Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2020,
10.38

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Vogue modna industrija moda

Sobota, 4. 1. 2020, 10.38

4 leta, 3 mesece

Velika prelomnica za kultno modno revijo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Revija Vogue je v modni industriji že pred časom dobila statut modne Biblije, saj kot vodilna na tem področju ustvarja nove trende ter nakazuje smernice v svetu oblačil in lepote. Tokrat pa so se v italijanski izdaji tiskanega medija odločili, da januarska številka ne bo vsebovala fotografij. Kot so zapisali v izjavi, želijo s tem zmanjšati negativen vpliv na okolje. Znano je namreč, da je modna industrija eden največjih onesnaževalcev na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

V prvi številki revije v letu 2020 tako ne bo več mogoče prelistavati strani, na katerih pozirajo manekenke na eksotičnih plažah ali v svetovnih prestolnicah. Namesto tega bo revija obogatena z ilustriranimi modnimi zgodbami, te pa bodo pospremile tudi ilustrirane naslovnice.

Gisele Bündchen
Trendi Prepoznate svetovno znano manekenko na naslovnici Vogua?

Ne želijo prispevati k onesnaževanju okolja

Kot je dejal urednik italijanske izdaje Vougua Emanuele Farneti, želijo s tem korakom poslati pomembno sporočilo v svet. "V globalni debati o trajnosti in vrednotah, za katere se bo Vogue zavzemal in jih spodbujal v prihodnjem desetletju, izstopa predvsem vidik, ki mi je blizu: intelektualna poštenost," je zapisal urednik na uradni spletni strani omenjene revije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

"V tem primeru to pomeni priznanje, da izdaja modne revije pomembno vpliva na okolje," je še dejal. Farneti je med drugim ocenil, da je pri septembrski izdaji revije za pičlih osem fotografij sodelovalo okoli 150 ljudi, ki so se naokoli prevažali ali z letalom ali z vlakom. Urednik je omenil tudi preostale posledice, ki jih za seboj potegne delo na lokaciji, kot so uporaba elektrike in plastike ter ne nazadnje tudi živilski odpadki. 

Prvič v 55-letni zgodovini Vogua tako naslovnico krasi ilustrirana podoba. K sodelovanju pri izdelavi naslovnih strani je italijanski Vogue povabil japonskega umetnika Yoshitako Amana, mozambiško slikarko Cassi Namoda in italijanskega pisatelja stripov Mila Manaro. Vsak izmed njih je upodobil enega izmed modelov, ki krasijo sedem različic januarske naslovnice, poroča CNN. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

"To so modne zgodbe v pravem pomenu besede: stilisti so pomagali umetnikom, ti pa so upodobili obraze pravih žensk. Izziv je bil dokazati, da je mogoče prikazati oblačila na pravi način, ne da bi jih pri tem fotografirali," je še dejal urednik Farneti. Obrazi ilustriranih podob tako pripadajo modelom Lili Sumner, Olivii Vinten in Lindsey Wixson.

Donata Meirelles
Trendi Rasistične fotografije krive za odstop urednice brazilskega Vogua

Ne samo naslovnica, tudi vsebina

Celoten koncept o trajnosti in zmanjšanju vpliva na okolje so snovalci revije podkrepili tudi z vsebino, ki se osredotoča na trajnost modne industrije. Tako bodo lahko bralci in bralke uživali v tematikah, ki se dotikajo recikliranja oblačil in zmanjševanja odpadkov pri sami proizvodnji oblačil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia) on

Vogue bo nekaj sredstev iz prodaje omenjene izdaje namenil tudi za obnovo beneške kulturne institucije, poimenovane Fondazione Querini Stampalia, ki so jo močno prizadele uničujoče novembrske poplave.

Trendi Meghan očitajo plagiatorstvo: je naslovnico Vogua res skopirala? #video
Ne spreglejte