SiolNET. Trendi Moda
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Romuni se posmehujejo Diorju, ker je kopiral njihovo tradicionalno nošo

1,62

termometer

Bihor Couture
Foto: Bihor Couture

Domačini romunskega kraja Bihor so se na duhovit način uprli prestižni francoski znamki Dior, ker je kopirala njihov tradicionalni brezrokavnik in nanj obesila ceno 30 tisoč evrov.

H&M Trendi H&M ima za 3,6 milijarde evrov odvečnih oblačil, ki jih mora prodati

Da priznane znamke in modne hiše navdih črpajo iz vsega sveta in različnih kultur, ni nič novega, a da naredijo kopijo noše nekega naroda in jo prodajajo po mastni ceni, o njihovi kreativnosti pove marsikaj. To si je nazadnje dovolil Dior, ki je v lansko kolekcijo vključil kose, močno podobne romunski tradicionalni obleki iz vasi Bihor.

Izstopa brezrokavnik, ki ga Dior prodaja za vrtoglavih 30 tisoč evrov, a niti cent od dobička ni namenjen vasici, od koder je prišel navdih zanj.

Brezrokavnik za 30 tisoč evrov (levo) in drugi kosi, ki so izrazito podobni tradicionalnim Bihorjevim. Brezrokavnik za 30 tisoč evrov (levo) in drugi kosi, ki so izrazito podobni tradicionalnim Bihorjevim. Foto: Vogue

Ko je original cenejši od kopije

Romunska revija Beau Monde se je zato odločila, da se upre. V sodelovanju z modnimi oblikovalci in umetniki iz Bihorja so lansirali kolekcijo Bihor Couture, ki omogoča oboževalcem teh kosov, da jih kupijo po precej bolj razumni ceni, kot jo imajo pri Diorju. Hkrati bodo dobili še original, in ne kopije, pravijo.

Njihov avtentični brezrokavnik denimo stane kar 60-krat manj: cene se začnejo pri 500 evrih (odvisno od velikosti).

Cena originalnega se začne pri 500 evrih. Cena originalnega se začne pri 500 evrih. Foto: Bihor Couture

O projektu so na svoji spletni strani zapisali: "Vemo, da je treba navdih začutiti, a menimo, da je precej nepravično, da v zameno ne dobimo niti denarja niti zahvale skupnosti, ki se bori za obstoj svoje tradicije." Dodali so še, da te tradicije umirajo prav zaradi tega, zato so bili primorani narediti prve korake v boju zanjo.

V okviru projekta so posneli prvi video, v katerem prave poznavalke in domačinke Bihorja kritizirajo kose, ki jih je lansiral Dior:

"To je popolna kopija Bihorjeve jakne. /.../ Diorju je skoraj uspelo. /.../ A še vedno niso naredili tako lepega, kot je naš. Naš ima bolj žive barve. /.../ Sveta Marija," so le nekateri od zanimivih komentarjev.

Sledil je video o tem, zakaj bi morala znamka Bihor Couture postati mednarodna:

"Naša oblačila so najlepša. /.../ Vse, kar pride od tu, je lahko modna senzacija. /.../ Bihor spada na mednarodno sceno, a nas še niso odkrili."

Sicer pa se je nekaj podobnega že lani zgodilo Ikei, ko je znamka Balenciaga kopirala njihovo prepoznavno modro vrečko za 60 centov in jo prodajala za kar 1.900 evrov. Tudi oni so to kopiranje obrnili sebi v prid in se iz Balenciage celo norčevali.

Preberite:

Ikea, torba Trendi Luksuzna verzija Ikeine torbe za 60 centov stane kar 1.900 evrov Trendi Tako se Ikea norčuje iz Balenciagine kopije njihove slavne torbe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin