Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
19.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

Natisni članek

Mehika otok Marietas turizem plaža

Sreda, 14. 9. 2016, 19.13

6 let, 6 mesecev

Čudovita plaža, ki je nastala zaradi vojaških eksplozij #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53
Otoki Marietas | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Včasih slabe stvari rodijo kaj lepega – tako je bilo v primeru mehiškega otočja Marietas, kjer so vojaški bombni eksperimenti povzročili nastanek sanjske plaže.

Pred začetkom prve svetovne vojne je mehiška vlada na nenaseljenem otočju Marietas ob tihomorski obali Mehike začela vrsto vojaških poskusov, ki so vključevali predvsem veliko bombardiranja in eksplozij. Po glasnih mednarodnih pozivih k zaščiti tega območja, ki jih je konec 60. let sprožil znameniti francoski raziskovalec Jacques Cousteau, pa se je mehiška vlada odločila, da otočje Marietas zaščiti kot narodni park. 

Na otočju gnezdijo številne ptice, medtem ko je okoliško morje domovanje tropskih rib, delfinov in morskih želv. V zimskih mesecih tukaj redno opažajo kite grbavce. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Na otočju gnezdijo številne ptice, medtem ko je okoliško morje domovanje tropskih rib, delfinov in morskih želv. V zimskih mesecih tukaj redno opažajo kite grbavce. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Vojaški poskusi za sabo niso pustili (le) uničenja – zaradi njih je na otokih nastalo veliko votlin in različnih skalnih formacij, zaradi katerih so otoki Marietas postali turistična senzacija. Tamkajšnja največja atrakcija je peščena plaža, ki je dostopna le ob oseki, nastala pa je v kraterju, ki je posledica eksplozije.

To so najlepše plaže na svetu

Zanimanje za tako imenovano Plažo ljubezni je v zadnjih nekaj letih skokovito naraslo. Leta 2012 jo je obiskalo 27.500 ljudi, letos pa jo je obiskalo že več kot 2.500 turistov na dan. Še več, med velikonočnimi prazniki je do otokov priplulo več kot 250 ladij na dan, na katerih je bilo tudi po 400 potnikov.

Najbolj priljubljeni evropski otoki so ...

Naval turistov je vrhunec dosegel med letošnjimi velikonočnimi prazniki, ko se je ob otokih zasidralo tudi po 250 ladij na dan. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Naval turistov je vrhunec dosegel med letošnjimi velikonočnimi prazniki, ko se je ob otokih zasidralo tudi po 250 ladij na dan. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Z bliskovito rastjo števila obiskovalcev in ladij, ki so jih vozile do otokov, pa se je znova začelo uničevanje okolja. Kot so ugotovili okoljevarstveniki, so ladijska sidra in izpusti nafte že močno načenjali tamkajšnje korale, zato se je mehiška vladna komisija za varovanje okolja odločila, da 9. maja letos otoke vsaj začasno zapre za javnost.

Zaradi vse večjega števila obiskovalcev se je znova začelo uničevanje okolja, zato so otoki od maja letos zaprti za javnost. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zaradi vse večjega števila obiskovalcev se je znova začelo uničevanje okolja, zato so otoki od maja letos zaprti za javnost. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Zdaj se je začelo intenzivno obnavljanje okolja, obnoviti želijo predvsem uničene koralne grebene. Ko oziroma če bodo otoke spet odprli za turiste, pa bodo uvedli omejitev števila obiskovalcev in določili posebne kraje, kjer se bo dovoljeno zasidrati, poroča novičarski spletni portal Mexico News Daily.

Na Tajskem zaradi posledic turizma zaprli otok Koh Tachai

Ne spreglejte