SiolNET. Trendi Kultura
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letošnja Prešernova nagrajenca sta Bjanka Adžić Ursulov in Filip Robar Dorin

0,61

termometer

Bjanka Adžić Ursulov, Filip Robar Dorin
Bjanka Adžić Ursulov in Filip Robar Dorin sta letošnja prejemnika velike Prešernove nagrade. Foto: Mediaspeed

Znani so letošnji prejemniki Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta letos prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser Filip Robar Dorin.

Vrhunska ambasadorka slovenskega gledališča v tujini

Letošnja velika Prešernova nagrajenka Bjanka Adžić Ursulov je kot kostumografka odlična poznavalka zgodovinskih slogov in se z njimi zlahka poigrava, prav tako se inovativno poigrava z materiali ter ima neverjeten smisel za detajl in celoto. "Njena kostumografija je zmeraj v funkciji psihologije dramskih oseb in odrskega dogajanja," med drugim piše v utemeljitvi. Zelo aktivna je tudi kot scenografka in velja za vrhunsko ambasadorko slovenskega gledališča v tujini.

Pri svojem delu je podpiral mlade, še neuveljavljene režiserje

Prešernovo nagrado za življenjsko delo letos prejme tudi režiser in scenarist Filip Robar Dorin. "Angažiran avtor, ki razgrne vso kompleksnost obravnavane snovi in pri tem ne skriva svojega stališča," piše v utemeljitvi. Njegova odlika je igrano dokumentarna forma, ki predstavlja sintezo neumišljenega in umišljenega filma, ki želi "izvleči resnico". Pri svojem delu je Robar Dorin podpiral mlade, še neuveljavljene režiserje, se zavzemal za razvoj scenaristike ter spodbujal razvoj kreativnega dokumentarnega filma.

Prešernove nagrade Foto: STA

Znani so tudi nagrajenci Prešernovega sklada. Jure Jakob prejme nagrado Prešernovega sklada za svojo peto pesniško zbirko za odrasle Lakota (LUD Literatura), zborovska dirigentka Martina Batič za poustvarjalne dosežke v preteklih treh letih, skladatelj Tomaž Svete za Koncert za dve violini in godala ter operi Ada in Antigona.

Tako imenovane male Prešernove nagrade prejmejo še igralka Maruša Majer za vlogo v filmu Ivan v režiji Janeza Burgerja ter za več drugih vlog, ustvarjenih v zadnjih treh letih, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic za kratki film Celica ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva iz biroja Dekleva Gregorič arhitekti za dosežke zadnjih treh let.

Preberite intervju z nagrajenima arhitektoma:

Trendi "Arhitekturo delamo za ljudi. Uporabnikove radosti in potrebe prevajamo v rešitve."

Kako bo videti letošnja proslava ob kulturnem prazniku?

Nagrade bodo tradicionalno podelili 7. februarja, na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu. Kulturni program proslave bosta ustvarila režiserja Martin Srebotnjak in Metod Pevec. Srebotnjak je ob razglasitvi nagrajencev v Kinodvoru dejal, da bo proslava zasnovana bolj filmsko oziroma avdiovizualno v dialogu s Prešernom. Njegov lik bodo popeljali tudi med ljudi, na ulice in v nakupovalna središča.

Več o kontroverznosti, ki je spremljala lanske Prešernove nagrade:

Maja smrekar: K-9_topologija / Ecce Canis Trendi "Živimo v sistemu, ki časti primitivizem" Simona Semenič Trendi "To je čisti srednji vek, na ravni zažiganja čarovnic"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin