Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

modna revija glasba

Torek, 3. 9. 2013, 15.04

8 let

V teh ritmih bodo po modnih brveh hodile manekenke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začenja se modni vrvež, ki bo v nekaj dneh pod eno streho z izbrano glasbeno podlago razprostrl oblikovalske domislice.

September je mesec, ko se v svetovnih modnih metropolah odvijajo številne modne revije v sklopu tednov mode. Prvi se začne že to sredo, ko se bodo pod eno streho v New Yorku predstavljala znana imena modnega oblikovanja. Med modnimi revijami pa ne bo pomembno le to, kaj nosijo manekenke na modni brvi, marveč tudi to, katera glasba bo spremljala njihove mimohode. Ta pripomore k soustvarjanju ozračja, da lahko oblačila in duh, v katerem so nastala, resnično zaživi.

Pevka Lady Gaga je ena tistih glasbenic, ki jo redno povezujejo z modnim svetom, saj postavlja trende in ruši meje med okusnim in neokusnim. Njena glasba je bila že večkrat del tednov mode po vsem svetu, ob izidu novega albuma Artpop pa je pričakovati, da se bo nosilna skladba plošče Applause vrtela ob mimohodih manekenk vse od New Yorka pa do Milana.

Tako se ponavlja zgodba s pesmijo Born This Way, s katero je zaslovel tudi model Rick Genest – zaradi tetovaž, ki prekrivajo njegovo celotno telo, so mu nadeli vzdevek Zombie Boy. Lady Gaga je manekena postavila v središče pesmi in mu omogočila vstop v modni svet, ki ga je zaradi pevkinega vpliva posrkal vase.

Elektronska glasba iz leta v leto osvaja vedno več mladih src. Med zadnjimi hiti na glasbeno-modni sceni je skladba Wake Me Up, ki jo je švedski snovalec plesnih ritmov Avicii posnel v sodelovanju z modno znamko Ralph Lauren, katere ambasador je. Zaradi sodelovanja je tako mogoče predvideti, da bo prav ta skladba podlaga na prihajajoči modni reviji ameriškega modnega oblikovalca.

Kanadski glasbenik Robin Thicke, ki je s svojo skladbo Blurred Lines, ta nosi enako ime kot njegova najnovejša plošča, zamajal glasbene lestvice, se prav tako utegne postaviti ob bok manekenkam na modnih revijah. Skladba, v kateri svojo noto dodata tudi ameriški raper T.I. in pevec Pharrell, je tudi skozi videospot polna namigovanja na to, da si z modnim svetom hodita z roko v roki.

Hip hop glasbenik Jay Z in pevec Justin Timberlake sta združila moči na Carterjevi novi plošči z naslovom Magna Carta Holy Grail v skladbi Holy Grail. Ta je že v prvih tednih predvajanja na vrhu glasbenih lestvic, raper Jay Z pa se ob istem času vedno pogosteje pojavlja ob boku umetnikov in modnih oblikovalcev. Največ razprav v modnem svetu je požela njegova skladba Tom Ford z najnovejše plošče, kjer v refrenu omenja istoimenskega modnega oblikovalca.

Modni svet nikoli ne pozabi na bogato preteklost in sproti obuja umetniška dela, ki jih je širša množica že zdavnaj pozabila. Poleg oblikovalskih retrospektiv tako na modnih revijah slišimo tudi glasbo iz nekega drugega časa, časa, ko se je v modi vse pomikalo nekoliko bolj počasi kot danes. Chris Bennett, ameriško pevko in pianistko, so ponovno obudili iz glasbenega arhiva že na moškem tednu mode v Milanu, kjer so jo zavrteli na reviji modne hiše Prada.

Ne spreglejte