Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2021,
8.11

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

okoljevarstvo podnebje zemljevid Google Maps

Četrtek, 1. 4. 2021, 8.11

3 leta

Google Maps bo prikazoval poti, ki so manj obremenjujoče za okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
navigacija, transport | Najbolj znan zemljevid na svetu bo storitev razvil s pomočjo umetne inteligence. | Foto Getty Images

Najbolj znan zemljevid na svetu bo storitev razvil s pomočjo umetne inteligence.

Foto: Getty Images

Brezplačna aplikacija za navigacijo Google Maps bo z novo nadgradnjo uporabnikom prikazovala poti, ki so manj obremenjujoče za okolje. Te poti bodo tudi pomagale uporabnikom prihraniti pri porabi goriva. 

Google Maps
Novice Google Maps ponekod na pametnih telefonih z omejitvami hitrosti

"Google Maps bo kmalu prikazal pot z najnižjim ogljičnim odtisom, če bo šlo za približno enak čas potovanja kot pri najhitrejši poti," je v zapisu na blogu v torek napovedal podpredsednik tega produkta Dane Glasgow, poroča STA. "V primeru, ko bi lahko do okolja prijazna pot občutno podaljšala čas potovanja, vam bomo omogočili primerjavo izpustov ogljikovega dioksida na obeh poteh, da boste lahko izbrali sami," je dodal.

Ameriški internetni velikan Google se bo pri razvoju storitve naslonil na umetno inteligenco. Sodeloval je z ameriškim nacionalnim laboratorijem za obnovljive vire energije, ki dela pod okriljem ministrstva za energijo ZDA, tako da njegova navigacija zdaj lahko upošteva prometne zamaške in strmino cest ter tako izračunava porabo goriva.

Prav tako bo Google začel voznike opozarjati, če bodo vstopili na območje z nizkimi izpusti, na katerem ni dovoljena vožnja s starejšimi in bolj umazanimi dizelskimi avtomobili. Ta opozorila bodo junija najprej zagnali na mobilni aplikaciji v Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Španiji.

Google bo spodbujal tudi potovanje brez avtomobila. | Foto: Getty Images Google bo spodbujal tudi potovanje brez avtomobila. Foto: Getty Images

Prikazati nameravajo tudi več potovalnih možnosti brez avtomobila

Ne nazadnje bodo Googlovi zemljevidi poskusili uporabnikom celovito prikazati več potovalnih možnosti, ki ne vključujejo vožnje z avtomobilom. Uporabniki v Avstraliji, Indiji in ZDA bodo med prvimi, ki bodo lahko spremljali tudi podatke o kakovosti zraka ob svoji poti.

Google dodatno razvija pogled Live View, ki uporabnikom zemljevidov pomaga z obogateno resničnostjo, v notranjih prostorih. Ob pogledu skozi lečo fotoaparata jih bo ta storitev v prihodnje s prikazovanjem puščic in drugih vodil lahko vodila znotraj letališč, nakupovalnih središč ali železniških postaj.

V storitev Live View je Google dodal nekaj nakupovalnih središč v ameriških mestih, v prihodnjih mesecih pa bodo sledila izbrana letališča, trgovine ter prestopne postaje v Tokiu in Zürichu, je še napovedal internetni velikan.

Preberite tudi:

Simon Weckert, Google Maps
Novice 99 balonov, oprostite, telefonov zmede Googlove zemljevide
Google Zemljevidi, Google Maps
Novice Najbolj znan zemljevid sveta se spreminja. Kaj bo novega?
Ne spreglejte