Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
30. 10. 2019,
17.13

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

Natisni članek

Benedetti Life Matea Benedetti trajnostna moda

Sreda, 30. 10. 2019, 17.13

4 leta, 5 mesecev

Veliki koraki slovenske oblikovalke: v družbi Diorja, Vuittona in Givenchyja #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55
Benedetti Life, Mateja Benedetti | Mateja Benedetti je konec oktobra predstavila novo kolekcijo, posvečeno ogroženim papigam. | Foto Jure Makovec

Mateja Benedetti je konec oktobra predstavila novo kolekcijo, posvečeno ogroženim papigam.

Foto: Jure Makovec

Z oblikovalko trajnostne mode Matejo Benedetti smo se nazadnje pogovarjali pred enim letom in pol, od takrat pa se je veliko spremenilo. Njeni kosi se zdaj prodajajo v družbi najbolj prepoznavnih luksuznih znamk, z odobritvijo organizacije PETA in s podporo številnih zvezdnikov, tako tujih kot domačih. 

Matea Benedetti
Trendi Slovenska oblikovalka, ki jo je finančno podprla najbogatejša Slovenka #video

"V enem letu je zavedanje o oporečnosti modne industrije zagotovo večje," pritrdi Mateja Benedetti, ki nam je lani spomladi predstavila začetke svoje trajnostne in luksuzne modne znamke. Zdaj z veseljem ugotavlja, da je čedalje več povpraševanja po etični modi, čeprav je ponudba trajnostne in do živali prijazne mode še vedno precej majhna. 

Hitra moda sicer skorajda nima izdelkov živalskega izvora, a je hkrati najbolj oporečna industrija, saj "nizkocenovne blagovne znamke temeljijo na toksičnih in neetičnih kosih", razlaga. Že v lanskem intervjuju je to modo označila za kriminal: "Ne vidim razlike med nekom, ki pristane v zaporu, ker je nekoga okradel, in med hitro modo, saj je ta točno to. Je zloraba delovne sile."

Kolekcijo Benedetti Life je predstavila v Fotopubovem projektnem prostoru na nekdanji bencinski črpalki arhitekta Milana Miheliča iz leta 1968. | Foto: Marijo Županov Kolekcijo Benedetti Life je predstavila v Fotopubovem projektnem prostoru na nekdanji bencinski črpalki arhitekta Milana Miheliča iz leta 1968. Foto: Marijo Županov

Podpora svetovno znanih zvezd in sodelovanje z Oblakom

Sama kot oblikovalka, ki že leta predava o trajnostnem oblikovanju na Fakulteti za dizajn, noče biti del takšnega modnega sveta, temveč hoče ljudem ponuditi do okolja, ljudi in živali prijazno znamko. Svojemu oblikovanju je tako dodala oznako "cruelty-free", s čimer je zadovoljila trenutno ozko ciljno skupino, ki pa je v nenehnem porastu, pojasnjuje. "Benedetti Life je zato radikalna v sporočilnosti, nekompromisna v oblikovanju, ki zahteva še večji miselni napor, nadzorovanem izboru tekstila in trajnostni embalaži ter ponuja vrhunsko izdelavo in brezčasen dizajn."

Njeno modo podpirajo številne znane osebnosti, med tujimi igralki Nikki Reed in Alysia Reiner ter Livia Firth (žena igralca Colina Firtha), med domačimi pa Iva Krajnc Bagola, Manca Košir, Ksenija Benedetti ter Jan Oblak, s katerim sta pripravila poseben projekt. Konec novembra bosta lansirala ekološke majice s posebno grafiko, ki jo je navdihnil eden izmed najboljših nogometnih vratarjev na svetu. 

Benedetti Life
Trendi Na zadnji reviji LJFW kolekcija, ki jo podpira tudi Jan Oblak #foto

Konec novembra prihaja še projekt z Janom Oblakom. | Foto: Benedetti Life Konec novembra prihaja še projekt z Janom Oblakom. Foto: Benedetti Life

Ne zanima je cenovno dostopna trajnostna moda

Kosi s podpisom Benedetti so že od samega začetka eni najbolj cenjenih v trajnostni modi, čeprav gre za luksuzno znamko, ki si je ne more privoščiti vsak. A Mateja o tem, da bi delala cenovno dostopna oblačila, niti ne razmišlja. "Iz preprostega razloga. Nič na svetu, kar je zares vredno in z vrednoto, ni pod ceno. Vsaka kakovostna in poštena stvar ima določeno vrednost, naj bo časovna ali cenovna. Luksuz so danes zame čisti zrak, čista voda in drevo."

Kolekcija Benedetti Life, ki jo je predstavila na zadnjem ljubljanskem tednu mode (LJFW) konec oktobra, tako raziskuje živalske vrste, ki so ogrožene zaradi uničevanja naravnega habitata, lova ali podnebnih sprememb. Posvetila jo je papigam, ki so prav zaradi vsega naštetega ogrožene. Kolekcija je v celoti biorazgradljiva in prijazna do živali.

Kolekcija Benedetti Life:

Fotogalerija
1 / 25

Oblačila z revije, ki je potekala v Fotopubovem projektnem prostoru na nekdanji bencinski črpalki arhitekta Milana Miheliča iz leta 1968, so pri nas že na prodaj, na voljo pa so tudi na tuji spletni strani Positiveluxury.com, kjer je Benedetti Life v rangu blagovnih znamk, kot so Christian Dior, Kenzo, Givenchy in Louis Vuitton. 

Mateja se lahko ob tem pohvali še z nagrado Butterfly Mark, ki obljublja, da je znamka etična in do okolja prijazna, ter s certifikatom PETA, ki zagotavlja, da ni bil uporabljen noben tekstil živalskega izvora.

"Slovenci smo znani po visoki stopnji ozaveščenosti," pravi Mateja, a meni, da bi morali spremeniti svoje nakupovalne navade. | Foto: Marijo Županov "Slovenci smo znani po visoki stopnji ozaveščenosti," pravi Mateja, a meni, da bi morali spremeniti svoje nakupovalne navade. Foto: Marijo Županov

"Nimamo druge izbire kot zares spremeniti način nakupovanja"

Trajnostne znamke in revije trajnostne mode so v tujini že precej uveljavljene in prepoznavne, na Švedskem pa so šli celo korak dlje in se odločili, da bodo preoblikovali koncept klasičnega tedna mode ter razvili dogodek, ki bi predstavljal bolj trajnostno modo.

A Mateja pravi, da ni težava v količini trajnostnih modnih revij, temveč v tem, kdaj se bodo za to odločile najbolj oporečne blagovne znamke, ki izdelajo na tisoče kosov. "Upam le, da se bo to zgodilo kmalu, kar pa potrošnikom, ki so vajeni nekakovostnih in poceni izdelkov, vsekakor ne bo všeč. Zato jih je treba čim več izobraževati in se zavedati, da nimamo druge izbire kot zares spremeniti način nakupovanja," je sklenila.

Preberite tudi:

Lea Pisani
Trendi Svetovalka za videz Lea Pisani: Ko gremo v trgovino, to ni nobena zabava, to je garanje #intervju
Ne spreglejte