SiolNET. Trendi Zdravje
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Menstruacija in gibanje? Telovadba lahko celo omili krče.

1,38

termometer

zdravje, gibanje
Foto: Thinkstock

Mnogo žensk se v času menstruacije in menstrualnih krčev izogiba telovadbi v prepričanju, da bo rekreacija še poslabšala slabo počutje, a zdravnica pravi, da lahko gibanje celo omili stanje.

"Med menstruacijsko krvavitvijo ni zdravstvenih zadržkov, kar zadeva telovadbo," razlaga asist. Maja Mikša, dr. med., specialistka medicine športa, iz ZVD Center za medicino športa.  Dodaja, da lahko telovadba pri nekaterih ženskah celo omili težave, kot so krči.

V primeru izrazito močne in boleče menstruacije odsvetuje intenzivno telesno vadbo, a poudarja, da so "učinki ukvarjanja s športom na zdravje in počutje pozitivni in s tem priporočljivi ne glede na fazo ciklusa".

Če so krči res močni, se lotite lahkotne, manj intenzivne vadbe. Če so krči res močni, se lotite lahkotne, manj intenzivne vadbe. Foto: Thinkstock

Menstrualni ciklus ne vpliva na hujšanje

Ob tem se pri ženskah velikokrat pojavi še vprašanje, ali menstrualni ciklus vpliva tudi na izgubo teže oziroma hujšanje na daljše obdobje.

Mikša razlaga, da se med menstrualnim ciklusom v telesu spreminjajo ravni hormonov estrogena in progesterona, ki sta povezana s številnimi procesi v telesu, posredno tudi z vsebino vode v telesu. Zadrževanje več vode lahko vpliva na telesno težo, vendar v manjši meri. "Fiziološke ciklične spremembe hormonov nimajo pomembnega vpliva na izgubo teže oz. hujšanje na daljše obdobje."

Menstruacija ne more močno vplivati na hujšanje in ga ne otežuje. Menstruacija ne more močno vplivati na hujšanje in ga ne otežuje. Foto: Thinkstock

Glede tega, v kateri fazi menstrualnega ciklusa je telovadba učinkovitejša, raziskave niso pokazale enotnih rezultatov. Torej ne moremo govoriti o tem, da bomo, če vadimo pred menstruacijo ali po njej, imeli boljše rezultate ali izgubili več telesne teže.

Predmenstrualni sindrom (PMS) je povezan s stanjem pred samo krvavitvijo ter predstavlja skupek drugačnih telesnih in psihičnih simptomov, kot so napihnjenost, utrujenost in nihanja razpoloženja, dodaja zdravnica.


Menstruacija je bila namreč pred nekaj tedni izgovor tekmovalke šova The Biggest Loser Slovenija, češ da se je zaradi nje zredila, zaradi česar je na koncu morala zapustiti šov.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin