SiolNET. Trendi Kultura
1,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se spomnite banane za 120 tisoč dolarjev? Zdaj jo je nekdo pojedel. #video

1,47

termometer

David Datuna
Foto: Reuters

Ene od banan, z lepilnim trakom prilepljenih na steno, ki so jih kot umetniška dela prodajali za dobrih sto tisoč evrov, ni več. Neki moški - ki ni bil lastnik umetnine - jo je namreč pojedel.

Osrednje zvezdnice letošnjega sejma Art Base Miami so bile nedvomno na zid nalepljene banane, umetnostno delo Maurizia Cattelana. Te je galerija, ki ga zastopa, prodala za 120 tisoč dolarjev - za kos.

Art Basel Miami Trendi Umetniško delo za dobrih sto tisočakov: banana, prilepljena na zid #video

Za nov škandal pa je poskrbel moški, ki je eno od banan preprosto pojedel.

Poglejte:

Drago umetnino si je privoščil umetniški aktivist David Datuna, ki je banano odlepil z zidu, olupil in pred očmi zbeganih obiskovalcev mirno pojedel.

Datuna, ki sebe označuje za v Gruziji rojenega in v New Yorku živečega ameriškega umetnika, je svoj performans Lačni umetnik opisal z besedami: "Ljubim umetnost Maurizia Cattelana in resnično ljubim to instalacijo. Je zelo okusna."

Banano so že nadomestili z novo

"Ni uničil umetnine. Banana je ideja," je po incidentu za časnik Miami Herald izjavil predstavnik za stike pri galeriji Perrotin, ki je omenjeno umetnino v petek prodala nekemu francoskemu zbiralcu.

banana Foto: Reuters

Kupec je namreč z nakupom umetnine prejel le certifikat o avtentičnosti in pridobil pravico do ideje, kar pomeni, da je banano mogoče zamenjati.

Pri galeriji so originalno banano, ki je končala v želodcu Datune, hitro nadomestili z novo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin