Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
8.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard počitnice poletje advertorial

Petek, 31. 7. 2015, 8.55

2 meseca, 2 tedna

Najprej na hrib, potem v vodo, toda kam?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletje se je odločilo za vrnitev v velikem slogu in naši izleti bodo spet lahko postali malo bolj razgibani. Ponujamo vam pet odličnih idej, kako združiti gorski izlet z namakanjem v osvežilni vodi.

Poletne aktivnosti so veliko bolj navdihujoče, če lahko združimo več dejavnosti. Dan je dovolj dolg, narava je radodarna, želja po raziskovanju Slovenije pa nikoli ne presahne.

Za vse, ki poleti radi izlet v hribe dopolnijo z blagodejnim namakanjem v jezeru, reki ali bajerju, smo pripravili pet različnih kombinacij za nepozaben poletni dan v naravi.

Ker pa so zelo priljubljene tudi terme, ki jih je v Sloveniji res veliko, morate kakšen izlet nujno kombinirati tudi z obiskom term. Pripravite si popoln poletni dan.

#1 Bohinjsko jezero in bohinjske gore

Če bi izlet radi končali s kopanjem v Bohinjskem jezeru, je okrog jezera veliko hribovskih točk, primernih za zahtevnejše planince in tiste, ki le občasno obujejo pohodne čevlje. Voda ima zaradi izdatne ohladitve v preteklem tednu okrog 20 stopinj Celzija, tako da bomo razgrete noge pošteno ohladili.

Nad Bohinjskim jezerom se lahko povzpnete na Komno, do koder je dve uri in pol zmerne hoje. Ko ste enkrat na Komni, lahko turo podaljšate s sprehodom po Lepi Komni. Pot po gorskih travnikih na planoti je dokaj položna, predvsem pa zelo razgledna.

Iz Stare fužine, naselja ob Ribčevem Lazu na spodnji strani Bohinjskega jezera, se z avtomobilom odpeljite po bohinjski cesti do Planine Blato. Od tam pa je pot odprta do Planine Krstenice, Planine pri Jezeru, Planine Viševnik, Dednega polja, Planine Ovčarije in Planine v Lazu ter od tam naprej na Debeli vrh (dokaj zahtevno brezpotje) in na Ogradi (prav tako brezpotje).

Z gorske ceste do Planine Blato je mogoče priti tudi na Vogar, kjer je prečudovit razgled na Bohinjsko jezero. Tam si boste z Voglom zrli iz oči v oči.

Za ljubitelje dolinskih pohodov predlagamo krožno pot okoli jezera, ki ga lahko začnete kjerkoli. Pot je dolga 12 kilometrov in kljub položnosti zahteva planinsko obutev.

Preostale ideje za izlet okrog Bohinjskega jezera: Črna prst, Vogel, Koča pri Savici, slap Savica, Viševnik, Rodica, Črno jezero, korita Mostnice (mimo Zoisovega gradu se odpravite do Hudičevega mostu), dolina Voje.

#2 Gorjanci s Termami Čatež

Gorjanci na jugu Slovenije so neodkrit biser gorske narave. Na Gorjancih morda celo srečate škrata Čateža, ki naj bi se potikal po krajih, kjer izvira voda. Na Gorjancih z najvišjim vrhom Trdinov vrh (1.178 m) so markirane številne planinske poti, stalno sta oskrbovana planinska domova pri Gospodični in na Miklavžu.

Po izletu se obvezno osvežite s čofotanjem po bazenih v Termah Čatež.

V Čatežu ob Savi je izhodišče za: Brežiško planinsko pot (18 km), Koščevo pot v Jovse (5 km), Čateževo energijsko pot (8,9 km), Sromeljsko pot vina in sonca (13,5 km), Pot k repnicam (5 km), Vidovo pot (7 km), Pot po Orešju (8,5 km).

#3 Dolina reke Kolpe

Dolina reke Kolpe ima toliko naravnih kopališč, da ne rečemo zaman, da ima Kolpa najdaljšo obalo v Sloveniji.

Kopanje na številnih kopališčih na Kolpi lahko začnemo z izletom po najjužnejši slovenski pešpoti (10,5 km) od Srednjih Radenc do Damelj. Izlet lahko začnemo na skrajnem jugozahodnem delu Bele krajine, v vasi Damelj. Tam nadaljujemo do Kota pri Damlju, do koder bomo hodili približno pol ure. Pot nazaj do Radenc nam bo vzela eno uro. Pot je dobro označena, ogledamo pa si lahko tudi najdaljšo belokranjsko kraško jamo Kobiljačo, delujoči mlin v vasi Breg in Francoski kamen iz časa Ilirskih provinc.

Razgledne točke, ki jih ob Kolpi morate obiskati: Radenska stena, Sodevska stena, Kozice in sv. Anton.

#4 Naravno kopališče v Radljah ob Dravi in koroški hribi

V Radljah ob Dravi so lani odprli prvo naravno kopalno jezero v Sloveniji. Bistvo naravnega kopališča je, da za čistočo in kakovost vode skrbijo naravni sistemi oz. biološka čistilna naprava, zato v vodo ne dodajajo kemikalij.

Preden se poženete v edinstvene naravne bazene na Koroškem, se odločite za enega izmed naslednjih izletov po okoliških hribih:

- Planinska pot na Kapunar (izhodišče: Radlje ob Dravi, 3 ure, nezahtevno)

- Planinska pot na Bricnik – Sv. Trije Kralji (izhodišče: Radeljški dvorec (Kalvarija), 6 ur, nezahtevno)

- Planinska pot na Janževski vrh (izhodišče: Vuhred (gostišče Markač), 5 ur, nezahtevno)

- Evropska planinska pot E6 - Ciglarjeva pot E6 (izhodišče: Mejni prehod Radelj, 7 ur, nezahtevno)

#5 Morje s kolesom

Ne smemo pozabiti na ohladitev v najboljšem kopališču na svetu – v morju.

Naš predlog za enodnevno potepanje po obali vključuje kolesarjenje po kolesarski progi Parenzana.

Porečanka ali Parenzana je del nekdanje istrske ozkotirne železniške proge Istranke med Trstom in Porečem. Zdajšnja kolesarska pot v Sloveniji povezuje tri obalne občine: Koper, Izolo in Piran. Po Sloveniji poteka od Škofij, na Srminu z novim viaduktom prečka avtocesto A1 in se nadaljuje vse do Lucije.

Pot je nezahtevna in razgibana. V Sečovljah je slovenski del Parenzane končan. Med potjo je morje nekajkrat na dosegu roke, zato bodite pripravljeni na hitro ohladitev.

Ne spreglejte