Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
27. 9. 2018,
18.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Natisni članek

Michael Kors modni oblikovalec znamka Versace

Četrtek, 27. 9. 2018, 18.08

5 let, 6 mesecev

Pri petih letih mami oblikoval poročno obleko, pri 59 kupil Versace

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57
Michael Kors | Čeprav še nima 60 let, si je že zgradil velik modni imperij. | Foto Getty Images

Čeprav še nima 60 let, si je že zgradil velik modni imperij.

Foto: Getty Images

Veliko časa pred nakupom modne hiše Versace za 1,8 milijarde evrov si je Michael Kors že ustvaril spoštovanja vredno ime in lastno znamko. Začel je podobno kot Gianni Versace, kot majhen deček, ki je zgodaj prepoznal ljubezen do mode.

Ameriški oblikovalec Michael Kors se ni rodil kot Michael Kors, temveč kot Karl Anderson Jr. Ker se je njegova mama še enkrat poročila in s tem od svojega drugega moža prevzela ime Kors, je ta priimek dobil tudi Karl. A ker je dobil nov priimek, mu je mama pri petih letih dovolila, da si spremeni tudi ime. Tako je postal Michael David Kors.

Nekoč se je pošalil, da je že takrat vedel, da je v modnem svetu lahko le en Karl, kar se je nanašalo na Karla Lagerfelda. Nikoli ni maral pomanjševalnic svojega imena, kot sta Mike ali Mikey, zato vedno izrecno poudari, da hoče, da ga kličejo Michael.

Oblikovalsko žilico je po zaslugi mame odkril že pri petih letih. | Foto: Getty Images Oblikovalsko žilico je po zaslugi mame odkril že pri petih letih. Foto: Getty Images

Opustil igro in se osredotočil le na oblikovanje oblek

Okrog petega leta je prav tako prvič začutil ljubezen do mode, kar njegova mama pripisuje tudi temu, da je bila sama manekenka, zaradi česar se mu je ta svet prikupil. Ko se je mama pripravljala na drugo poroko, ji je pomagal preoblikovati njeno poročno obleko. "Pogledal sem jo in rekel, da nisem prepričan o pentljah. 'Niso v redu, odstrani jih,' sem ji svetoval in dejansko me je upoštevala," se spominja.

In tako so se začeli prvi koraki na poti do enega največjih modnih oblikovalcev današnjega časa.

Obleke je začel oblikovati že kot najstnik, svoje kreacije pod imenom Iron Butterfly pa prodajal kar v kleti družinske hiše. "Odraščal sem v družini, ki je bila obsedna z modo," je nekoč dejal za Harper’s Bazaar.

V mladosti je hodil na tečaje igre, a to opustil, ko je bil star 14 let, saj se je hotel osredotočiti le na to, da bo postal modni oblikovalec.

Njegove revije si iz prve vrste ogledajo sami zvezdniki. Na fotografiji: slavni fotograf Mario Testino ter igralke Nicole Kidman, Naomi Watts in Catherine Zeta-Jones. | Foto: Getty Images Njegove revije si iz prve vrste ogledajo sami zvezdniki. Na fotografiji: slavni fotograf Mario Testino ter igralke Nicole Kidman, Naomi Watts in Catherine Zeta-Jones. Foto: Getty Images

Svojo znamko ustanovil pri 22 letih

Ko je bil star 18, se je vpisal v modno šolo v New Yorku, na Fashion Institute of Technology, vendar se je kmalu izpisal in raje sprejel službo v nekem butiku na Manhattnu, kjer je začel kot prodajalec in aranžer izložb, kasneje pa postal oblikovalec. Njegov talent je prepoznala Dawn Mello, modna direktorica pri luksuzni veleblagovnici Bergdorf Goodman. Prosila ga je, naj ji pokaže svoje delo.

Po tem je šlo le še navzgor: leta 1981 je ustanovil znamko Michael Kors. Leta 1997 so ga postavili na čelo modnih oblikovalcev pri francoski znamki Céline, kjer je posrkrbel za velik uspeh modnih dodatkov in ženske kolekcije. Leta 2003 je zapustil podjetje in se osredotočil samo na lastno znamko.

Kors v zaodrju modne revije v New Yorku leta 2006 | Foto: Reuters Kors v zaodrju modne revije v New Yorku leta 2006 Foto: Reuters

Eden najbolj iskanih oblikovalcev za zvezdnice

Michael je v novem tisočletju zgradil eno najuspešnejših znamk - do aprila 2017 je imel že več kot 800 trgovin po vsem svetu, njegove kreacije pa nosijo največje zvezdnice, kot so Blake Lively, Kate Hudson, Jennifer Lawrence, Taylor Swift, Kate Middleton, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Melania Trump, Heidi Klum in Catherine Zeta-Jones.

Nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama je Korsovo kreacijo nosila celo na fotografiranju za uradni portret Bele hiše.

Portret prve dame Michelle Obama med prvim mandatom njenega moža Baracka Obame | Foto: Getty Images Portret prve dame Michelle Obama med prvim mandatom njenega moža Baracka Obame Foto: Getty Images

Kors se je slovenskemu občinstvu pobližje predstavil v priljubljenem šovu Modni oblikovalci Heidi Klum, kjer je bil sedem let eden od sodnikov. Po desetih uspešnih sezonah ga je leta 2013 nasledil oblikovalec Zac Posen.

Michael je pri šovu sodeloval kot eden od glavnih sodnikov. | Foto: Getty Images Michael je pri šovu sodeloval kot eden od glavnih sodnikov. Foto: Getty Images

Veliki prevzem dveh luksuznih znamk: Jimmy Choo in Versace

Priljubljenost znamke Michael Kors je mogoče pripisati predvsem temu, da je z njo razkošje postalo dostopnejše, saj se cene najbolj priljubljenih torbic začnejo pri sto evrih, a se povzpnejo tudi do 16 tisoč evrov. Znamka je poleg torbic najbolj znana po urah in parfumih ter drugih modnih dodatkih.

Znamka Michael Kors je najuspešnejša pri prodaji torbic. | Foto: Getty Images Znamka Michael Kors je najuspešnejša pri prodaji torbic. Foto: Getty Images

Neverjeten uspeh in rast podjetja so lani pri Michael Kors Holdings Limited proslavili tako, da so za milijardo evrov prevzeli britansko znamko obutve in modnih dodatkov Jimmy Choo, pred nekaj dnevi pa za 1,8 milijarde evrov še italijansko modno hišo Versace.

Versace bo ohranil ime in upravo, nedotaknjeno pa ostaja tudi mesto kreativnega vodenja vizije družbe, ki ga bo še naprej zasedala Donatella Versace, sestra Giannija Versaceja, ustanovitelja te legendarne znamke. Pokojni Gianni Versace je svoj imperij začel graditi tri leta pred Korsom.

Gianni Versace, Donatella Versace
Trendi Versace: Od umora in drog do preporoda in vrtoglave prodaje
Ne spreglejte