Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2019,
20.01

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

okolje plastika plastične smeti v morju

Torek, 21. 5. 2019, 20.01

4 leta, 11 mesecev

Bodo bleščice v prihodnosti prepovedane?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
bleščice, moda, trend | Foto Cover Images

Foto: Cover Images

Zaradi onesnaženosti oceanov z mikroplastiko strokovnjaki opozarjajo tudi na problematično uporabo bleščic v modni in kozmetični industriji.

Znano je opozorilo znanstvenikov, da bo do leta 2050 v oceanu več plastike kot rib. Med tovrstnimi onesnaževalci so ob drugih plastičnih izdelkih, kot so vrečke, različne embalaže ter mikrodelci, ki jih najdemo v pilingih za obraz in telo, tudi bleščice. Te so namreč narejene iz aluminija in plastike, imenovane PET, ki škodljivo vpliva na okolje in zdravje. Ob uporabi se bleščice znajdejo v odtoku, in ker jih sistemi za filtriranje vode pogosto ne zadržijo, na koncu pristanejo v oceanih.

Mikroplastika v hrani

Raziskovalci ocenjujejo, da mikroplastika predstavlja približno tretjino vse plastike v oceanih. Raziskave vzorcev iz severnega Tihega oceana so že pred letom dni na primer pokazale, da je v zgornjih plasteh morja ponekod že 46-krat več plastike kot planktona. Organizmi, ki se prehranjujejo s planktonom, poleg svoje naravne hrane pojedo tudi te majhne delce plastike. Mikroplastika se tako pogosto znajde v zraku, vodi in hrani.

Raziskovalci ocenjujejo, da mikroplastika predstavlja približno tretjino vse plastike v oceanih. | Foto: Thinkstock Raziskovalci ocenjujejo, da mikroplastika predstavlja približno tretjino vse plastike v oceanih. Foto: Thinkstock

Prepoved mikroplastike v kozmetiki

V lanskem letu je bila Velika Britanija ena redkih držav, ki so popolnoma prepovedale uporabo mikroplastike v kozmetiki - to je mogoče najti v pilingih, zobnih pastah in gelih za prhanje. Takšna prepoved velja še v Kanadi, na Novi Zelandiji, Nizozemskem in v nekaterih ameriških zveznih državah.

Kot pozivajo strokovnjaki, je nujno, da v te prepovedi vključijo tudi vse vrste bleščic, ki vsebujejo plastiko. Nekateri za njihovo nadomestilo, na primer v kozmetičnih izdelkih, predlagajo naravne sestavine oz. biološko razgradljive alternative. Ob tem pozivajo k odgovornosti ne samo potrošnikov, temveč tudi proizvajalcev.

Preberite še:

BrezvzenaPlastika
Trendi Poglejte, kako s kupovanjem teh kumar uničujete planet #foto
plastični odpadki morje onesnaženje
Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih
Ne spreglejte