Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
14. 7. 2020,
4.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

veganstvo superge Roger Federer vegansko usnje

Torek, 14. 7. 2020, 4.05

3 leta, 9 mesecev

Roger Federer z novimi športnimi copati podpira veganstvo #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Teniški as je pred nekaj dnevi lansiral teniške športne copate s podpisom The Roger, ki so narejene iz veganskega "usnja" in pomagajo zmanjšati ogljični odtis.

Roger Federer je lansko jesen investiral v švicarsko znamko On, zdaj pa je šel v sodelovanju z njimi še korak dlje. Skupaj so ustvarili teniške športne copate, ki pa so povsem veganske, saj niso narejene iz pravega, temveč veganskega "usnja".

Poimenovali so jih The Roger in čeprav so narejene z vrhunsko tehnologijo in primerne tudi za tekače, jih Federer ne bi nosil na teniškem igrišču.

"Niso narejene za tenis, ampak za ulico. Upam, da bodo to športne copate, ki jih boste lahko nosili vsak dan, kot denimo ročno uro. Nekaj, kar je tako udobno, da želite to stvar nositi ves čas," je ob lansiranju povedal za revijo Vogue.

Soustanovitelj znamke David Allemann je ob tem dodal, da je ponosen, da so izdelali športne copate z mislijo na trajnost. "Športne copate The Roger so narejene z namenom, da zmanjšamo uporabo materialov, saj bodo za seboj pustile bistveno manjši ogljični odtis. Vegansko usnje ima namreč kar 30 odstotkov manj vpliva na okolje kot živalsko usnje."

Na trg so najprej poslali le tisoč parov, ki pa so bili takoj razprodani, a 38-letni teniški as obljublja, da bodo še na voljo. Cena enega para je okrog 220 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Game ON #theroger

A post shared by Roger Federer (@rogerfederer) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by On (@on_running) on

Trajnostno vegansko usnje je prihodnost

Vegansko usnje postaja vse bolj priljubljen material številnih modnih oblikovalcev, ki so pri svojih kreacijah končno začeli opuščati krzno in pravo usnje ter preostale materiale živalskega izvora.

Ena prvih je bila Stella McCartney, ki je pred dvema letoma v sodelovanju z Adidasom na police poslala novo verzijo ikoničnih superg Stan Smith, ki so bile izdelane iz veganskega usnja, marca letos pa se je za modno industrijo brez krutosti zavzela še legenda Serena Williams.

Teniška igralka je v svojo kolekcijo S by Serena vključila vegansko usnje, saj meni, da se "pobija čisto preveč živali in ne naredimo ničesar, da bi rešili planet". Ob tem je dodala, "da bi lahko vsak prispeval in naredil nekaj, da pomaga". Prav to je bil njen navdih za vključitev veganskega usnja, pravi.

Tega so začeli uporabljati tudi pri luksuzni znamki Balenciaga, kjer so v začetku leta prav tako lansirali veganske športne copate. Poimenovali so jih "Zen" in jih naredili iz 100-odstotnega poliuretana.

Trajnostno modo, zaradi katere ne trpi nobena žival, podpira tudi slavni nogometni vratar Jan Oblak. | Foto: Benedetti Life Trajnostno modo, zaradi katere ne trpi nobena žival, podpira tudi slavni nogometni vratar Jan Oblak. Foto: Benedetti Life

"Luksuz so danes čist zrak, čista voda in drevo"

Med slovenskimi oblikovalci pa se s tem že dlje časa ukvarja Mateja Benedetti, ki svoje kose ustvarja iz ananasovega usnja, bambusa, ekološke volne, svile ter pletenin recikliranih plastenk in bombaža. Njeni kosi se prodajajo v družbi najbolj prepoznavnih luksuznih znamk, z odobritvijo organizacije PETA in s podporo številnih zvezdnikov, tako tujih kot domačih.

Njeno modo podpira tudi eden izmed najboljših nogometnih vratarjev na svetu Jan Oblak, s katerim sta lani novembra lansirala ekološke majice s posebno grafiko, ki jo je navdihnil prav slavni nogometaš.

Kosi s podpisom Benedetti so že od samega začetka eni najbolj cenjenih v trajnostni modi, čeprav gre za luksuzno znamko, ki si je ne more privoščiti vsak. A Mateja o tem, da bi delala cenovno dostopna oblačila, niti ne razmišlja. "Iz preprostega razloga. Nič na svetu, kar je zares vredno in z vrednoto, ni pod ceno. Vsaka kakovostna in poštena stvar ima določeno vrednost, naj bo časovna ali cenovna. Luksuz so danes zame čist zrak, čista voda in drevo."

Preverite več:

Benedetti Life, Mateja Benedetti
Trendi Veliki koraki slovenske oblikovalke: v družbi Diorja, Vuittona in Givenchyja #foto
Benedetti Life
Trendi Na zadnji reviji LJFW kolekcija, ki jo podpira tudi Jan Oblak #foto
Ne spreglejte