Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2013,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nohti nega lepota

Sreda, 30. 1. 2013, 17.39

8 let

Kako do lepih in čvrstih nohtov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Namesto raznoraznih utrjevalcev nohtov in nege, ki vam lahko vzame kar nekaj časa in denarja, nohtom raje privoščite razvajanje z nekoliko bolj naravnimi pripravki.

Poleg vseh dejavnikov, s katerimi se dnevno srečujejo naši nohti, je za mehke in lomljive nohte kriva tudi uporaba grobih detergentov in agresivnih odstranjevalcev laka. Nič kaj pozitivno pa na nohte ne vpliva niti hladno in suho vreme.

Temelj za lepe in negovane nohte je seveda pravilna nega. Striči jih moramo naravnost, pri čemer lok ob straneh blago ukrivimo. Predvsem pri negi nohtov na nogi, ki so nekoliko trši, je priporočljivo, da noge od pet do deset minut pred striženjem namočimo v mlačno vodo. S tem bomo omehčali tako nohte kot odvečno obnohtno kožico, ki je zaradi povečanja možnosti okužb nikoli ne strizite. Nege nohtov se lotimo le z ostrimi škarjicami ali ščipalko.

Možnost cepljenja nohtov pa boste preprečili tudi s pravilnim piljenjem nohta. Pilite po vsej površini nohta, in sicer od leve proti desni strani (ali obratno). S tem ko nohte pilite naprej in nazaj namreč vedno znava odpirate konice, zaradi česar se ob vsakodnevnih opravilih noht začne cepiti.

Z domačimi pripravki Nohte lahko pred zunanjimi škodljivimi vplivi zavarujemo z mandljevim oljem, izvlečki čajevca ali ognjičevo kremo.

Mandljevo olje Vsakodnevni nanos olja bo utrdil nohte in preprečil cepljenje oziroma lomljenje. Hkrati pa boste omehčali tudi obnohtno kožico. Mandljevemu olju, če na rokah nimate poškodb, lahko dodate še kapljico ali dve limoninega soka, ta bo nohtom dodal še lesk in belino.

Izvlečki čajevca Pripravite si sproščujočo kopel, v katero kanete nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. V tako pripravljeni kopeli roke namakajte dvakrat na dan po nekaj minut.

Ognjičeva krema Roke si z ognjičevo kremo, ki koristi tako utrujenim rokam kot skrhanim nohtom, namažite zvečer, preden greste spat, saj bodo tako nohti lahko "posrkali" vse njene zdravilne učinkovine.

Silicij Proti krhkim nohtom pomaga tudi silicij, pomemben mineral, ki spodbuja nastajanje kolagena in glikozaminoglikana. Kolagen naši koži, lasem in nohtom daje prožnost, glikozaminoglikan pa oblazini tkivo. Silicij boste našli v polnozrnatih žitih, soji in zeleni listnati zelenjavi.

Za belino kis in zobna pasta Rumenkasti nohti, ki so lahko posledica kajenja, nepravilne uporabe lakov za nohte ali glivic, seveda kljub zgornji negi ne delujejo nič kaj privlačno. Preprost način, kako se znebiti rumenih nohtov, je ščetkanje z belilno zobno pasto ali vsakodnevno nanašanje jabolčnega kisa.

Ne spreglejte