Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
26. 12. 2015,
15.16

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki otroci prazniki prazniki delavnice drsanje grad

Sobota, 26. 12. 2015, 15.16

5 let, 2 meseca

Kaj lahko skupaj z otroki počnete v prihodnjih dneh?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Praznični čas je namenjen predvsem družini in skupnemu preživljanju časa. Za zabavo lahko tako poskrbimo kar sami, lahko pa si dneve zapolnimo s katerim od prazničnih dogodkov.

Če ne smučate, ne bi tekli na smučeh in zato ne boste iskali zimske idile na enem od odprtih slovenskih smučišč, lahko poleg peke piškotov morda preizkusite katerega od naslednjih predlaganih namigov.

Lahko se odpravite drsat

V Ljubljani lahko drsate na drsališču na Kongresnem trgu, kjer je drsanje brezplačno od 9. do 12. ure, mogoča je tudi izposoja drsalk. Na večji površini lahko v Ljubljani drsate na drsališču v dvorani Hale Tivoli, in na drsališču v Zalogu.

V Mariboru je rekreacijsko drsanje mogoče v tamkajšnji Ledeni dvorani.

Dodatno so se med prazniki odprla še nekatera "praznična" drsališča. Eno od bolj zanimivih je gotovo Blejsko drsališče z razgledom na terasi Hotela Park, ki bo odprto vse do konca februarja. Izposoja drsalk stane tri evre, izposoja čelade dva evra, lahko pa najamete tudi učitelja drsanja.

Enako je na drsališčih v Murski Soboti, v Ljutomeru in v obalnem Ankaranu, kjer bo drsališče odprto do konca januarja.

Oglejte si okrašeno Ljubljano iz druge perspektive

Lahko se odpravite na pohod na Grad in lučke opazujete iz ptičje perspektive ali se preprosto sprehodite pod njimi. Lahko pa skočite na eno izmed ladjic in si čarobno mesto ogledate iz rečne struge. Že sama vožnja z ladjico bo za otroke posebno doživetje, igra številnih luči pa bo poskrbela, da si bodo dogodek še bolje zapomnili.

Mala čarobna doživetja

Obisk knjižnice, katere od otroških igralnic ali obisk lutkovnega gledališča je že samo po sebi veliko doživetje. Lahko se odpeljete na izlet z vlakom - že nekaj postaj tja in nazaj bo vaše otroke razveselilo, če se z vlakom ne vozijo pogosto. Če bi raje ostali v domačem okolju, imamo tudi za to možnost nekaj idej.

Lahko rišete, barvate, oblikujete iz gline ali plastelina, packate s prstki, lepite in strižete, izdelujete in barvate skulpture iz kartona, slike iz različnih naravnih materialov, ki jih najdete zunaj. Lahko skupaj pečete palačinke ali kuhate, prebirate pravljice, se igrate gledališče, ali katero od številnih družinskih namiznih iger.

Lahko se sprehodite v naravo in uživate v drugih športnih aktivnosti, obiščete najbližje igrišče ali pa se lotite katerega od številnih drugih zanimivih načinov za preživljanje prostega časa.

Z lanternico na sprehod

Če vam zdravje to dopušča, so sprehodi nekaj najboljšega za vas in otroke. Čeprav letos zunaj nimamo zimske idile, lahko otrokom vseeno pričarate čaroben sprehod, ki ga ne bodo pozabili. Posebno doživetje zanje bo, če se boste zvečer ven odpravili z doma narejeno lanternico ali lampijončkom.

Kako lanternico narediti? Steklen kozarec za vlaganje porišite z barvami za steklo ali drugimi primernimi barvami. Lahko ga oblepite z izrezanimi snežinkami in drugimi motivi, še najlepše pa je, če na kozarec namestite različne like iz prazničnih papirnatih prtičkov. Svetloba svečke v kozarcu jih lepo osvetli. Prtičke lahko premažete z lakom za servietno tehniko, ki je nekoliko dražji, lahko pa tudi z mešanico mekola in vode ali s katerimkoli brezbarvnim lakom na akrilni osnovi, ki so cenejši in jih lahko kupite v trgovinah z barvami. Pri prtičkih pazite, da jih s čopičem ne strgate, tapkanje bo boljše.

