Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
15.56

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

koncentracija spomini možgani

Torek, 13. 5. 2014, 15.56

7 let

Vaje za možgane: zamašite si ušesa in jejte v tišini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Prekinjanje rutine je eden od pomembnih elementov nevrobike, vadbe za možgane. Ponujamo nekaj predlogov, kako preseči že ustaljene navade, kar vam bo "osvežilo glavo".

Nevrobiologa Lawrence C. Katz in Manning Rubin, avtorja knjige Keep Your Brain Alive, v kateri sta utemeljila mentalno vadbo, nevrobiko, poudarjata, da bogatejša, kot je vez med različnim možganskimi režnji, obširnejšo asociacijsko mrežo oblikujemo, več je možnosti, da si bomo nove informacije in dogodke tudi zapomnili. Za optimalno delovanje možganov pa sta, kot trdita, pomembna prekinitev rutine in aktiviranje vseh čutov.

Ko se učimo in pomnimo, to počnemo na podlagi zvez, asociacij, ki nastajajo v različnih možganskih režnjih. Najpomembnejšo vlogo pri opisanih funkcijah ima hipokamus, ki uravnava selektivno pozornost, posreduje učenje dejstev in izbira informacije, ki bi bile lahko koristne za prihodnost, ter jih shranjuje v različne možganske predele, s čimer nastajajo mentalne mape.

Znanstvenika, ki sta zasnovala vaje za možgane, predvsem za krepitev spomina in pozornosti, sta pri utemeljevanju nevrobike, ki sta jo popularizirala že z objavo knjige v 90. letih, izhajala predvsem iz znanstvenih ugotovitev, da lahko možgani razvijajo, prilagajajo in spreminjajo povezave tudi pri odraslih, in ne samo pri otrocih, kar je dolgo veljalo.

Na podlagi utemeljitev možganskega fitnesa pa je tako v ospredje prišel pomen sprememb v aktivnostih, izogibanje predvidljivim položajem kot tudi aktivacija vseh petih čutil, pri čemer pa je pomemben tudi emocionalni kontekst, ki obkroža informacije. Na podlagi tega lahko nastanejo nove nevrološke povezave, spomini in dejstva.

Nevrobika tako od posameznika ne zahteva veliko dela, niti ne časa, le da se prepustite nepričakovanemu in aktivirate vse svoje čute. Začnete lahko že tako, da ob vstopu v dnevno sobo zaprete oči. V tem primeru se bodo morali aktivirati sluh, vonj in dotik, da se ne boste spotaknili ob kakšnem predmetu, ki ga je kdo od domačih pustil na nepričakovanem mestu.

 | Foto:

Zamenjajte roko, s katero pišete Ena od preprostih vaj možganskega fitnesa je, da se odločite za pisanje z drugo roko, kot to počnete sicer. Res da vam to ne bo šlo gladko od rok, a cilj je v tem primeru drugačen, saj bo tovrstna sprememba rutine spodbudila možgane, da napnejo vse svoje moči, saj so pred izzivom.

Vanilja za dobro jutro Prebudite se drugače. Morda ob vonju vanilje, citrusov ali rožmarina, to naj bo namesto kave. Enega od naštetih vonjev si privoščite takoj po prebujanju, še v postelji.

Prhanje Ko se boste varno znašli v kabini za prhanje, zaprite oči. Higienski ritual, od miljenja do spiranja z vodo, opravite miže.

Umivanje zob Če sicer za ščetkanje zob uporabljate desno roko, tokrat to storite z levo. Z njo stisnite zobno pasto, si umijte zobe in jih sperite. Prav tako se s to roko tudi počešite.

Jejte z zamašenimi ušesi Zamašite ušesa in jejte v popolni tišini. Tako boste spremenili rutino, ki so jo sicer možgani deležni ob prehranjevanju, saj bo še bolj treba aktivirati druga čutila.

Poslušajte Knjigo berite na glas, na tak način boste aktivirali drugi center možganov, ki ga sicer ob branju v tišini. Branje na glas pa je dobro tudi za ohranjanje znanja tujega jezika.

Ne spreglejte