Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
3. 11. 2018,
12.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

1

Natisni članek

trepalnice podaljševanje trepalnic lepota poškodba

Sobota, 3. 11. 2018, 12.09

5 let, 5 mesecev

Boleč primer, kako lahko zaradi podaljševanja trepalnic ostanete brez njih

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

1

trepalnice, podaljševanje trepalnic | Ko se odločite za podaljševanje trepalnic, s tem izpostavite svoje oči, zato morate biti pri izbiri ustrezne stilistke izjemno previdni. | Foto Thinkstock

Ko se odločite za podaljševanje trepalnic, s tem izpostavite svoje oči, zato morate biti pri izbiri ustrezne stilistke izjemno previdni.

Foto: Thinkstock

Na Facebooku so zaokrožile fotografije, kako je neko dekle ostalo brez trepalnic, po tem, ko si jih je podaljšala. Podaljševanje trepalnic je zadnje čase zelo v trendu, tudi pri nas, a rezultat bo lep in ne bo poškodoval vaših naravnih trepalnic le, če boste izbrali pravo stilistko in upoštevali navodila.

Podaljševanje trepalnic je trend, ki je tudi v Sloveniji precej razširjen in se s tem ukvarja vse več deklet. Med njimi imamo celo evropsko prvakinjo v podaljševanju trepalnic, Karmen Farkaš, ki je za Siol.net povedala, da ima po dodelitvi naziva najboljše v Evropi ogromno dela.

Žal pa imajo veliko dela tudi stilistke, ki svojega dela ne opravljajo najbolje.

Na Facebooku je pred nekaj dnevi zaokrožila objava Anarme Adžić, lash stilistke koprskega salona Studio Queen Lashes, ki je hotela z nazornimi fotografijami pokazati, kaj se zgodi, če svoje naravne trepalnice ne zaupate strokovnjaku in zanje še neprimerno skrbite. Ostanete lahko brez njih.

Eno za dobro jutro...to je ko ni higiene,lepila prevec,.in seveda trajna poskodba ... Ampak LEPO 😁 je placala 25e 🙈🙉🙊

Posted by Anarma Adžić on Wednesday, October 24, 2018


Oseba na sliki ni bila njena stranka, fotografije je zasledila pri drugi stilistki, ki je v hrvaščini zapisala to, kar je sama v slovenščini. Več podobnih fotografij je našla še na neki tuji strani in jih lahko vidite tukaj. A to še ne pomeni, da med Slovenkami ni takšnih primerov, razlaga. "Tudi v moj salon so že prišle stranke s podobno uničenimi trepalnicami, kot jih je imela gospa na sliki," je pojasnila.

Trendi Slovenka, ki je postala evropska prvakinja v podaljševanju trepalnic #video

To se dogaja tudi Slovenkam v slovenskih salonih

Objavo Adžićeve je delil tudi lepotni salon Med in mleko, kjer so nam prav tako razkrili, da so se tudi sami že srečali s strankami s slabo podaljšanimi trepalnicami. "Pri eni stranki nismo mogli rešiti njenih trepalnic, saj je stilistka, ki ji je trepalnice naredila, uporabila neprimerno lepilo."

Šlo je za Slovenko, ki je k njim prišla zaradi nove pričeske, a so kmalu opazili, da so njene trepalnice v zelo slabem stanju. "Ko je bila naslonjena nazaj na umivalniku, sem videla, da ima vse trepalnice zlepljene skupaj."

Vprašala sem jo, ali se zaveda, kaj ima na očeh. Njen odgovor je bil, da ji je super, ker jih ima že tri mesece.

"Videlo se je, da jih drži le še nekaj trepalnic in bo kmalu vse skupaj izgubila." Stranka jim je razkrila, da si je trepalnice podaljšala v slovenskem salonu in da je zanje plačala okrog 50 evrov.

Tudi Karmen Farkaš spodletelo podaljševanje trepalnic ni tuje. Objava na Facebooku jo je sicer šokirala, a vendar: "Vsak teden v naše salone zaide kar nekaj strank, ki so pred le nekaj urami opravile podaljševanje trepalnic v drugem salonu, k nam pa se zaradi slabe izdelave zatečejo po pomoč in korekcijo. Res pa je, da tako hudega primera še nismo videli."

