 2023, 11.26

1 leto, 2 meseca

Na Ptuju pred začetkom Kurentovanja odpirajo novo atrakcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

8

Pust Vetrinjski! Maribor pustovanje kurenti | Foto Domen Rupnik

Foto: Domen Rupnik

Jutri bodo v središču Ptuja odprli Kurentovo hišo, ki je skupni projekt Mestne občine Ptuj in Zveze društev kurentov. Projekt je nastajal že nekaj let, v hiši pa so razstavljeni vsi pustni liki od rogatega in haloškega do pernatega kurenta. Predstavljena bo tudi kulinarika, ogledali pa si boste lahko tudi znamenitosti mesta Ptuj.

"Kurentova hiša je samostojen projekt in ni povezan s kurentovanjem," je povedal eden izmed ustvarjalcev Bor Žiga Ivančič in dodal, da je to projekt, ki se odpira čisto na novo, saj so ga snovali zadnja tri do štiri leta. "Letos pa je prišel čas, da odpremo Kurentovo hišo in jo predstavimo širši javnosti," je povedal Ivančič.

Gre za stalno razstavo kurentov in kulinarike, saj bo odprta praktično skozi celotno leto. Na Ptuju so prepričani, da bo Kurentova hiša v prihodnjih letih še dodatno prispevala k prepoznavnosti edinstvenega obredja z osrednjim likom kurenta, katerih obhod je že nekaj let vpisan na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu.

Z nočnim kurentovim skokom v Budini se bo začel pustni čas na Ptujskem
Ptuj bo sicer med med 11. in 21. februarjem v znamenju že 63. tradicionalnega Kurentovanja, ki velja za največjo slovensko prireditev v času pusta. Na ulice najstarejšega mesta privabi avtohtone in druge maske z vse Slovenije in srednje Evrope, pa tudi številne domače in tuje obiskovalce. Vrhunec bo tudi letos mednarodna povorka 19. februarja, poroča STA.

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo tradicionalno potekal že danes ponoči, ko bodo začetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico.

Jutri se odpira tudi karnevalska dvorana, kjer bo na otvoritvenem koncertu nastopila srbska pevka Ceca. Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz desetih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se bo tradicionalno zaključilo s pokopom pusta na pustni torek.
Planet 18
Planet TV Na Ptuju bodo prepevali tako ob Siddharti kot ob Ceci #video
Svetlana Ražnatović-Ceca
Novice Ceca: "srbska mati", ki se je poročila z razvpitim kriminalcem in pričakala Putina
Dragan Bulič
Trendi Dragan Bulič: Mene na Cecinem koncertu zagotovo ne bo
Ne spreglejte