SiolNET. Trendi Potovanja
5,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Idilično jezero v Dolomitih, ki ga je proslavila TV-serija

5,78

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

V italijanskih Dolomitih ne manjka spektakularnih prizorov, zato se je posameznim krajem kar težko prebiti v ospredje. Lahko pa investiraš v TV-serijo, ki slavi tvoje lepote.

Jezero Braies v italijanski deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje je eno največjih in najglobljih naravnih jezer v Dolomitih. Braies oziroma Prags v nemščini - ne nazadnje gre za kraje z večinskim nemško govorečim prebivalstvom - leži na slabih 1500 metrih nadmorske višine, v globino dosega vse do 36 metrov, za spektakularno kuliso pa poskrbi 2810 metrov visoka gora Croda del Becco (Seekofel), ki se vzpenja nad njim.

Braies | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Turizem se je v teh krajih začel že v 19. stoletju, leta 1899 so tam odprli hotel Pragser Wildsee, ki deluje vse do danes, nekoč pa je tam rada počitnikovala avstroogrska aristokracija - tudi nadvojvoda Ferdinand, ki je kmalu po oddihu v teh krajih umrl v atentatu v Sarajevu, s tem pa se je začela prva svetovna vojna.

Braies | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomembno vlogo je hotel Pragser Wildsee odigral v drugi svetovni vojni, prav tam so namreč zaporniki, ki jih je SS iz koncentracijskega taborišča Dachau odpeljal na Južno Tirolsko, dočakali osvoboditev.

Hotel Pragser Wildsee | Foto: Luca Lorenzi/Wikipedia Foto: Luca Lorenzi/Wikipedia

Kljub pestri zgodovini pa jezero pozneje ni doživelo večjega turističnega razvoja in bi verjetno še danes bilo le ena od lepih lokacij v Dolomitih, če ga ne bi izbrali za prizorišče TV-serije. Televizijce je tja privabila regionalna organizacija Business Location Südtirol (BLS), odgovorna za spodbujanje gospodarstva v Zgornjem Poadižju oziroma Južnem Tirolskem, in s sponzorskimi sredstvi so jih prepričali, da so jezero Braies izbrali za glavno prizorišče serije Gorski čuvaj (Un passo dal cielo) s Terenceom Hillom v glavni vlogi.

Braies | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Serija je že s prvim delom, prikazanim spomladi 2011, presegla pričakovanja, ogledalo si jo je več kot šest milijonov gledalcev, to pa se je kmalu poznalo tudi ob jezeru Braies, ki je zdaj eno najbolj obiskanih jezer v Zgornjem Poadižju.

Braies | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jezero je izhodiščna točka pohodniške poti Alta Via 1, znane tudi kot "La Classica". To je okoli 150 kilometrov dolga pohodniška pot, ki velja za najlažjo med dolomitskimi trasami, na njej pa ste deležni nekaterih najlepših prizorov v Dolomitih.

Braies | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za tiste manj aktivne pa je odlična izbira dan, ki ga preživite dobesedno na jezeru. Na obali si je mogoče sposoditi čoln na vesla in odveslati na sredo jezera. Če s sabo vzamete še steklenico penečega vina, bodo nebesa zelo blizu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 67
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin