Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 11. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

2

Natisni članek

menstruacija ženska moški intervju

Nedelja, 4. 11. 2018, 18.00

5 let, 5 mesecev

"Slovenke smo nedohranjene v nežnosti in romantičnosti" #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

2

Vesna Juvan | Vesna Juvan v svojih knjigah in delu z ženskami odkriva globine menstrualnega ciklusa in ženske narave.  | Foto Mateja Jordović

Vesna Juvan v svojih knjigah in delu z ženskami odkriva globine menstrualnega ciklusa in ženske narave.

Foto: Mateja Jordović

Biti ženska pomeni biti v nenehnem spreminjanju, spremljanje svojega menstrualnega cikla pa vpliva na razumevanje svoje ženske narave, odnosa z moškim in delovanja z okolico. "Moški so upravičeno zmedeni," pove Vesna Juvan, avtorica knjig o menstruaciji, voditeljica delavnic, vibracijska kineziologinja in predavateljica. ''Ženske se hočemo igrati moške, ampak se jih v resnici ne znamo," pove Juvanova, ki je ena izmed govorcev letošnjega že razprodanega TEDxLjubljana v Cankarjevem domu. 

Rdeča zarja je prva knjiga na slovenskih tleh, ki vodi žensko skozi celovito doživljanje menstrualnega ciklusa in svoje ženske narave. Ko napiše več sto strani o menstruaciji ženska, je, kot bi pisala samo sebe. Kaj vas sploh še lahko preseneti?

V življenju me lahko preseneti veliko, tudi pri menstruaciji. Čeprav jo raziskujem že nekaj let, odkrivam nove in nove reči. Več kot odkriješ, več se ti lahko še odkrije. Ni konca raziskovanja in en delček ti lahko odpre naprej ves svet.

zdravje, gibanje
Trendi Menstruacija in gibanje? Telovadba lahko celo omili krče.

Velik pomen namenjate arhetipom, v katere so ujete ženske. Predvidevam, da ne more ženska, ki je še ujeta v vlogo hčere ali dekleta, v polnosti doživeti in razumeti svoje ciklične narave.

Mislim, da gre ta tok v obe smeri. Če si ženska, boš menstrualni ciklus doživljala popolnoma drugače, kot če tega prehoda še nisi naredila. Če si še v arhetipski vlogi hčere ali dekleta in začneš spoznavati menstrualni ciklus, pa imaš veliko možnosti, da te bo pripeljal do arhetipa ženske.

Prva menstruacija namreč pride, ko naj bi prestopile iz arhetipa hčere v arhetip dekleta. To pomeni, da prestopimo v obdobje raziskovanja, v katerem se sprašujemo, kdo jaz sploh sem in v koga želim odrasti. To raziskovanje pogosto rodi žensko. Vloga odrasle ženske je namreč drugačna od vloge hčere ali dekleta. 

"Vloga odrasle ženske je drugačna od vloge hčere ali dekleta. To raziskovanje pogosto rodi žensko." | Foto: Mateja Jordović "Vloga odrasle ženske je drugačna od vloge hčere ali dekleta. To raziskovanje pogosto rodi žensko." Foto: Mateja Jordović

V hčerinske vloge je ujetih zelo veliko odraslih žensk, in to je skrb vzbujajoče.

Res je. To je produkt družbe, v kateri živimo. Manjka iniciacija, ki bi nas usmerila naprej in nam dodelila novo vlogo ter tudi staršem pokazala, da nismo več male punčke. Zanje bi bil tak prehod prav tako potreben. To bi lahko bila prva menstruacija, če bi bila speljana kot obred, z veliko mero modrosti in poznavanja naše ženske narave.

Namesto tega pa mi rečemo punčkam, ko dobijo prvo menstruacijo, da so s tem postale ženske. Pa ni res, in so ob tem upravičeno zmedene, še posebej, ker se še naprej obnašamo do njih, kot da so še vedno male punčke. Sprašujejo se "o moj bog, kaj pomeni biti ženska?" in zelo pogosto dobijo odpor do ženske narave in ženstvenosti.

IVF neplodnost
Trendi Posvojila sta deklico iz Afrike: Otroka si ne izbereš, ampak ti je namenjen #video

Pri tem prehodu je zelo pomembna vloga matere in njen zreli pogled.

Točno to. Svojo hčer bi morale usmeriti, da raziskuje sebe in se sprašuje, v koga želi odrasti, katera prepričanja želi obdržati, katera na novo definirati in si jih potrditi, katere vrednote so ji pomembne. Tudi starši bi se lahko ob tem hčerinem raziskovanju veliko naučili.

Problem je, da po navadi tudi matere niso šle skozi to obdobje raziskovanja, da bi zase ugotovile, kako odrasti v zrelo žensko z velikim Ž, in potem na tej poti težko podprejo hčer. Lepo je, če to prepoznajo in skupaj z njo potujejo skozi deklištvo tudi same. Namreč, nikoli ni prepozno, da v sebi prebudimo žensko.

Jamie Scott noseča s peterčki
Novice Po petih letih neplodnosti zdaj pričakujeta peterčke

Pri že omenjeni knjigi ste sodelovali tudi s Fakulteto za družbene vede v Ljubljani in s statističnimi obdelavami dobili tudi analizo spremljanja menstrualnega ciklusa Slovenk, ki so ga za raziskavo popisovale več mesecev. Je bilo kaj, kar vas je presenetilo?

Rdeča zarja je prva knjiga na slovenskih tleh, ki vodi žensko skozi globine menstrualnega ciklusa in menstruacije ne obravnava zgolj skozi medicinski pogled.  | Foto: Osebni arhiv Rdeča zarja je prva knjiga na slovenskih tleh, ki vodi žensko skozi globine menstrualnega ciklusa in menstruacije ne obravnava zgolj skozi medicinski pogled. Foto: Osebni arhiv

Glede na to, da ves svet uči, kakšna so obdobja, skozi katera gremo ženske v času menstrualnega ciklusa, sem mislila, da smo si bolj podobne. Analiza je pokazala, da to ne drži. FDV nas je glede na to, kako reagiramo na hormone, razdelil v kar šest različnih skupin.

Druga stvar, ki me je pri Slovenkah presenetila, je bilo to, da smo si v vseh obdobjih ciklusa želele predvsem romantičnega in nežnega moškega. Videti je, da smo zelo nedohranjene v romantičnosti in nežnosti.

Presenetilo me je tudi, da so se ženske v raziskavi v vseh delih ciklusa počutile pretežno srečne. Jaz tega na zunaj ne vidim. Lahko, da je to posledica trenutnega trenda, ki pravi, je z nami nekaj narobe, če nismo srečne.

Zaradi kakšnih težav se ženske najbolj obračajo na vas?

Ko pridejo na osebno svetovanje z vibracijsko kineziologijo, imajo po navadi fizične probleme z ženskimi organi, na delavnice pa pride veliko žensk, ki si želijo znova najti v sebi ženstvenost, notranje vodstvo ali avtentično žensko moč.

Katja Gaspari Leben
Trendi Katja Gaspari Leben: Neplodnost je v Sloveniji še vedno velik tabu

Kako lahko ženska v patriarhalno naravnani družbi - kjer mora preživeti družino, delati enakovredno z moškim, segati po uspehih, biti poleg tega še lepa in dobra, pa skrbeti za otroke, biti ljubimka in podpirati vogale hiše - sploh najde stik s svojo cikličnostjo?

Ženske se hočemo igrati moške, ampak se jih v resnici ne znamo. Oni v tem sistemu delujejo kar dobro, delajo eno stvar na enkrat in si vzamejo vmes čas zase. Ženske smo se na neki način vdale v usodo in mislimo, da ni možno spremeniti sistema. Ampak ženske smo pol sistema in iskanje kreativnih rešitev bo malo po malo spremenilo tudi sistem. V Angliji in tudi Avstriji so že podjetja, ki dajo ženskam ob menstruaciji prost dan ali več odmorov.

Kje in s čim pa lahko začnemo?

S tem, da začnemo spremljati ciklus in ugotavljati, kaj nas hrani. Pa seveda, da spustimo "kontrol freakovstvo" in dovolimo, da nam ljudje pomagajo, tudi če potem ne bo vse narejeno popolno in tako kot bi bilo, če vse naredimo same (smeh, op. p.).

O svoji naravi moramo začeti tudi govoriti in raziskati, kaj pomeni biti ženska v svoji polni moči. Mislim, da bo to koristilo nam, moškim, sistemu in predvsem otrokom.

Trendi Zakaj je neplodnost para še vedno tabu?

Po eni strani ne razumemo niti sebe, potem pa pričakujemo, da nam bodo vse to, česar si ne znamo dati same, dali moški. Moški so upravičeno zmedeni, kajne? 

Res je. Sprejeti bomo morale, da ne morejo razumeti našega ciklusa, ker nimajo istih hormonskih nihanj. Morale jim bodo dati navodila za uporabo. Tako kot me ne moremo razumeti, kakšen je občutek, ko se ti ob osmih zjutraj dvigne testosteron, če nam oni ne povedo, tudi moški ne morejo vedeti, kako se zaradi nihanja hormonov počutimo me. In resnici na ljubo - tudi večina žensk ne ve, kako poteka njen ciklus.

Dober začetek bi torej bil, da ugotovimo, kako teče naš ciklus in potem prosimo moške, da nas v najtežjih dneh podprejo. Vrnile jim bomo v tistih delih ciklusa, ko je naša vitalnost visoka.

"Moški pravijo, da imajo ciklus, ampak ga za zdaj še ne znajo opisati. Priznati je treba, da če ženske ne bi krvavele, najverjetneje tudi ne bi vedele, kako poteka naš." | Foto: Barbara Imenšek "Moški pravijo, da imajo ciklus, ampak ga za zdaj še ne znajo opisati. Priznati je treba, da če ženske ne bi krvavele, najverjetneje tudi ne bi vedele, kako poteka naš." Foto: Barbara Imenšek

Kmalu bo izšla tudi vaša nova knjiga o tem, kako razumeti ženske, napisana pa je za moške bralce. Pri tem se poraja vprašanje, ali so tudi moški ciklična bitja.

Moški pravijo, da imajo ciklus, ampak ga za zdaj še ne znajo opisati. Priznati je treba, da če ženske ne bi krvavele, najverjetneje tudi ne bi vedele, kako poteka naš. Bile so narejene raziskave, ki so nakazale, da imajo moški letni ciklus, ki je najverjetneje vezan na njihovo fizično aktivnost, ta pa vpliva na raven testosterona. Ampak to bodo morali raziskati moški sami, ne moremo tega namesto njih raziskovati ženske (smeh, op. p.).
"Vsaka zase mora raziskati, kaj ji predstavlja žensko moč." | Foto: Marko Feist "Vsaka zase mora raziskati, kaj ji predstavlja žensko moč." Foto: Marko Feist

Če živi ženska v družbi, ki ji na vsakem vogalu govori, da bo v treh korakih bolj lepa, zaželena, ženstvena, pa še srečna po vrhu, ženska niti ne pomisli, da bi lahko bilo drugače. Še posebej to vpliva na mladino.

Mislim, da se lahko to odkrivanje zgodi v treh korakih, ampak vsak korak je dolg nekaj let (smeh, op. p.).

Prvi korak je, da spremljaš menstrualni ciklus in tudi dovoliš, da te vodi, da bo tvoja ženska narava usmerjala tvoje delovanje.

Drugi korak bi bil, da greš skozi obdobje deklištva in raziščeš, kdo si, kam želiš iti in kakšna ženska si želiš postati.

Tretji korak pa bi bil iskreno komuniciranje z okolico o tem, kako te lahko podpre in kdaj si jim na voljo ti.

Kaj je za vas ženska moč?

Joj (smeh, op. p.). To je nemogoče definirati. Tako kot ima ženska tisoč obrazov, jih ima tudi avtentična ženska moč. Vsaka zase mora raziskati, kaj predstavlja ženska moč zanjo. Zase bi morda rekla, da je ženska moč sposobnost in pripravljenost služiti Življenju.

Dejan Poženel
Trendi 45-letni menedžer: Zaradi hude izgorelosti sem razmišljal o samomoru #video
Ne spreglejte