Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
15.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barilla Grancereale pohodništvo prigrizki izlet advertorial

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 15.12

2 meseca, 1 teden

Izleti, ki jih aktivna družina ne sme zamuditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako si predstavljate idealen družinski izlet? Poln avtomobil razposajenih potnikov, domislice, kaj je treba videti, kar dežujejo, v vsakem kotičku avtomobila pa se skriva slasten prigrizek.

Ko se odpravljate na družinski izlet, morate vedeti, da ne bo nepozaben, če ne boste poskrbeli za dober načrt, kaj je treba videti. Slovenija je za družinske izlete neverjetno praktična, toliko znamenitosti na kupu, da se težko odločimo, kam bomo danes vrgli sidro.

Pri načrtovanju poti in ogledov moramo imeti vedno v mislih najmlajše v družini. Če bo njim zabavno, se bo imela lepo vsa družina in izlet bo vsem ostal v lepem spominu.

Ponujamo vam nekaj idej za izlete, ki jih mora aktivna družina vključiti v svoj popotniški repertoar.

Dolina Vrata in slap Peričnik. Avto parkiramo ob vhodu v dolino pri zapornici in se sprehodimo nekaj kilometrov po zložni cesti, lahko pa uberemo pot ob cesti, po gozdu. Na slap Peričnik nas bo opozorila tabla in če imamo moč, se lahko sprehodimo še do prelepega slapu, ki nam bo vzel sapo. Koča ob cesti nas bo z veseljem sprejela na pijačo in prigrizek.

Kamniška Bistrica. Po nekajminutni vožnji po ovinkasti cesti nas pričaka neokrnjena narava Kamniške Bistrice. Ob koči si bomo nabrali moči za daljše ture v gore, tisti z najmanjšimi pohodniki pa se bodo sprehajali ob tolmunih Kamniške Bistrice. Tudi če pot ni dolga, pa je dan, preživet ob reki, dovolj za aktiven oddih.

Trenta. Z avtomobilom se na vrhu vršiškega prelaza začnemo spuščati na trentarsko stran in kmalu nas bo pot odnesla do botaničnega vrta Alpinum Julijana, kjer bomo vdihavali vonj alpskega cvetja, lahko se zapeljemo do izvira reke Soče, ali pa se pustimo zapeljati Kekčevi domačiji. V Trenti bomo imeli kar nekaj opravkov, en dan je zagotovo premalo.

Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi. Lahko se podamo do slapa Rinka, do Okrešlja, slapa Palenk in Brložniških slapov, na vsakem koraku pa nas bo razveseljevalo cvetje, ki je tu še posebej raznovrstno. Logarska dolina je raj za pohajkovanje in kulinarične užitke.

Čemšeniška planina je zelo priljubljena izletniška točka na Štajerskem. Zložna planinska pot nas po uri hoje pripelje na odprto planino, kjer si vsak lahko najde svoj kotiček za počitek. Velika nagrada na vrhu bo tudi razgled na Zasavsko Sveto goro, Roviškovec, Pleše, Kum in druge okoliške vrhove.

Dolino Radovne, ki v celoti leži v Triglavskem narodnem parku, lahko prekolesarimo. Še posebej primerna je za poletno kolesarjenje, saj nam vedno nizke temperature ne bodo pretirano ogrele glav. Po poteh v dolini se lahko brez težav sprehajamo tudi z vozičkom. Ker pa dolina ni zelo množično obiskana, je tudi manj priložnosti za malico. Zato bodite dobro opremljeni s prigrizki in pijačami.

Bukovniško jezero v Prekmurju nas bo navdušilo s svojo mirno okolico in izvirom zdravilne vode v bližini. V okoliških gozdovih si privoščimo počitek na zdravilnih točkah, kamor naj bi številne obiskovalce privabljalo blagodejno sevanje. Okrog jezera vodi eno uro dolga pešpot, tam pa menda živijo številne pravljične vile.

Kaj ne sme manjkati v nahrbtniku aktivne družine?

Čeprav smo že utečeni in točno vemo, kaj potrebujemo na izletu v naravo, pa nas na koncu vedno nekaj preseneti. Vedno imejmo s seboj dovolj oblačil, kajti vreme nas lahko preseneti na vsakem koraku. Pri sprehodih okrog jezer, potočkov in izvirov pa smo skoraj vedno mokri, vsaj do kolen. Še posebej pri majhnih otrocih nikoli nimamo dovolj rezervnih oblačil. Ne pozabimo kreme za sončenje, repelentov za odganjanje mrčesa, pokrival in dovolj pijače.

Ne spreglejte