SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S pametnimi baletnimi copatki do popolnejšega plesa (video)

1

termometer

 | Foto:
Ko se združita človeško telo in tehnologija: baletni copatki Lesie Trubat s pomočjo elektronike plesne gibe spreminjajo v vizualne podobe na pametnih zaslonih.

Pri zahtevnem plesu, kakršen je balet, je veliko odvisno od nadzora plesalca nad svojim telesom. Kaj pa se zgodi, ko v plesno umetnost vstopi visoka tehnologija? Baletni čeveljci mlade plesalke in oblikovalke Lesie Trubat z vgrajenimi elektronskimi čipi na plesni parket prinašajo novo dojemanje gibanja.

E-sledenje Koncept temelji na e-sledenju (e-tracing). Sistem, nameščen na baletne copate, sledi gibom plesalca in jih preoblikuje v vizualno podobo, ki se prikazuje na aplikaciji na pametnem telefonu ali drugih zaslonih.

Aplikacija gibe pretvori v grafično podobo Snovalka tega zanimivega projekta se je najprej lotila preučevanja baletnih plesalcev in sledila njihovim gibom. Poseben sistem elektronike je všila v konico copatk in po njihovih podplatih. Sistem deluje tako, da zaznava pritisk ob podlago (torej tla) ter sledi gibanju (piruetam, drsenju, skokom in podobno). Signale, ki jih zazna, nato pošlje aplikaciji.

Ta uporabnikom omogoča, da dobljene podatke pretvorijo v grafičen prikaz. Na tak način lahko plesalci preučujejo svojo koreografijo, jo popravljajo in primerjajo z drugimi.

Izboljšana tehnika tudi v drugih disciplinah Koncept e-sledenja se lahko uporablja tudi na drugih področjih in v drugih disciplinah, še posebej zanimiv pa je za športnike, ki želijo izboljšati svojo tehniko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin