Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
13. 7. 2018,
4.15

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

dermatologinja sončenje krema za sončenje zaščita pred soncem

Petek, 13. 7. 2018, 4.15

6 let

Top 10 nasvetov za zaščito pred soncem: najbolje je, če nismo nikoli zagoreli

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,65
sončenje, sonce, poletje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsako leto znova je potrebno opozarjati na zaščito pred soncem, saj se nevarnosti prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom še vedno zaveda premalo ljudi. V Sloveniji za melanomom letno zboli približno 600 Slovencev.

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh, opozarjajo na straneh onkološkega inštituta Ljubljana. A to pri številnih še vedno ne prižge alarma in se brez skrbi izpostavljajo sončnim žarkom takrat, ko so ti najmočnejši.

Nasvetov za zaščito pred soncem zato ni nikoli odveč, nekaj jih je na vrhuncu poletne sezone za nas zbrala specialistka dermatologije Vesna Tlaker. Ta med drugim opominja, da porjavelost ne bi smela biti lepotni cilj, saj je to zaščitni mehanizem kože, s katerim se ta poskuša braniti pred poškodbami zaradi UV-sevanja.

Porjavelost, čeprav lepa, bi že morala biti znak, da smo na soncu preživeli preveč časa. | Foto: Thinkstock Porjavelost, čeprav lepa, bi že morala biti znak, da smo na soncu preživeli preveč časa. Foto: Thinkstock

Če je senca krajša od telesa, se umaknimo

  • "Zaščita pred soncem je največ, kar lahko storimo za lepoto in proti staranju kože. To dejstvo je sicer manj znano, a škodljivo UV-sevanje, ki lahko povzroči bolezni kože, kožo tudi intenzivno stara. Zagorelost se ne obrestuje niti pri zdravju niti pri dobrem videzu."
  • "Med 11. in 16. uro poleti je sonce najmočnejše. Takrat ostanimo notri ali poiščimo senco. Pomaga nam lahko tudi pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo senco ali se umaknimo v notranjost."
  • "Kakršna koli porjavelost kože je zaščitni mehanizem, s katerim se koža poskuša braniti pred poškodbami zaradi UV-sevanja. Za zdravje in lepoto kože je najbolje, če se pred soncem zaščitimo tako, da nismo nikoli zagoreli."

Klobuk, ki zaščiti obraz in ušesa, naj bo nujen del poletne oprave. | Foto: Thinkstock Klobuk, ki zaščiti obraz in ušesa, naj bo nujen del poletne oprave. Foto: Thinkstock

Oblačila in dodatki so zelo pomembni

  • "Oblačila so odlična zaščita pred soncem, če pokrijejo kožo v dovolj gostem sloju. Barva oblačil ni pomembna in ne vpliva na zaščito pred UV-svetlobo, saj je nevidna. Odločilna je gostota tkanine."
  • "Uporabljajmo lahka, zračna oblačila, ki pokrijejo čim večjo površino kože, po možnosti z dolgimi rokavi in hlačnicami, če smo zunaj."
  • "Glavo zaščitimo s pokrivalom, ki pokrije tudi vrhove uhljev in zasenči obraz."
  • "Sončna očala z UV-filtrom niso le modni dodatek ali kaprica, temveč varujejo okolico oči pred gubami, oko pa pred številnimi boleznimi, vključno s sivo mreno in rakom. Uporabljajo naj jih tudi otroci."

Zaščitni faktor sončne kreme naj bo vsak 30, svetuje dermatologinja. | Foto: Thinkstock Zaščitni faktor sončne kreme naj bo vsak 30, svetuje dermatologinja. Foto: Thinkstock

Zaščitni faktor krem naj bo vsaj 30

  • "Za kožo, ki je ne moremo zaščititi z oblačili, uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem. Goste, lepljive kreme so preteklost: v lekarnah imajo na voljo številne različne izdelke, lahkih tekstur, prilagojenih najrazličnejšim tipom kože in aktivnostim ter enostavnih za nanašanje."
  • "Ko izbiramo kremo za zaščito pred soncem, smo pozorni, da izberemo kakovosten, zaupanja vreden izdelek. Zaščitni faktor naj bo vsaj 30, še bolje 50+, dodana naj bo zaščita UVA. Kremo je treba nanašati vsaki dve uri oziroma po navodilih proizvajalca, v zadostni količini."
  • "Sonce sije vse leto in ne le na počitnicah. Nasvete upoštevajmo vsak dan, vse leto."

Tjaša Kokalj priznala, da je bila tudi sama nekoč malomarna

Tjaša Kokalj Jerala | Foto: Osebni arhiv Tjaše Kokalj Foto: Osebni arhiv Tjaše Kokalj
Nevarnosti sončnih žarkov se zadnja leta, sploh pa zdaj, ko je mama, zaveda tudi vplivna modna in lepotna blogerka Tjaša Kokalj Jerala, ki na svojih družbenih profilih v poletnih mesecih redno opozarja na ustrezno zaščito. Ob tem je priznala, da je bila včasih kar malce malomarna pri nanašanju sončne kreme, danes pa si želi, da bi poslušala svojo mamo, ki jo je ves čas opozarjala na pomembnost zaščite.

"Zaščita pred soncem je nujna, mazanje s kremo z zaščitnim faktorjem pa bi moralo postati del našega vsakdana vse leto. Na soncu se moramo vesti odgovorno tako do svoje kože kot tudi do svojega zdravja," je poudarila. Sama je zato mazanje s sončno kremo že pred časom vključila v svojo obvezno jutranjo rutino.

Ne spreglejte