Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
8. 2. 2019,
18.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

3

Natisni članek

Ljubezen je v zraku ljubezen ljubezen valentinovo oblačenje moda Lea Pisani

Petek, 8. 2. 2019, 18.42

5 let, 2 meseca

Strokovnjakinja za slog svetuje: česa ne obleči na zmenek

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

3

valentinovo | V opravi, ki bi se v službi morda zdela predrzna, boste na zmenku za valentinovo lahko zadeli v polno. | Foto Getty Images

V opravi, ki bi se v službi morda zdela predrzna, boste na zmenku za valentinovo lahko zadeli v polno.

Foto: Getty Images

Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja, pred prihajajočim praznikom zaljubljenih svetuje, česa ne obleči, če želite ugajati svojemu valentinu.

Številni si svojo podobo oblikujejo tudi na podlagi tega, da bi ugajali svojemu izbrancu, čeprav marsikdo tega ne bi odobraval. A zagotovo si je vsak že kdaj opravo sestavil glede na želje osebe, ki ji je hotel biti všeč. In tega, kaj je všeč ženskam in moškim, ni težko uganiti, razlaga strokovnjakinja za kulturo oblačenja Lea Pisani.

"Pravzaprav je precej enostavno ugotoviti, kakšna oblačila in dodatki moškim niso všeč, malo manj je teh podatkov za moško podobo. Obstajajo pa določeni stereotipi, ki se z leti bistveno ne spreminjajo."

Lea Pisani
Trendi Svetovalka za videz Lea Pisani: Ko gremo v trgovino, to ni nobena zabava, to je garanje #intervju

Moškim na ženskah niso všeč preširoka ...

Med te stereotipe pri moških, ko pride do ženske mode, spadajo denimo turške hlače, tako imenovane aladinke, zelo široka oblačila, črna oblačila od glave do pet, čevlji s platformo, čevlji s polno peto, dolga krila, kravata, ter oblačila z voluminoznim krznom, razlaga strokovnjakinja.

Velikokrat jih zmotita tudi premočno ličenje in preveč intenzivna dišava, prav tako velike količine nakita, dodaja Pisanijeva.

Tisto, kar se v poslovnem svetu in običajnem vsakdanu zdi predrzno, pa je lahko za valentinovo prava izbira. Pisanijeva za v službo denimo odsvetuje zelo oprijeta oblačila, kratka krila, globoke dekolteje, mrežaste nogavice in zelo visoke pete, saj so "odlična kombinacija za zapeljevanje, za valentinovo pa bodo torej dobra izbira", predlaga. "Če se tako oblečete, ne bodite presenečeni ali nejevoljni, če boste dobili veliko občudovalcev. Upam si reči, da ne glede na obliko postave in kilograme."

Medtem ko ženskam na moških niso všeč preveč oprijeta oblačila, pa moškim na ženskah niso všeč preširoka. | Foto: Getty Images Medtem ko ženskam na moških niso všeč preveč oprijeta oblačila, pa moškim na ženskah niso všeč preširoka. Foto: Getty Images

... ženskam pa na moških niso všeč preveč oprijeta oblačila

"Moški, oblečeni v zelo oprijeta oblačila, zlasti hlače in odpeto srajco, zapeljujejo isti spol (dober primer je podoba pevca Freddieja Mercuryja, ki je bila lepo prikazana v filmu Bohemian Rhapsody). Večini žensk se tako oblečen moški ne zdi privlačen," pravi sogovornica o tem, kaj ženskam ni všeč na moških. "Tudi tiste, ki imajo ekstremen slog oblačenja, pogosteje odobravajo umirjeno podobo moškega," še razlaga.

Na splošno pa ženskam ni všeč neurejena podoba, oblačila neustrezne velikosti in tudi fantovska oblačila na zrelih moških.

Pozorni bodite tudi na vonj, ki ima ključno vlogo pri zapeljevanju. | Foto: Getty Images Pozorni bodite tudi na vonj, ki ima ključno vlogo pri zapeljevanju. Foto: Getty Images

Za močne vonjave so občutljivi vsi

Tako pri moških kot pri ženskah pa zelo pomembno vlogo igra izbira dišave, ki ne sme biti premočna. Dišave namreč vplivajo na počutje, razpoloženje in telesno privlačnost, Lea Pisani pa se ob tem spomni na nizozemskega psihologa Pieta Vroona, avtorja knjige Vonj: skriti zapeljivec, ki je dejal, da ima pri sesalcih vonj ključno vlogo pri zapeljevanju.

"Bodite pozorni pri izbiri svoje dišave. Če jo imate namen podariti, pa en majhen nasvet: večina proizvajalcev komercialnih dišav vloži veliko truda v obliko, barvo stekleničke in reklamo. Če je steklenička denimo zaobljena, pastelnih barv in se svetlika, bo vsebina zagotovo všeč vaši blondinki, ki ima rada pastelne barve, svetlikajoča se oblačila, ki so nežnih, pastelnih barv. Kupite torej stekleničko dišave, ki je 'podobna' vašemu izbrancu ali izbranki."

Lea meni, da premalo izkoriščamo vse, kar nam moda danes ponuja. | Foto: Taja Košir Popovič Lea meni, da premalo izkoriščamo vse, kar nam moda danes ponuja. Foto: Taja Košir Popovič

Moda še nikoli ni bila bolj demokratična, kot je danes

A ne glede na to, kako ali za koga oblikujemo svoj osebni slog, še vedno premalo posegamo po vsem, kar nam trenutno ponuja modni svet in kako modo dojema družba, ob tem zaključuje Pisanijeva.

"Vsekakor živimo v demokraciji in moda nikoli ni bila demokratična bolj, kot je danes. Vsi lahko oblikujemo slog, kakršnegakoli želimo, lahko izbiramo med različnimi cenovnimi razredi in prav vsi lahko oblikujemo podobo, kakršnokoli želimo. Le premalo to izkoriščamo."

Preverite tudi:

moda, trend, komplet
Trendi Stil, ki ne gre nikoli iz mode: od glave do pet v eni barvi #foto
moda, trend, stil
Trendi Slovenke imajo v omari ogromno slabih nakupov, ki onesnažujejo zemljo
Ne spreglejte