Naravne trepalnice zaupajte strokovnjaku, poleg tega pa morate zanje še primerno skrbeti - po navodilih stilistke. | Foto: Thinkstock Naravne trepalnice zaupajte strokovnjaku, poleg tega pa morate zanje še primerno skrbeti - po navodilih stilistke. Foto: Thinkstock

Opozorilo za vse nadaljnje stranke

Anarma Adžić je želela z deljenjem fotografij opozoriti dekleta, ki si zaželijo podaljševanja trepalnic, da naj se pred tem dobro pozanimajo o delu in materialu, ki ga določena lash stilistka uporablja.

"To lahko storijo tako, da si dobro ogledajo fotografije, ki jih lash stilistka objavlja, ali je na sliki uporabljen photoshop, saj potem težko razločimo kakovost in natančnost dela stilistke."

Vsaka profesionalna stilistka bo svoje delo objavila na svojih družbenih omrežjih, saj bo na svoje delo ponosna in tudi v objavi bo navedla ime stranke, ki jo lahko povprašate o zadovoljstvu. Na njihovih profilih boste zasledili tudi certifikate, ki dokazujejo njihovo dosedanje pridobljeno znanje o delu stilistke ter priporočila.

Karmen poudarja, da je šlo pri primeru na fotografijah več kot očitno za zelo slabo opravljeno delo in nadaljnjo oskrbo.

"Jasno je, da so bile vse trepalnice med seboj zlepljene, nameščene preblizu veke, uporabljena pa je bila prevelika količina lepila. Vprašanje je tudi, kako je lastnica skrbela za higieno in kako so bile trepalnice odstranjene, kajti, kot je videti, je poškodba tudi posledica nepravilnega odstranjevanja. Če se trepalnice odstranijo pravilno, z za to namenjenimi in certificiranimi produkti, ki razstopijo lepilo in omogočijo, da trepalnice odstranimo s preprostim česanjem, ne pride do nikakršnih poškodb, kaj šele do takšnih, kot so na fotografiji."

Kakovostna storitev podaljševanja trepalnic ne more biti poceni, zato bodite previdni pri storitvi z nizko ceno. | Foto: Thinkstock Kakovostna storitev podaljševanja trepalnic ne more biti poceni, zato bodite previdni pri storitvi z nizko ceno. Foto: Thinkstock


Zaradi neustreznega podaljševanja izgubila vid za dve uri

Na spletu je zakrožila še ena zgodba o spodletelem podaljševanju trepalnic. Delila jo je Britanka Megan Rixson, ki je na Twitterju razkrila svojo bolečo izkušnjo, zaradi katere je za dve uri celo izgubila vid. V videu je povedala, da ne joka, a da se ji oči stalno solzijo in da je vse zelo megleno. Pod svojo objavo pa je pozvala dekleta, naj bodo zelo previdna, preden se odločijo za podaljševanje trepalnic. "Izkazalo se je, da so na mojih trepalnicah uporabili lepilo za nohte. Za dve uri sem izgubila vid. Na srečo je oteklina splahnela, a me še boli. Bodite previdne."

Megan je za portal BuzzFeed News še povedala, da jo je že med postopkom podaljševanja vse peklo, a ji je stilistka zatrjevala, da je to povsem normalno. Oči so se ji refleksno zapirale, a je stilistka vztrajala, naj jih ima odprte. "Ko je končala, nisem mogla odpreti oči. Rekla sem, da to ni normalno, a je vztrajala, da je."

Njene oči zdaj dobro okrevajo, pravi, a svari dekleta, da mora biti varnost na prvem mestu. "Najti morate nekoga, ki je usposobljen za to delo in ima ustrezne certifikate ter licenco. Dobro se pozanimajte in raziščite, komu boste zaupale." Predvsem pa naj ne bo merilo nizka cena, je še dodala.


Zaradi slabo opravljenega dela lahko pride do hudih težav

Da je šlo v primeru dekleta, ki je izgubilo trepalnice, za nekakovostno storitev, so prepričani tudi v salonu Med in mleko. "Pri podaljševanju trepalnic je zelo pomembno natančno delo in kakovosten material. Pri nekakovostni storitvi se lahko zgodi: lepljenje preblizu veke, prevelika obremenitev naravnih trepalnic, prevelika količina lepila, zlepljene trepalnice, nepravilen nanos blazinice in podobno. Vse to posledično vpliva na rast naravnih trepalnic, lahko se naravne trepalnice zlomijo, poškodujejo, lahko pride do vnetja ..." je razložila Simona Nastran.

Anarma se strinja in dodaja, da lahko trepalnice, ki so tudi do petkrat daljše od naravnih, njihova prevelika teža, nehigiena in uporaba nekakovostnega materiala, pripeljejo do resnih poškodb. "Zaradi takih napak lahko pride do poškodbe roženice, naravnih trepalnic, otečenosti, alergij, trajnih poškodb ..."

Pri delu je zelo pomembna pravilna uporaba lepila, predvsem njegova ustrezna količina. | Foto: Thinkstock Pri delu je zelo pomembna pravilna uporaba lepila, predvsem njegova ustrezna količina. Foto: Thinkstock

Kakovostna storitev podaljševanja ne more biti poceni

Nastranova je ob tem poudarila, da kakovostna storitev podaljševanja trepalnic ne more biti poceni, zato naj bodo stranke previdne pri storitvi z nizko ceno.

"Najpomembnejši je pregled naravnih trepalnic, pravila izbira umetnih trepalnic, z ustrezno dolžino in debelino. Tako stranki povemo, kakšen videz lahko dosežemo glede na njene naravne trepalnice. Umetne trepalnice morajo biti svilene, ter dovolj lahke glede na naravne."

Pri delu pa je zelo pomembna pravilna uporaba lepila, dodaja, predvsem njegova ustrezna količina. "Lepilo mora biti kakovostno, medicinsko in v skladu s standardi. Rok uporabe lepila je do tri mesece, zato je zelo pomembno, da lepilo ni pretečeno." Prav tako je za sušenje lepila pomembna tudi ustrezna temperatura in vlaga v salonu, je še pojasnila Nastranova in poudarila, da podaljševanje zahteva veliko natančnosti.

Podaljševanje zahteva veliko natančnosti. | Foto: Ana Kovač Podaljševanje zahteva veliko natančnosti. Foto: Ana Kovač

"Z ustreznim znanjem in materiali se kaj takšnega ne more zgoditi"

Da dobra storitev stane, se strinja tudi Farkaševa, ki dodaja, da mora stranka obiskati salon, ki uporablja vrhunske materiale in ima usposobljene stilistike, kar pa žal pomeni nekoliko dražjo storitev. Salon mora skrbeti tudi za ustrezno higieno in razkuževanje pribora.

Če so trepalnice podaljšane pravilno, z ustreznim znanjem in kakovostnimi materiali, se kaj takšnega ne more zgoditi.

"Stilistka mora imeti dovolj znanja in prakse, da poskrbi za to, da prilepi eno umetno na eno naravno trepalnico. Priporočam, da izbiro dolžine in debeline umetnih trepalnic prepustite stilistki, ki bo sama ocenila, katere umetne trepalnice so primerne, glede na stanje vaših naravnih. V naših salonih je to prvo pravilo, da ne lepimo predolgih in pretežkih trepalnic, če stranka nima zdravih naravnih, saj bi jih tako lahko še dodatno oslabili."

Ob upoštevanju navodil in izbiri kakovostnega salona ste lahko brez skrbi, da bi ostale brez naravnih trepalnic. | Foto: Ana Kovač Ob upoštevanju navodil in izbiri kakovostnega salona ste lahko brez skrbi, da bi ostale brez naravnih trepalnic. Foto: Ana Kovač

Evropska prvakinja strankam pred prvim podaljševanjem ponudi celo brezplačni test lepil, če sumijo, da bi lahko bile alergične nanj. Vsaka stranka prejme tudi točna navodila za nego trepalnic, pri čemer je najbolj pomembno, da se trepalnice vsakodnevno umijejo in se odstranijo vsa ličila.

"Ob upoštevanju navodil in izbiri kakovostnega salona ste lahko brez skrbi, da bi ostale brez naravnih trepalnic," pravi Farkaševa in še dodaja, da je podaljševanje trepalnic, če je opravljeno kakovostno, izjemno varno.

Ne spreglejte