Posebni praznični dogodki za otroke v številnih slovenskih mestih

Da so praznične počitnice čarobne še posebej za otroke, se zavedajo tudi številni organizatorji različnih dogodkov.

Veliko uporabnih informacij o dogajanju v različnih mestih lahko najdete na spletnih straneh mest in tamkajšnjih turističnih informacijskih centrov, v veliko pomoč pa vam bodo tudi spletne strani, kot je na primer Kam z mulcem, ki jo pišejo mamice iz svojih lastnih izkušenj.

Brezplačni dogodki za otroke v Ljubljani

Dedek Mraz Lipicanci bodo dedka Mraza v kočiji pripeljali naravnost izpod Triglava. Prijaznemu možu s sivo kučmo in belo brado bodo družbo delala številna druga pravljična bitja in gozdne živali iz naših pravljic.

Dobra vila Pred mestno hišo v Ljubljani dobra vila izpolnjuje želje prav vsakemu, ki jo obiščejo. Od sobote, 26. do srede, 30. decembra, jo lahko obiščete ob 17. uri.

Silvestrovanje za otroke Za otroke, stare do deset let, bo na zadnji dan starega leta, 31. 12., na Kongresnem trgu posebno silvestrovanje ob zanje primernejšem času, ob 16. uri. Čas bodo lahko odštevali v družbi pravljičnih bitij. Dogodek bo spremljal glasbeni program, obiskovalce pa bo pozdravil tudi dedek Mraz. Število udeležencev je omejeno, zato si mesto čimprej rezervirajte s sporočilom na naslov info@enostavnoprijatelji.si.

Brezplačni dogodki za otroke v Mariboru

Vilinsko mesto Do 30. decembra bo Vetrinjski dvor preoblečen v vilinski dvor, spremljajo pa ga številni raznoliki dogodki, ki so Maribor spremenili v vilinsko mesto. Vilinski oder ponuja zanimive nastope za vse generacije, med tednom pa so na njem ob 17. uri predstave in koncerti za mlajše obiskovalce.

26. decembra ob 17. uri: Škratovo ime 27. decembra ob 17. uri: Kdo je napravil Vidku srajčico 28. decembra ob 17. uri: Muca Copatarica Ustvarjalne delavnice za otroke vseh starosti bodo vsak petek med 15. in 19. uro, v soboto in nedeljo pa poleg tega termina tudi še dopoldne od 10. do 13. ure. Najmlajši se bodo lahko zabavali v igralnici in čitalnici, nekoliko starejši si bodo lahko ogledali gledališke predstave ter sodelovali v plesnih in glasbenih delavnicah. Dogajanje preverite na strani Vilinskega dvora.

Dedek Mraz Otroke bo pozdravil in se od njih poslovil v torek, 29. decembra, ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru. Spremljala ga bo predstava, nato pa se boste lahko z njim sprehodili do velikega odra na Trgu Leona Štuklja, kjer se bo dogajanje začelo ob 17.45.

Nočni pohod na Piramido Pohod na Piramido je decembra še posebej čarobno doživetje, saj je vsa osvetljena z lučkami. Organiziran vzpon bo v sredo, 30. decembra, od 15. do 18. ure. V Domu ustvarjalnosti mladih bodo lahko otroci izdelali svoje laterne in se od tam odpravili na Piramido, kjer jih bo čakalo presenečenje.

Obiščite pravljično deželo v Celju

Božičkovega muzejskega vlaka v tem času ni več, lahko pa se v družbi pravljičnih vil odpeljete v Pravljično deželo v Celje. To lahko obiščete vsako dopoldne med deseto in dvanajsto uro, ter popoldne med peto in sedmo uro.

29. decembra lahko v Celje pridete z vlakom iz smeri Maribora, 31. decembra pa iz smeri Velenja. Vozni red vlaka, na katerem se boste peljali v družbi vil, poglejte na spletni strani železnic. http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/izleti-in-prireditve/s-pravljicnimi-vlaki-v-praznicno-celje

Na zadnji dan leta, 31. decembra, bo na Glavnem trgu otroško silvestrovanje. Začelo se bo ob 10. uri dopoldne, točno ob 12. uri pa bodo otroci vstopili v novo leto in se zabavali vse do 13. ure, ko se bodo vrata pravljične dežele zaprla do naslednjega decembra.

Kaj se še dogaja v Celju? V City centru Celje bodo v tamkajšnjem Otroškem parku Džungla od 28. do 31. decembra od 10. do 12. ure Džungelske dogodivščine med počitnicami. - 28. decembra: Zimska zabava Bahatega pava - 29. decembra: Kdo skriva darila za leva in gorilo? - 30. decembra: Praznični dan plemena Tukisemamofajn - 31. decembra: Silvestrski mini party - Vsako nedeljo ob 11. uri je v otroškem parku tudi pravljična ura in vsako zadnjo nedeljo v mesecu lutkovna predstava.

V domu Sv. Jožefa bodo lahko otroci 29. in 30. decembra ob 16. uri prepevali božične in novoletne pesmi ob spremljavi kitare.

Vsak ponedeljek v mesecu decembru je v Ustvarjalnem pristanu od 16.30 do 17.30 likovna delavnica za predšolske in mlajše šolske otroke.

Vsako sredo v mesecu je na isti lokaciji ob 17. in ob 18. uri ustvarjanje iz gline za starejše predšolske in šolske otroke.

Oglejte si katero od številnih postavitev jaslic

Otroci si radi ogledujejo jaslice, še posebej radi imajo številne bele ovčice in radi poslušajo zgodbice, ki jih spremljajo. Ne glede na to, ali je vaša družina verna ali ne, obisk razstavljenih jaslic je lahko za otroke zelo zanimivo doživetje. Nekaj od najbolj priljubljenih postavitev:

Slamnate jaslice na Bregu v Ljubljani stojijo pred Zoisovo palačo in so v naravni velikosti. Zanje so porabili več kot 200 ur dela. So prosto dostopne, vstopnine ni.

Jaslice v frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu so ene največjih stacionarnih jaslic v Ljubljani. Vstopnine ni.

Jaslice na Gradišču nad Ivančno Gorico predlagajo tudi ustvarjalke strani Kam z mulcem. So doma narejene jaslice pri Lavričevi koči na Gradišču nad Stično. Uživali boste v lepem razgledu, vaši otroci pa na igrišču ob koči. Lahko boste nahranili kozice in si ogledali razstavo. Lavričeva koča z domačo ponudbo hrane je odprta ob sobotah in nedeljah, igrišče pa je prosto dostopno. Če parkirate ob vznožju hriba, bo vaš pohod do vrha trajal od 15 do 20 minut, teren pa je primeren tudi za starše z vozički, ki jim klanci ne predstavljajo ovire. Jaslice na Ljubljanskem gradu so lesene in v naravni velikosti. Na grad se lahko odpravite peš, morda s svojim lampijončkom, lahko pa greste tudi z vzpenjačo. Povzpnete se lahko na grajski stolp in si ogledate praznično okrašeno Ljubljano iz druge perspektive. Urnik in cene vstopnine si lahko prej ogledate na spletni strani gradu.

Jaslice ZOO park Rožman so na Vrzdencu v Horjulu. Lahko si jih ogledate do 28. decembra med 17. in 20. uro. Jaslice so postavljene v sklopu živalskega vrta, v katerem skrbijo za živali z žalostnimi zgodbami.

Žive jaslice v ledu v soteski Mlačca v Mojstrani so edinstvene zaradi kulise ledenih slapov v ozadju. Ogledate si lahko predstavo, skulpture ledenega kraljestva in tudi galerijo stacionarnih jaslic. Ogledi so mogoči še 26., 27., 28. decembra ter 1., 2. in 3. januarja ob 16., 17. in 18. uri. Več si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Jaslice na Blejskem jezeru bodo na Grajskem kopališču na Bledu stale vse do 10. januarja od 16. do 20. ure. Izdelane so v naravni velikosti, v kombinaciji z zvoki in svetlobnimi učinki pa so pravo doživetje. Vstopnina za odrasle je šest evrov, za otroke pa tri evre. Ob sobotah lahko ob 18. uri prisluhnete tudi božičnim pesmim mladih pevcev.

Ne spreglejte