SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pisatelji Rusijo pozivajo k spoštovanju svoboščin

4

termometer

 | Foto:
Tik pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju je več kot 200 pisateljev z vsega sveta pozvalo k večji zaščiti osebnih svoboščin in svobode izražanja v Rusiji.

V odprtem pismu, ki ga je danes objavilo več časnikov po svetu, so pisatelji opozorili predvsem na ostre zakone proti homoseksualni propagandi in verskemu žaljenju.

V pismu so opozorili, da nova ruska zakonodaja proti verskim žalitvam in domnevni propagandi netradicionalnih spolnih razmerij mladoletnikom skupaj s ponovno kriminalizacijo obrekovanja še posebej ogroža pisatelje. "Zdrava demokracija mora poslušati neodvisne glasove vseh svojih državljanov" Pisatelji so obljubili, da ne bodo le mirno gledali, kako so pisatelji in novinarji prisiljeni v molk zaradi groženj s preganjanjem in pretiranimi kaznimi zaradi izražanja mnenja.

"Zdrava demokracija mora poslušati neodvisne glasove vseh svojih državljanov. Mednarodna skupnost mora slišati raznolikost ruskih mnenj," se glasi odprto pismo. "Zato ruske oblasti pozivamo, naj razveljavijo te zakone, ki davijo svobodo govora," so še zapisali pisatelji.

Med podpisniki pisma so štirje Nobelovi nagrajenci za književnost – Gunter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek in Orhan Pamuk. Poleg njih so podpisniki še številni priznani avtorji, kot so Carol Ann Duffy, Julian Barnes, Ian McEwan in Neil Gaiman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin