Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2018,
10.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Netflix Roald Dahl

Četrtek, 29. 11. 2018, 10.02

5 let, 5 mesecev

Neža Prah Seničar kot polfinalistka na evropskem prvenstvu v slam poeziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Budimpešta | Na slamu poezije v Budimpešti se je v polfinale uvrstila predstavnica iz Slovenije  Neža Prah Seničar.

Na slamu poezije v Budimpešti se je v polfinale uvrstila predstavnica iz Slovenije Neža Prah Seničar.

V Budimpešti se te dni mudijo najboljši slam pesniki iz 22 držav. V sredinem polfinalu evropskega prvenstva v slam poeziji je nastopila tudi slovenska predstavnica Neža Prah Seničar, a se ji je finale izmuznil. Za naslov evropskega prvaka ali prvakinje se jih poteguje še deset.

"Bilo je napeto, vznemirljivo ... in lepo. Čeprav se nisem uvrstila v petkov veliki finale, sem vesela priložnosti in izkušenj, ki pridejo z nastopom na tako veliki sceni, predvsem pa druženja z vsemi odličnimi slamerji iz vse Evrope," je po nastopu v Budimpešti povedala Celjanka, sicer novinarka, voditeljica in soavtorica oddaj ter avtorica kratkih zgodb in poezije.

Kot je za STA sporočil Kristian Koželj, idejni oče in ustanovitelj pesniškega festivala Izrekanja, v sklopu katerega je potekalo tretje državno prvenstvo v slam poeziji, je slovenska predstavnica v sredinem polfinalu, ki se je zavleklo pozno v večer, nastopila ob še 21 državnih prvakih v slam poeziji, vsak pa se je predstavil dvakrat. Najprej s pesmijo po lastnem izboru, v drugem krogu pa s pesmijo na predpisano temo letošnjega evropskega prvenstva - Mostovi in ovire.

Tadej Golob
Trendi "Ime bo slej ko prej pricurljalo v javnost"

Deset v finalu

V petkov finale se je uvrstilo deset najboljših, ti so iz Srbije, Norveške, Avstrije, Belgije, Makedonije, Litve, Finske, Češke, Španije in Madžarske. O zmagovalcu bo odločila petčlanska komisija, podeljena pa bo tudi nagrada občinstva. Tekmovanje v slam poeziji pa je mogoče spremljati tudi v živo prek spleta.

Neža Prah Seničar je bila tretja predstavnica Slovenije na evropskem prvenstvu v slam poeziji. Lani se je tekmovanja v Bruslju udeležil Mišel "Amo" Ristov, prva predstavnica Slovenije pa je bila leta 2016 Nina Medved.

Poezija na odru

Slam poezija izvira iz Chicaga, krila ji je v osemdesetih letih minulega stoletja dal Marc Kelly Smith, ko je v Get me High Jazz Clubu začel organizirati te dogodke. Nato se je ta oblika priljubljene umetniške interpretacije poezije razširila tudi drugod. V tujini je zelo priljubljena, vse bolj poznana postaja tudi v Sloveniji. Slam dogodki se odvijajo v Celju, Ljubljani, Mariboru, Kamniku in na Ptuju.

Preberite še:

Žogica Marogica
Trendi Razkrito zakulisje predstave, ki jo pozna vsak Slovenec #foto
slika
Trendi Kofetarica Ivane Kobilca navdihnila ljubljanske študente #video

 

Ne spreglejte