Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

Filip Kržišnik IPES #OnZanjo enakopravnost spolov ženske ženske

Petek, 16. 3. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Filip Kržišnik: Zakaj se kot moški vedno čutim dolžen ustreči njej? #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Filip Kržišnik | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V sodobni družbi še vedno velja tiho pravilo, da so ženske bolj zgovorne in čustvene. In kar je še huje, mnogi od žensk še vedno pričakujejo ponižnost, ki je od moških ne. Kako pa bi bilo, če bi vse misli in vsa čustva, ki jih ženske tiščijo v sebi, izrazil moški?

V ženski glavi se dogaja marsikaj. Včasih pravi vihar. In večini ni težko teh čustev na glas izraziti pred partnerjem. A hkrati se od njih velikokrat pričakuje, da bodo močne in da s svojimi težavami ne bodo obremenjevale moškega, saj bi mu lahko šle še na živce.

Pa ne le to. V očeh mnogih bi ženske morale biti še vedno ponižne, to pa se od moških ne pričakuje.

Tako bi bilo videti, če bi vse tisto, kar se plete v ženski glavi, prebral moški:

Mislim, da bi morali moški večkrat odkrito povedati svoje mišljenje in ga deliti s celim svetom. (Filip)


To pa je resnična zgodba 46-letne Klavdije:

Spet jemo v tišini. Zrak nad nami je neizmerno težek in zdi se mi, da bom zaradi vseh čustev, ki jih tiščim v sebi, kmalu eksplodirala. Vendar vem, da ne smem. Vem, da se ne spodobi, in še predobro vem, da mu to ni všeč. Preveč se boji zame in ni mu prav, če svoja čustva pretirano izražam. Najbrž misli, da bo s tem kaj narobe. Pri njem doma pač niso nikoli kazali čustev. Saj razumem.

Jaz sem namreč čustveno bitje, zato je na meni, da razumem. Sicer si velikokrat zaželim, da bi tudi on razumel mene, ampak če me ne, prav tako razumem. In zavedam se, da sem velikokrat naporna, da mu grem na živce. In sploh, da nisem popolna. Ampak saj tudi on ni.

Zakaj se torej samo zato, ker sem ženska, zmeraj čutim dolžna ustreči njemu? Včasih se mi zdi, da je moj največji sovražnik moja družina z dobronamernimi starši na čelu, ki mi je privzgojila to večno cenjeno žensko vrednoto – ponižnost.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec bomo zato posvetili ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte