Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
20.23

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

5

Natisni članek

delovno mesto Švedska umetnost

Torek, 12. 3. 2019, 20.23

5 let, 1 mesec

Švedi razpisali službo z dva tisoč evri plače, v kateri ni treba delati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

5

lenoba | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ko bodo v švedskem mestu Göteborg odprli novo železniško postajo, bo tam zaposlitev med drugim dobil srečnik, ki bo imel le dve zadolžitvi: moral bo priti v službo in ob koncu delovnega dne oditi iz nje.

Služba za nedoločen čas, v kateri vam ponujajo dva tisoč evrov mesečne plače za to, da ne počnete nič - prav takšno delovno mesto naj bi se leta 2026 pojavilo v švedskem mestu Göteborg. Takrat na tamkajšnjem trgu Korsvägen načrtujejo odprtje nove železniške postaje, kjer bo moral izbrani kandidat vsak delovni dan storiti le dve stvari - ob prihodu v službo se bo moral prijaviti, ob odhodu odjaviti. V času, ko bo v službi, mu ni treba početi ničesar.

V čem je trik? Pravzaprav ga ni. Gre za umetnostni eksperiment, ki so ga mestne oblasti izbrale prek mednarodnega natečaja in nameravajo z njim zaznamovati odprtje novega prometnega vozlišča.

Plača za delavca, ki mu ne bo treba delati

Natečaj z nagradnim skladom 570 tisoč evrov so razpisali pred dvema letoma, z njim pa so iskali umetnike, ki bi s svojimi zamislimi obogatili dizajn nove železniške postaje. Na koncu so izbrali idejo švedskih umetnikov Simona Goldina in Jakoba Sennebyja, ki sta predlagala, da denarja ne bi porabili za dizajn postaje, temveč bi mu dali drug namen - z njim bi zagotovili plačo za enega človeka, ki do konca svojega življenja ne bi počel ničesar. Tako se je začel projekt Eternal Employment - Večna zaposlitev.

Eternal Employment | Foto: Jakob Goldin, Simon Senneby Foto: Jakob Goldin, Simon Senneby

Služba bo obstajala, vse dokler "se z denarjem zasluži več kot z delom"

Obljubljenih šest milijonov kron oziroma 570 tisoč evrov nagrade nameravajo vložiti in nato plačo zaposlenega, ki ne počne ničesar, pokrivati iz donosa na kapital. "Neskončno trajanje te zaposlitve je mogoče, ker se z denarjem zasluži več kot z delom," sta umetnika zapisala v obrazložitvi projekta, "in dokler živimo v družbi, v kateri je donos na kapital občutno višji kot povprečna rast plač, bo Večna zaposlitev preživela."

Tudi če bo delavec, ki bo dobil službo brez dela, dal odpoved, bodo preprosto zaposlili novega človeka. To delovno mesto bo po besedah umetnikov izginilo le v enem primeru - če bo vrednost dela kdaj višja kot vrednost denarja. "Če bo po 25, 50 ali sto letih denarja za plačo zmanjkalo, bo to zgodovinski premik v razmerju med donosom na kapital in plačami, saj bodo ljudje z delom zaslužili več kot z denarjem," sta pojasnila, "in če se to zgodi, se bo zaposlitev končala."

Preberite še:

Zala Pezdir
Novice Zala iz Švedske: Kdor se pritožuje zaradi hladnih Švedov, naj pride na zaključek naših produkcij
Minimalna plača
Novice Delodajalci tožijo nad višjo minimalno plačo. Najmanj plačani pa zaslužijo le 350 evrov bruto.
Ne spreglejte