Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

pametni telefoni prometna varnost navigacija Google Google Maps

Sreda, 23. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Še en Googlov prispevek, s katerim želi narediti pametne telefone še bolj nepogrešljive

Google Maps ponekod na pametnih telefonih z omejitvami hitrosti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Google Maps | Aplikacija Google Maps/Zemljevidi Google za pametne telefone z operacijskim sistemom Android ali iOS v nekaterih državah, ne pa tudi Sloveniji, že prikazuje podatke o omejitvah hitrosti in stacionarnih kontrolah hitrosti. | Foto Reuters

Aplikacija Google Maps/Zemljevidi Google za pametne telefone z operacijskim sistemom Android ali iOS v nekaterih državah, ne pa tudi Sloveniji, že prikazuje podatke o omejitvah hitrosti in stacionarnih kontrolah hitrosti.

Foto: Reuters

Aplikacija Google Maps za pametne telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS postopoma začenja prikazovati podatke o hitrostnih omejitvah in hitrostnih kamerah. Slovenije ni v prvi pošiljki.

Ena od zadnjih funkcij, ki jih aplikacija Google Maps še ni prevzela od samostojnih navigacijskih naprav (pri nas so bili to najpogosteje navigatorji Garmin), je prikazovanje hitrostnih omejitev med vožnjo. Zdaj pa Google počasi tudi temu dela konec.

Google je novo funkcionalnost svojih zemljevidov začel preizkušati že pred nekaj leti, a le v San Franciscu in Riu de Janeiru (na fotografiji). | Foto: Thinkstock Google je novo funkcionalnost svojih zemljevidov začel preizkušati že pred nekaj leti, a le v San Franciscu in Riu de Janeiru (na fotografiji). Foto: Thinkstock

Na hitrostno past opozarja tudi zvočni preplah

Nadgradnja poteka na strežniški strani, kar pomeni, da za to novo funkcionalnost uporabnikom ni treba narediti ničesar. Toda različne dele sveta bodo očitno vklapljali ob različnih časih.

Kot so poročali uporabniki v tistih delih sveta, kjer to že deluje, se v vogalu zaslona aplikacije prikazuje znakec s predpisano omejitvijo hitrosti, ponekod pa opozorilo o bližnji hitrostni kameri, ki ga spremlja tudi zvočno opozorilo.

Google Maps
Novice Dve zelo uporabni Googlovi aplikaciji postajata neločljiva celota

Kdo bo naslednji, kdaj bomo mi na vrsti?

Prvi, ki lahko v aplikaciji Google Maps že sproti spremljajo omejitve hitrosti, so uporabniki na Danskem, v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ter v delih Googlu domačih Združenih držav Amerike.

Med prvimi, ki so prejeli novo funkcionalnost Googlovih zemljevidov, so uporabnice in uporabniki na Danskem. | Foto: Med prvimi, ki so prejeli novo funkcionalnost Googlovih zemljevidov, so uporabnice in uporabniki na Danskem.

Opozorila za hitrostne kamere pa postopoma prejemajo uporabniki v Avstraliji, Braziliji, Indiji, Indoneziji, Kanadi, Mehiki, Rusiji, Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, a si upamo z veliko gotovostjo ugibati, da bodo to funkcionalnost razširjali tudi po drugih državah.

Google Maps
Novice Tiha, a zelo velika novost za Googlove Zemljevide

Začelo se je v San Franciscu in Riu

Google je to funkcionalnost sicer začel preizkušati že leta 2016, a jo je takrat omogočil le na območju San Francisca v ZDA in Ria de Janeira v Braziliji. Pred petimi leti je Google namreč prevzel družbo in istoimensko aplikacijo Waze, ki med drugim voznikom posreduje aktualne prometne informacije med vožnjo.

Ne spreglejte