Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
11.48

Osveženo pred

6 dni, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
nega zdravje nasmeh zobje

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 11.48

6 dni, 5 ur

Kaj je ključno za lep nasmeh?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Zobje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zdravi zobje niso le pokazatelj dobrega zdravja, temveč tudi pomembno prispevajo k vaši samozavesti. Pravilna ustna higiena in zdrave navade lahko pripomorejo k ohranjanju močnih zob in zdravih dlesni skozi celo življenje. V nadaljevanju tega članka vam razkrivamo nekaj ključnih nasvetov za ohranjanje lepega nasmeha.  

Redno ščetkanje zob je osnova 

Najpomembnejši korak, ki bo pripomogel k zdravju zob, je vsekakor redno in pravilno ščetkanje. Priporočeno je, da zobe ščetkamo vsaj dvakrat na dan zjutraj po zajtrku in zvečer pred spanjem. Uporaba zobne paste s fluoridom je ključnega pomena, saj fluorid krepi zobno sklenino in zmanjšuje tveganje za karies. 

Nekaj pozornosti je dobro posvetiti tudi sami tehniki ščetkanja. Uporabljajte nežno krtačko, da ne poškodujete dlesni. Izvajajte nežne krožne gibe in bodite pozorni na vso površino zob, vključno z zadnjimi zobmi in linijo dlesni. Ne pozabite niti na ščetkanje jezika, saj se na njem nabirajo bakterije, ki lahko povzročajo slab zadah. 

Nitkanje zob ima prav tako pomembno vlogo 

Medzobne površine so področja, kjer se hrana najpogosteje zatakne in ki jih zobna ščetka težko doseže. Redno nitkanje, vsaj enkrat na dan, pomaga odstraniti te ostanke hrane in zobne obloge, kar zmanjša tveganje za karies in bolezni dlesni. 

Redno ščetkanje zob je osnova za lep nasmeh. | Foto: Shutterstock Redno ščetkanje zob je osnova za lep nasmeh. Foto: Shutterstock

Ustna vodica je dodatna zaščita za vaše zobe 

Antibakterijska ustna vodica je odličen dodatek k dnevni rutini ustne higiene. Pomaga zmanjšati količino bakterij v ustih, osveži dah in dodatno zaščiti zobe pred nastankom kariesa in bolezni dlesni. Pri izbiri ustne vodice je priporočljivo izbrati tisto brez alkohola, saj alkohol lahko izsuši ustno sluznico, kar lahko dolgoročno povzroči težave. 

Zdrava prehrana je ključ do močnih in zdravih zob 

Prehrana igra ključno vlogo pri zdravju zob. Sladkor in kisline v prehrani so običajno glavni povzročitelji kariesa. Sladke pijače, kot so gazirane pijače, in kisli prigrizki, kot so agrumi, lahko poškodujejo zobno sklenino in povečajo tveganje za nastanek lukenj. Namesto tega raje posegajte po vodi, svežem sadju in zelenjavi, ki spodbujajo tudi zdravje dlesni. 

Preventiva je boljša kot kurativa 

Tudi ob doslednem upoštevanju pravilne ustne higiene so redni obiski zobozdravnika nepogrešljivi. Priporočljivo ga je obiskati vsaj enkrat na leto, da preveri stanje zob in dlesni ter zgodaj odkrije morebitne težave. Profesionalno čiščenje zob, ki ga izvaja zobozdravnik ali ustni higienik, pomaga odstraniti zobni kamen in obloge, ki jih domače ščetkanje ne more popolnoma odstraniti, zato se obiska zobozdravnika ne izogibajte . 

Dobra nega zob bo poskrbela za lep nasmeh tudi v poznih letih.
 | Foto: Shutterstock Dobra nega zob bo poskrbela za lep nasmeh tudi v poznih letih. Foto: Shutterstock

Izogibanje škodljivim navadam 

Škodljive navade, kot so kajenje, pretirano uživanje kave, čaja in rdečega vina, lahko negativno vplivajo na zdravje zob. Kajenje povzroča razbarvanje zob, slab zadah, povečuje tveganje za bolezni dlesni in celo izgubo zob. Pijače, kot sta kava in rdeče vino, lahko obarvajo zobe, zato je dobro po uživanju le teh usta sprati z vodo. 

Zadostna količina vode je dodatna zaščita za zobe 

Pitje zadostne količine vode je pomembno za splošno zdravje, vendar ima tudi velik vpliv na zdravje naših zob. Voda pomaga sprati ostanke hrane in sladkorja iz ust, spodbuja nastajanje sline, ki je naravna zaščita pred bakterijami, ter nevtralizira kisline, ki lahko škodujejo zobem. 

Kava ima na zobe velik vpliv.
 | Foto: Shutterstock Kava ima na zobe velik vpliv. Foto: Shutterstock

Preberite še:

Krtače za lase
Trendi Deset najboljših krtač za lase leta 2024
Hailey Bieber
Trendi Kakšna je razlika med oljem in glossom za ustnice?
Vazelin
Trendi Lepotne skrivnosti vazelina
Ne spreglejte