Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
14.38

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

advertorial MasterCard noč čarovnic vikend

Četrtek, 29. 10. 2015, 14.38

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: odkrivajte skrivnosti čarovnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrivnostne gospe bodo menda ta konec tedna poletele nad nami. Če se vam zdijo zanimive, je zdaj dobra priložnost, da o njih izveste kaj več.

Na obisku pri čarovnici

Z najmlajšimi se lahko odpravite k čarovnici na obisk, da ti spoznajo, da so čarovnice prav gostoljubne in prijazne gospe. Ena takšnih živi pri vasi Olimje skupaj s pravljičnimi sostanovalci. Obiščite Kočo pri čarovnici in se sprehodite skozi deželo pravljic. Poleg čarovnice boste lahko srečali tudi najslavnejše pravljične junake, kot so Kekec, Bedanec, Krjavelj, Sneguljčica, Rdeča kapica in še in še …

So resnične?

Zgodovina pravi, da so tudi na slovenskih tleh živele čarovnice. Seveda ne govorimo o pravih čarovnicah, temveč o ženskah, ki so bile zaradi drugačnosti obsojene na čarovništvo. Če vas zanima ta del zgodovine, je ta konec tedna odlična priložnost, da obiščete muzej, posvečen čarovništvu na Slovenskem.

Muzej Ribnica

Bogato razstavo o čarovništvu hrani Muzej Ribnica, poimenovali so jo Boj krvavi zoper čarovniško zalego. Razstavo boste našli v grajskem stolpu, zanimiva pa je že zaradi samega prostora. Razdelili so jo takole: čarovniški procesi in ribniški čarovniški proces, mučenje, zdravilna zelišča in uroki.

Oglejte si replike mučilnih naprav, kot so čarovniški stol, naprava za lomljenje palcev idr., ter repliko originalnega zapisnika čarovniškega procesa v Ribnici leta 1701. Vaš ogled bo spremljala zvočna podlaga zgodbe Marine Češarek, ki je bila pred 300 leti v Ribnici obtožena čarovništva.

Grad Bogenšperk

Del muzejskega dela gradu je posvečen vraževerju. Čarovniški procesi naj bi se pri nas začeli s procesom proti Veroniki Deseniški, končali pa v obdobju vladavine Marije Terezije.

V muzeju se posvečajo temu delu zgodovine in nudijo kratek sprehod skozi vraže na Slovenskem s poudarkom na 17. stoletju, ko so bile v ospredju nadnaravne sile.

O njih je pisal že Valvasor, muzej pa skuša njegove opise čarovništva čim bolje predstaviti. Valvasor je sicer zapisal, da v čarovnice ne verjame (predvsem ne tega, da bi lahko letele), je pa seveda skrbno zapisal vse, kar je zasledil, ko je potoval po deželi Kranjski. Obiščite muzej in se sami odločite, ali verjamete ali ne.

Vse bo v znamenju čarovnic!

Seveda pa se ta konec tedna lahko prepustite zabavi in se udeležite ene od mnogih prireditev, ki se bodo odvijale ob najbolj strašni noči v letu. Skoraj vsak kraj prireja vsaj eno zabavo ob noči čarovnic, kjer bo veliko plesa, glasbe, ustvarjalnih delavnic, gledaliških predstav, dobre kulinarike in rajanja v maskah. Že imate svojo?

Namig, če se vam izteka čas:

Ne spreglejte