Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
8.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Dean Gostimitovič

Natisni članek

Zepter advertorial recept

Torek, 3. 5. 2016, 8.26

2 meseca, 1 teden

VIDEO: Zdravo kosilo v manj kot 20 minutah

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Dean Gostimitovič

Kuhanje, Zepter | Foto Tina Boh

Foto: Tina Boh

Pisana zelenjava s pridihom Azije in sočen piščančji zrezek, pripravljen popolnoma brez soli in maščobe: odličen obrok za vse tiste, ki bi radi pred poletjem izgubili kakšen odvečen kilogram.

Kuharski bratovski tandem Simon in Sašo Šketa je pripravil uravnotežen, zdrav in predvsem okusen obrok, katerega rdeča nit je pestrost okusov in barv brez dodanih maščob. Presenečeni boste, kako hitro lahko pripravite popolno kosilo, ki je tako okusno in sočno, da boste takoj pozabili, da mu niste dodali prav nič soli.

Zrezek "na žaru" brez soli in maščobe

Simon se je osredotočil predvsem na pripravo zdravega zrezka in nam pokazal čisto novo dimenzijo peke na žaru. Na domačem štedilniku lahko namreč v nekaj minutah pripravite popolno zapečen zrezek. Na hitro ga boste popekli na obeh straneh, da boste dobili tisto pravo zlato in hrustljavo skorjico, ter ga dokončali kar "na suhem", ko se bo brez štedilnika sam do konca skuhal s pomočjo akumulirane toplote.

Simon je svoj zrezek pripravil popolnoma brez maščobe in soli, ta pa je kljub temu ostal sočen in neverjetno okusen.

Zdravo kuhanje z vrhunsko posodo Zepter

Zrezek | Foto: Zepter je razvil posebno tehnologijo, ki ponuja edinstveno rešitev za pravilen in predvsem zdrav način priprave hrane.

Vaša hrana bo okusnejša, sočna, barvita in zdrava, saj jo boste lahko pripravili brez maščobe, soli in namakanja v veliki količini vode.

Pečenje mesa brez maščobe je prava revolucija v sodobni kuhinji: takoj boste opazili, da ima hrana, kuhana brez maščobe, polnejši okus, meso pa ostane sočno in se ne skrči kot pri klasični pripravi na olju.

Zrezek, ki ga boste popekli v posodi Zepter, bo lahko vrhunska žar pojedina, ki ne bo škodila vašemu zdravju, in odličen uvod v okusno domače kuharsko kreiranje.

Azija na domačem ognjišču

Zepter, zelenjava, kuhanje | Foto: Tina Boh Foto: Tina Boh

Sašo je za prilogo sočnemu Simonovemu zrezku izbral pisano zelenjavo, ki je jedi dodala nekaj barve, predvsem pa zdrave vitaminske svežine.

S pisano zelenjavo je spretno uravnotežil jed, s kančkom azijskega pridiha pa ji dodal domačo vrhunskost.

Zelenjavo je čisto preprosto pripravil v voku, jo na hitro prepražil na visoki temperaturi ter do konca skuhal pod zaprto pokrovko in na najmanjši temperaturi. Okusi zelenjave so se v nekaj minutah spojili, zelenjava je ostala čvrsta in barvita. Vitamini se niso izgubili s predolgo termično obdelavo.

Tudi Sašo svoje jedi ni solil, ampak ji je na koncu dodal samo nekaj kapljic sojine omake in jo izpopolnil z deviškim kokosovim oljem, ki je jed obogatilo z neprecenljivimi sestavinami.

Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije | Foto: Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije "Všeč mi je kombinacija sočno pečenega piščančjega fileja in hrustljave zelenjave iz voka z dodatkom gob, ki so odličen vir beljakovin in mineralov.

Dodatek maščobe na koncu, ko je jed že pripravljena, je odlična odločitev, saj tako ni nevarnosti, da bi olje preveč segreli in povzročili nastanek akroleina, ki je rakotvoren. Pri nakupu olja, pa naj bo to kokosovo ali katero drugo olje, bodite pozorni na njegovo kakovost. Ta trenutek je kokosovo olje zelo priljubljeno pri potrošnikih in to lahko dobavitelji dobro izkoristiti, zato berite deklaracije ter si raje privoščite manj in bolj kakovostno. Sama sem privrženka lokalnih živil," je o jedilniku, ki sta ga ponudila Sašo in Simon, povedala Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron.

Kuharski trik tedna: namočeni indijski oreščki

Sašo je med svojo zelenjavo vmešal tudi indijske oreščke, ki pa jih je pred tem čez noč pustil namočene v prefiltrirani vodi. Na splošno je priporočljivo, da vse oreščke pred uporabo namakamo, saj s tem spodbujamo proizvodnjo koristnih encimov, olajšamo prebavo in povečamo količino pomembnih vitaminov, predvsem vitaminov B.

Piščanec brez olja z zelenjavo v voku

 | Foto: Sestavine:

2 piščančja fileja
2 papriki, rdeča in rumena
1 čebula
3 stroki česna
pol zavojčka šitake gob
manjši brokoli
100 g indijskih oreščkov
sojina omaka
poper
kokosovo olje

Piščančji file  s papirnato brisačo obrišemo do suhega. Ponev dobro segrejemo, piščanca pečemo najprej na eni strani, potem še na drugi.

V voku deset minut pražimo nasekljano papriko, čebulo in brokoli, nato dodamo šitake, nasekljan česen in indijske oreščke. Prelijemo s kokosovim oljem, začinimo in postrežemo, na koncu prelijemo tudi s sojino omako.

Namig: indijske oreščke čez noč namočimo v prefiltrirani vodi.

Zepter | Foto:

Kuhanje s Zepterje je bolj preprosto

 

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

Ne spreglejte