Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
9.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Vincent van Gogh slika

Nedelja, 11. 2. 2024, 9.29

2 meseca, 2 tedna

Za hip razstavili ukradeno delo Van Gogha, vrnjeno v vrečki Ikea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Spomladanski vrt župnije, Vincent van Gogh | Slika izvira iz razmeroma zgodnjega obdobja Van Goghove kariere, preden je umetnik začel slikati svoja postimpresionistična dela, kot so Sončnice in avtoportreti. | Foto Wikipedia

Slika izvira iz razmeroma zgodnjega obdobja Van Goghove kariere, preden je umetnik začel slikati svoja postimpresionistična dela, kot so Sončnice in avtoportreti.

Foto: Wikipedia

Minuli teden so prvič po vrnitvi prikazali dragoceno sliko Vincenta van Gogha, ki so jo pred leti ukradli iz muzeja blizu Amsterdama in jo nato vrnili nizozemskemu preiskovalcu v vrečki Ikea. Olje na platnu iz leta 1884, vredno do šest milijonov evrov, so razkrili medijem v Rotterdamu, pri tem so bile vidne tudi poškodbe, ki so nastale med krajo.

Predstavitev slike Spomladanski vrt župnije v Nuenenu je pritegnila zanimanje medijev. Sliko so minuli teden prikazali le medijem, javnost pa si jo bo lahko ogledala od 29. marca v muzeju Groningen na severu Nizozemske.

Na dnu platna je vidna globoka bela praska, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Restavrator slike Marjan de Visser je ocenil, da je poškodba huda, ker gre skozi vse plasti - lak, barvne plasti in nato v osnovno, belo plast. "Spodaj je originalno platno, ki je prav tako nekoliko poškodovano," je povedal restavrator in dodal, da je poškodba verjetno nastala zaradi udarca slike v nekaj trdega.

Kot je povedal, zdaj temeljito preiskuje sliko, uporabljene materiale in pretekla restavratorska dela. S slike je že odstranil umazanijo in nekaj laka za pripravo na samo restavriranje.

Ukradena marca 2020

Umetnino so ukradli marca 2020 v času karantene zaradi covid-19 iz muzeja Singer Laren blizu Amsterdama, kjer je bilo izposojeno iz muzeja Groninger. Videoposnetek, ki ga je objavila policija, je pokazal, da je tat sredi noči razbil steklena vrata in zbežal s sliko pod roko.

Tri leta in pol ni bilo znano, kje se slika nahaja, dokler se ni senzacionalno pojavila na posesti nizozemskega preiskovalca Arthurja Branda, ki so ga poimenovali "Indiana Jones v svetu umetnosti". Moški, čigar identitete zaradi varnosti niso razkrili, mu je sliko vrnil v modri vrečki Ikea, zavito v mehurčasto folijo in blazino.

Slika izvira iz razmeroma zgodnjega obdobja Van Goghove kariere, preden je umetnik začel slikati svoja postimpresionistična dela, kot so Sončnice in avtoportreti.

"Tako je slikal mladi Van Gogh, preden je šel na umetniško akademijo v Antwerpen," je še povedal restavrator.

Pablo Picasso, Tete in Chagall, L'homme en priere
Trendi V kleti po 14 letih našli ukradeni deli Chagalla in Picassa, osumljenca priprli #foto
Rembrandt
Trendi V Leidnu na ogled štiri Rembrandtova najzgodnejša dela
Ne spreglejte