Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
9.03

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

grafike umetnost Rembrandt Harmenszoona van Rijn

Torek, 25. 4. 2023, 9.03

1 leto

V Ljubljani razstava enega največjih umetnikov vseh časov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Rembrandt | Bil je eden največjih inovatorjev v zgodovini jedkanice. Vedno si je prizadeval, da bi na najboljši način likovno izrazil zgodbo, ki jo je želel povedati. (Na fotografiji avtoportret 28-letnega Rembrandta.) | Foto Reuters

Bil je eden največjih inovatorjev v zgodovini jedkanice. Vedno si je prizadeval, da bi na najboljši način likovno izrazil zgodbo, ki jo je želel povedati. (Na fotografiji avtoportret 28-letnega Rembrandta.)

Foto: Reuters

V Narodni galeriji bodo danes zvečer odprli razstavo z naslovom Rembrandt – grafike največjega starega mojstra iz amsterdamskega muzeja Rembrandtova hiša. Razstavo, ki bo na ogled do 30. junija, bo odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko. Rembrandtove grafike se v Slovenijo vračajo po skoraj četrt stoletja.

Izbor mojstrovih grafik iz Muzeja Rembrandtova hiša je bil leta 2000 na ogled v Cankarjevem domu.

Tokratna razstava združuje 43 Rembrandtovih grafik, dve njegovi matrici ter 14 umetnin njegovih sodobnikov in poznejših mednarodnih umetnikov, ki jim je bil stari mojster za vzor, med drugim deli Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa. Vsa dela so iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama.

enigma, šifrirna naprava, Pivka
Novice Česa takega v Pivki še ni bilo: na ogled šifrirna naprava enigma #foto

Njegove grafike so zelo raznolike

Pregled mojstrovega vpliva na razstavi bo dopolnil izbor desetih umetnin iz zbirke Narodne galerije. Med drugim bodo vključena dela Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča. Tako bo na razstavi predstavljen tudi vpliv, ki ga je imel Rembrandt na poznejše generacije slovenskih umetnikov.

Nizozemskega slikarja Rembrandta Harmenszoona van Rijna (1606–1669) uvrščamo med največje umetnike vseh časov. Poleg oljnih slik je ustvaril številne grafike – več kot 300. Grafike so zelo raznolike, od velikih do malih in od sumarnih skic do umetelno dodelanih prizorov.

Hrvaška turistična skupnost
Planet TV Predstavitev hrvaške pomorske dediščine in razstava fotografij z naslovom »Hrvaška-dežela, kjer jadra pripovedujejo zgodbe«

Eden večjih inovatorjev v zgodovini jedkanice

Rembrandt je grafiko od vsega začetka uporabljal ne le za kopiranje lastnega dela in del drugih avtorjev, temveč je uvajal izvirne domislice, ki so bile prilagojene specifiki tega medija.

Bil je eden največjih inovatorjev v zgodovini jedkanice. Vedno si je prizadeval, da bi na najboljši način likovno izrazil zgodbo, ki jo je želel povedati. Redkokdaj se je ponavljal in vedno se je oziral za novimi rešitvami, zato se je kot umetnik hitro razvijal.

jadrnica odprto morje ocean
Trendi Predstavitev hrvaške pomorkse dediščine in razstava fotografij z naslovom "Hrvaška - dežela, kjer jadr pripovedujejo zgodbe"
Tulipani
Novice Razstava cvetja in tulipanov v Arboretumu Volčji Potok letos nekoliko drugačna
Banksy
Trendi Banksyjeva umetnost v Trstu še do 10. aprila
Ne spreglejte