Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
26. 9. 2018,
18.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

1

Natisni članek

prodaja modna hiša Donatella Versace Versace Gianni Versace

Sreda, 26. 9. 2018, 18.08

5 let, 6 mesecev

Versace: Od umora in drog do preporoda in vrtoglave prodaje

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

1

Gianni Versace, Donatella Versace | Gianni Versace s sestro Donatello po koncu modne revije v Milanu, 29. junija 1996. Ob njima stoji pevec Robbie Williams. | Foto Reuters

Gianni Versace s sestro Donatello po koncu modne revije v Milanu, 29. junija 1996. Ob njima stoji pevec Robbie Williams.

Foto: Reuters

Včerajšnji dan se je zapisal v modno zgodovino, ko je ena največjih italijanskih modnih hiš prešla v roke Američanom. Kupil jo je Michael Kors, 59-letni oblikovalec, ki vodi 10 milijard dolarjev vreden imperij.

Italijansko modno hišo Versace je po 40 letih delovanja za 1,8 milijarde evrov prevzelo globalno podjetje Capri Holdings Limited, ki jo vodi modni oblikovalec, Američan Michael Kors.

Versace bo ohranil ime in upravo, nedotaknjeno pa ostaja tudi mesto kreativnega vodenja vizije družbe, kar bo še naprej počela Donatella Versace, sestra Giannija Versaceja, ustanovitelja te legendarne znamke.

Versace
Trendi Michael Kors za 1,8 milijarde evrov prevzel Versace

Gianni Versace je modno hišo Versace ustanovil leta 1978, ko je v Milanu odprl prvi butik. Senzacija je postal zaradi drznih potiskov, močnih barv in seksi izrezov, kar je bilo v tistem času nekaj povsem drugačnega. Uspešno je kombiniral prestiž in seksapil, zaradi česar je naletel na enako mero kritik kot pohval, v navezi z rivalom Giorgiom Armanijem pa se je prijel rek: "Armani oblači žene, Versace pa ljubice."

Versace je bil prvi oblikovalec, ki je za kampanje zaposloval zvezdnice in jih posedal v prve vrste svojih modnih revij. Zahvaljujoč njemu so uspešne kariere zgradile danes legendarne supermanekenke Naomi Campbell, Christy Turlington in Linda Evangelista.

Gianni in Donatella na modni reviji januarja 1997 v Milanu. | Foto: Reuters Gianni in Donatella na modni reviji januarja 1997 v Milanu. Foto: Reuters

Brat, sestra in nečakinja kot vodje imperija

Donatelli so kreativne odločitve pripadle po smrti brata, ki je bil umorjen julija 1997. Pred njegovo vilo v Miamiju ga je ustrelil Andrew Cunanan. Giannijev umor je prizadel ves modni svet in številne zvezdnike, ki so spremljali in podpirali njegovo delo.

Po njegovi smrti sta vodenje modne hiše prevzela brat Santo, kot direktor, ter sestra Donatella, njeni hčerki Allegri pa je Gianni zapustil kar 50 odstotkov svojega imperija, ki ga je podedovala leta 2004, ko je dopolnila 18 let. Njen delež naj bi bil vreden okrog 500 milijonov dolarjev (približno 420 milijonov evrov).

Allegra Versace
Trendi Dedinja modnega imperija, ki se skriva pred svetom #foto

Donatella in Santo leta 1999. | Foto: Reuters Donatella in Santo leta 1999. Foto: Reuters

"Če me boste primerjali z njim, bom pogorela"

Donatella je že pred umorom s svojimi idejami in nasveti pomagala bratu pri kreativnih odločitvah, a ko je po smrti vse to padlo nanjo, se je začela utapljati. Njena samokritičnost je še bolj privrela na plan, popadla sta jo strah in tesnoba.

Dojela sem, da so oči sveta uprte vame, in ljudje niso verjeli, ali mi bo uspelo. Vsi so se zanašali name, delovna mesta številnih so bila na mojih plečih, morala sem zadostiti Giannijevim sanjam. Bom zaf****a vse, kar je Gianni zgradil?

je povedala leta 2006 za revijo New York.

Morala je namreč poskrbeti za kolekcije vseh štirih znamk, ki jih je tedaj imel Versace: Versace, Versace Atelier, Versace Collection in Versace Jeans Couture, ter še za vse druge modne dodatke.

Pred prvo modno revijo po Gianniejevi smrti je zato pozvala medije, naj ne bodo prestrogi do nje. "Hočem, da me sodite po mojem delu in me ne primerjate z njim. Če me boste primerjali z njim, bom pogorela."

Donatellina prva modna revija brez brata. Oktobra 1997, slabe tri mesece po njegovi smrti. | Foto: Reuters Donatellina prva modna revija brez brata. Oktobra 1997, slabe tri mesece po njegovi smrti. Foto: Reuters

Droge skoraj pokopale bogato zapuščino

Po prvi reviji se je Donatella domov vrnila v solzah in v prvih petih letih po bratovi smrti je bila povsem izgubljena, je povedala za The Guardian. "Naredila sem veliko napak." Ena od njih je bila vse večja odvisnost od drog.

Ko si vsak dan na kokainu, tvoji možgani ne delajo več tako, kot bi morali.

"Jokala sem, se smejala, spet jokala, spala ... Nisem se zavedala, kdaj govorim, ljudje me niso razumeli. Bila sem agresivna, govorila sem glasno in moja družina je bila na smrt prestrašena. Moji otroci so se me zelo bali," je povedala za Newsweek leta 2005.

Njene poslovne odločitve so bile zato temu primerne in podjetje je v tistih letih zelo nihalo. Leta 2002 je izgubilo 7,1 milijona ameriških dolarjev (približno šest milijonov evrov).

Po intervenciji družine je odšla na zdravljenje in se pobrala. Sebe in znamko. | Foto: Getty Images Po intervenciji družine je odšla na zdravljenje in se pobrala. Sebe in znamko. Foto: Getty Images

Ko se je nehala truditi biti Gianni, ji je uspelo

Leta 2004 so se zato njena hčerka Allegra, sin Daniel in njen dobri prijatelj Elton John odločili za posredovanje in Donatello prepričali, da gre na zdravljenje in odvajanje od drog. Ko se je pozdravila, je povsem preobrazila podjetje, kar ji je uspelo tudi zato, ker je končno začela zaupati sami sebi.

"Vedno sem poslušala druge, a sem nato spoznala - koga je moj brat vedno najbolj poslušal? Mene. Z njim sem delala vsak dan, bila sem mu več kot le muza, bilo je več kot le dialog med nama. Pogovarjala sva se o vsem," je lani še razkrila za The Guardian. Če bi lahko mladi Donatelli svetovala kaj, bi bilo to, da naj se ne trudi biti Gianni, je še dodala.

Sledila so nadvse uspešna leta, saj je Donatella znamko Versace spet postavila med najboljše modne hiše na svetu. Letos se je na vrhuncu svojega uspeha odločila, da znamko in zapuščino svojega brata preda Michaelu Korsu, oblikovalcu, ki je svoj imperij začel graditi tri leta za Giannijem.

Michael Kors
Trendi Michael Kors je za milijardo evrov pridobil znamko čevljev Jimmy Choo

Ni "Versači", ampak "Versače"

In še lekcija pri izgovarjavi, ki jo je morala po 40 letih delovanja Donatella letos spet dati: ime znamke se izgovori "Versače", in ne "Versači". To pove v spodnjem videu, na 4:47 minuti:

Ne spreglejte