Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
3. 7. 2018,
11.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Natisni članek

kraljica Elizabeta II. Meghan Markle kraljeva družina moda

Torek, 3. 7. 2018, 11.20

5 let, 9 mesecev

Kraljeva družina je po prihodu Meghan Markle zapravila 1,6 milijona več

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Meghan Markle | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kraljevi proračun za dogodke, namenjen dejavnostim princa Harryja, Williama in njegove žene Kate Middleton, se je po prihodu Meghan Markle povečal za 1,6 milijona evrov. A njen vstop v kraljevo družino je zgolj naključje in ni kriv za povišanje stroškov.

princ Louis
Trendi Kate in William oznanila, kdaj bosta krstila tretjerojenca

Sklad princa Charlesa je tisti, ki finančno skrbi za vse dogodke kraljeve narave, ki se jih morata po dolžnosti udeleževati njegova sinova, princa Harry in William, ter Williamova žena Kate Middleton. Iz sklada, ki med drugim skrbi tudi za primerne modne oprave, je šlo v letu 2017 kar 1,6 milijona evrov več kot leto prej: leta 2016 3,9 milijona evrov (3,52 milijona funtov), lani pa 5,5 milijona evrov (4,96 milijona funtov).

Znatno povišanje sicer sovpada s prihodom Meghan Markle v družino, a nekdanja igralka ni kriva za to, temveč kraljica Elizabeta II. Ta je lani večino svojih kraljevih dolžnosti zaradi starosti preložila na sina Charlesa, vnuka Williama in Harryja ter njuni ženi, poroča britanski The Telegraph.

Mlada vnuka z ženama sta nova generacija, na katero računa kraljica. | Foto: Getty Images Mlada vnuka z ženama sta nova generacija, na katero računa kraljica. Foto: Getty Images

Kot kaže, sta se tudi z Meghan dobro ujeli. | Foto: Getty Images Kot kaže, sta se tudi z Meghan dobro ujeli. Foto: Getty Images

Višji stroški zaradi "trenutkov sreče"

Clive Alderton, zasebni pomočnik princa Charlesa, je za britanski časnik pojasnil, da so lani večje stroške povzročili tudi posebni "trenutki sreče" za kraljevo družino. "Vojvoda in vojvodinja Sussexa sta se zaročila, njuna poroka je bila dan, ko ni sijalo le sonce, temveč tudi celotna Britanija, pa tudi preostali svet. Vojvoda in vojvodinja cambriška pa sta oznanila rojstvo tretjega sina, ki se je rodil aprila letos."

Meghan sicer do poroke s princem Harryjem 19. maja letos ni bila upravičena do uporabe sklada princa Charlesa, zato je vse oprave, ki jih je na kraljevih dogodkih nosila kot zaročenka, plačevala sama. To naj bi jo stalo dobrih 22 tisoč evrov.

Meghan Markle
Trendi Kdo plačuje za oprave Meghan Markle, ki so do zdaj stale 28 tisočakov?

Poleg Williama, Harryja, Kate in Meghan sta do sklada seveda upravičena tudi Charles in njegova žena Camilla, ki sta prav tako prevzela številne kraljeve dolžnosti, ki jih je prej izpolnjevala kraljica. Skupno sta se lani udeležila več kot 600 dogodkov v 15 državah.

Sicer pa so se kraljevi izdatki na splošno povečali tudi zaradi dolgo načrtovane prenove Buckinghamske palače.

kraljeva poroka, darilna vrečka
Trendi Na kraljevi poroki so dobili darila, zdaj jih prodajajo na eBayu
Ne spreglejte