SiolNET. Trendi Moda
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Modni škandal: Stella McCartney kopirala obleko hrvaške oblikovalke?

0,83

termometer

Stella McCartney | Hrvaška oblikovalka je Stello McCartney (na fotografiji) obtožila plagiatorstva. | Foto: Reuters
Hrvaška oblikovalka je Stello McCartney (na fotografiji) obtožila plagiatorstva. Foto: Reuters

Hrvaška carina je v vse države članice EU že poslala zahtevo, da morajo sporne obleke zapleniti.

Hrvaška oblikovalka Kristina Burja, ki ustvarja pod blagovno znamko Krie Design, je že junija letos slavno britansko oblikovalko Stello McCartney obtožila, da je kopirala eno od njenih oblek in jo začela prodajati kot svoj dizajn.

Enak dizajn in barva, petkrat višja cena

Gre za rožnato poletno obleko z enim rokavom, ki jo je Burja predstavila lansko jesen pod imenom Georgete, pozneje pa se je sumljivo podoben kos enakega dizajna in enake barve znašel v novi kolekciji Stelle McCartney. Edino, v čemer se obleki hrvaške in britanske oblikovalke razlikujeta, je cena: Kristina Burja jo prodaja za 335 evrov, tista s podpisom Stelle McCartney pa stane med 1.300 in 1.500 evri.

Levo je obleka, ki jo je oblikovala Kristina Burja, desno pa obleka, pod katero se je podpisala Stella McCartney. | Foto: Krie Design/Net-a-Porter Levo je obleka, ki jo je oblikovala Kristina Burja, desno pa obleka, pod katero se je podpisala Stella McCartney. Foto: Krie Design/Net-a-Porter

Zdaj pa je hrvaška oblikovalka dobila tudi sodno potrditev, da je šlo za krajo intelektualne lastnine, poroča hrvaški časopis Jutarnji list, ki navaja, da je hrvaška carina v vse države članice EU že poslala zahtevo, da je treba sporne obleke s podpisom Stelle McCartney zapleniti.

Oblikovalka, sicer hči glasbenika Paula McCartneyja, se glede teh očitkov za zdaj ni odzvala. Sporne obleke na njeni uradni spletni strani ni več mogoče kupiti, jo pa zato še vedno prodaja več spletnih trgovcev.

"Moje dizajne kopirajo, odkar pomnim," je ob tem za spletni medij Tportal.hr dejala Kristina Burja, "a to je žal postalo povsem normalno, zato se s tem pač sprijazniš. Tokrat pa je šlo za svetovno znano blagovno znamko, in čeprav gre za očiten plagiat, je to na nek način tudi kompliment mojemu delu in kreativnosti. Zdaj se moramo z mojo ekipo odločiti, kaj bo naš naslednji korak."

Preberite še:

Expo 2020 uniforma Trendi Kako so nastale uniforme za naše osebje na Expu v Dubaju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin