SiolNET. Trendi Potovanja
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani 50 odstotkov manj mrtvih v letalskih nesrečah #video

0,27

termometer

Letalo
Foto: Getty Images

Lansko leto je bilo za letalski potniški promet eno najvarnejših, pravi analiza nizozemske družbe To70, ki se ukvarja z letalskim svetovanjem. Le osem hudih nesreč velikih potniških letal se je zgodilo, v njih je življenje izgubilo 257 ljudi, kar je polovica manj kot leto poprej.

Vsi vemo, da je letenje z letalom bolj varno kot vožnja z avtomobilom, pa vendar je mnogim še vedno nelagodno, ko se je treba vkrcati nanj in nekam odleteti. Morda vas bo vse, ki vas je strah letenja, vsaj malo pomiril razveseljiv podatek nizozemske družbe To70, ki se ukvarja z letalskim svetovanjem in katere dognanja je objavil portal Sky News.

Namreč, v letu 2019 se je, ko gre za velika potniška letala, zgodilo 86 nesreč, od tega osem hudih z 257 smrtnimi žrtvami. Leta 2018 so bile te številke precej večje, nesreč potniških letal je bilo 160, od tega 13 usodnih, ki so terjale 534 žrtev.

Iran, letalo Novice Iran priznal: ukrajinsko letalo smo sestrelili "nenamerno" #video Letalska nesreča Kazahstan Novice Letalo s 100 potniki strmoglavilo in zadelo hišo #video

Omenjena družba za letalsko svetovanje je tako v svojem poročilu sklenila, da je bilo lansko leto eno najbolj varnih let za komercialno letenje, s povprečjem ene smrtne žrtve na 5,58 milijona letov.

Za najhujšo letalsko nesrečo lanskega leta sicer velja strmoglavljenje boeinga 737 MAX letalske družbe Ethiopian Airlines, ki se je zgodila 10. marca. Vseh 149 potnikov in 8 članov posadke je v strmoglavljenju, ki se je zgodilo le nekaj minut po vzletu, umrlo. Omenjeni tip letala so nato prizemljili, saj je bil boeing 737 MAX nekaj mesecev prej udeležen še v eni hudi letalski nesreči v Indoneziji – v njej je življenje izgubilo 189 ljudi.

letalo Foto: Getty Images

Še nekaj statistik za bolj miren spanec

Tiste, ki se bojite letenja, bo morda pomiril seznam najbolj varnih tipov potniških letal zadnjih let. Po hudi nesreči boeinga 737 MAX in prizemljitvi njegove flote je Forbes objavil članek o najbolj varnih modelih letal na svetu. Sodeč po spletni strani AirSafe.com, ki zagotavlja informacije in statistike o letalskem potniškem prometu (tudi o letalskih nesrečah), je še vedno najbolje leteti z naslednjimi tipi letal:

Airbus: A220, A319neo, A320neo, A321neo, A340, A350, A380

Boeing: 717, 747-8, 787

Embraer: ERJ 135, ERJ 140, ERJ 145

Boeing 737 max 10 Avtomoto Sredi največje krize je Boeing razkril novo potniško letalo #foto letalo irkut MC-21 Avtomoto Rusi le dočakali svoje letalo velikih upov #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin